Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A șasea meditație la exerciții: visele lui Dumnezeu și setea de putere

La 8 martie 2017, după-amiază, părintele Michelini a ținut a șasea meditație a sa despre procesul îndurat de Isus și despre soția lui Pilat (Mt 27,11-26). O meditație scrisă la mai multe mâini, cu un cuplu de soți, Mariateresa Zattoni și Gilberto Gillini, cu care călugărul colaborează de mai mulți ani predicând exerciții spirituale familiilor și pentru alte întâlniri de formare, și cu care a scris diferite cărți care prezintă o dublă formă de lectură a textului biblic, exegetică și contextuală familială. Părintele Michelini a spus că lectura și exegeza Scripturii nu sunt prerogativă a consacraților sau a celor angajați în lucrări, și că perechile și familiile trebuie să fie ajutate s-o practice, lucru - a spus el - care până acum nu pare să fi fost făcut în mod convins în Biserică.

Într-un prim punct predicatorul s-a oprit asupra alegerii făcute de Ponțiu Pilat, între Isus și Baraba, și a amintit interpretarea prezentată de Benedict al XVI-lea referitoare la o variantă textuală înregistrată de Origene, cu privire la numele de Baraba, același lucru de "Isus". Apoi a explicat că acest lucru este important pentru a înțelege sistemul complex cu care evanghelistul Matei vede eficacitatea sângelui lui Isus pentru iertarea păcatelor. Însă acest sistem teologic pus în act de Matei nu trebuie să ne facă să pierdem din vedere dimensiunea umană a unui fapt aparent clar și care este de o gravitate nemaiauzită: doi oameni - și nu pur și simplu doi țapi (ca aceia pe care Matei i-ar fi imaginat, reconstruind scena de la Yom Kippur pentru a ilustra moartea lui Mesia) - sunt unul în fața altuia, și numai unul va supraviețui.

Astfel a fost evocat romanul lui William Styron, Sophie's Choice, în care se povestește despre o mamă tânără constrânsă de un oficial nazist să aleagă între care dintre cei doi copii ai săi să fie ucis. Părintele Michelini a concluzionat că din păcate poporul ebraic a fost, timp de secole, acuzat de deicid de către creștini. În sfârșit, această acuză absurdă a fost demontată la toate nivelurile. Dar nu trebuie să uităm - a adăugat el - că după pătimirea lui Matei această acuză n-ar fi trebuit să fie luată niciodată, nici măcar dintr-un punct de vedere simplu logic: deoarece, ca în cazul lui Sophie, care este constrânsă s-o trimită la moarte pe propria fetiță, responsabilitatea acestei decizii teribile vine de la cel care a pus în condiția mulțimea să aleagă, adică prefectul roman.

În al doilea punct Michelini a citit contribuția celor doi soți Gillini-Zattoni. Aceștia notează cum în jocul de putere masculină, complicitatea între un mare preot și Pilat, erupe glasul firav al unei femei, dar numai printr-un mesager, pentru că "în timp ce bărbații jucau partida lor nu-i este permis să se apropie". Însă soția lui Pilat poate să se legitimeze în fața acestor bărbați pentru că, spune ea, "a suferit mult" (Mt 27,19) din cauza acelui "drept", Isus.

În sfârșit, au fost examinate cele cinci vise din Evanghelia copilăriei după Matei, și visul soției lui Pilat. Aceste vise trebuie văzute în ansamblul lor, pentru că reprezintă ceea ce am putea numi "visul lui Dumnezeu": salvarea Fiului (care prin intermediul viselor de la începutul Evangheliei scapă de cel care vrea să-l ucidă). Dar dacă Iosif și magii înțeleg ceea ce trebuie să facă, și în pofida slăbiciunii a ceea ce au primit ei îl pun în practică (visul este numai "o șaizecime" din profeție, conform midrash); în schimb, Pilat nu ascultă glasul soției, nu ascultă visele, este interesat - ca Irod - numai să-și păstreze puterea.

(După Radio Vatican, 8 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat