Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A muri pentru cruce în Europa comunistă

De Domenico Agasso jr.

Ar fi putut celebra el înmormântarea mamei sale, în anul 1986. Numai că nimeni, nici mama sa, nu știa că TomᚠHalík era preot. A fost preot "clandestin" și în casa proprie. De fapt, în Cehoslovacia nici părinților nu trebuia să se reveleze că este un călugăr hirotonit în secret: era o "regulă" de respectat cu scrupulozitate într-o țară comunistă, pentru că riscul ca să se răspândească știrea era prea mare. Și cine era descoperit, risca doi ani de închisoare, pe baza legii "delictului de sabotare a controlului statal asupra Bisericilor și asociațiilor religioase".

Așadar, TomᚠHalík, ceh, născut în 1948, este preot din Arhidieceza de Praga, precum și profesor de filozofie la Universitatea din capitală; după 1989 a fost visiting professor în Universitățile din Oxford, Cambridge și Harvard. Viața sa este una dintre cele relatate în Martori ai credinței. Experiențe personale și colective ale catolicilor din Europa centro-orientală sub regimul comunist, sub îngrijirea lui Jan Mikrut (Testimoni della fede. Esperienze personali e collettive dei cattolici in Europa centro-orientale sotto il regime comunista - Gabrielli Editore). Această operă - monumentală, 1.248 de pagini - relatează eroismul multor credincioși, dar nu este o culegere de biografii, ci a diferitelor "metode și forme de persecuție", precizează cel care a îngrijit opera, în acele țări unde obiectivul era de a distruge religiozitatea.

Din penița celor cincizeci de autori reiese un tablou în mare parte inedit, în care se însumează și se împletesc istorii de episcopi, preoți, călugări, dar și laici "din blocul sovietic angajați în apărarea credinței lor și a structurilor Bisericii". Multe dintre persoanele despre care se vorbește au trebuit să plătească un preț foarte mare pentru convingerile lor religioase: au fost arestați, întemnițați, torturați, internați în lagăre de muncă, constrânși să trăiască în condiții inumane.

Iată-l așadar pe Halík, devenit preot în 1978, nu în patria sa, ci la Erfurt, în Germania de Est: "Era sâmbătă, 21 octombrie 1978. Puțin după ora 5 după-amiază, a fost hirotonit de episcopul Hugo Aufderbeck, în capela privată din locuința sa, la umbra domului".

L-au condus la casa prelatului "pe scaunul din spate al unei mașini, acoperit de o manta", deoarece, "chiar dacă Biserica din RDG avea mai multă libertate, nu aveam siguranța că intrarea în reședința episcopală nu era controlată de o telecameră a poliției secrete". Halík și-a dat seama că "este în mod verosimil primul preot din est hirotonit sub pontificatul primului papă din est, Wojtyła", ales cu cinci zile înainte.

Imediat pentru Halík vin interogatoriile, îndeosebi despre raporturile sale cu "dizidenții din mediul cultural, din cercurile filozofice și din samizdat (răspândirea operelor literare în afara editurii oficiale) catolic". Polițiștii "mă amenințau dur - povestește el - și imediat după aceea mă lingușeau, promițându-mi că aș fi putut să predau la universitate și să călătoresc în străinătate, numai dacă aș fi semnat un pact de colaborare". "Modelul clasic" era prezența concomitentă a "agentului «rău» și a celui «bun»: cel rău urla și amenința, apoi pleca timp de o oră lăsându-mă singur cu cel «bun», care mă umplea de promisiuni: în această perioadă de timp mulți au ales calea colaborării".

Dar el este un os dur, spune mereu cu fermitate "nu" la toate amenințările și ofertele, până acolo încât "agenții mi-au spus că deja lucrau la întocmirea de documente contrafăcute, cu care să mă compromită moral".

Halík s-a salvat și povestește istoria sa în volum. În schimb nu s-a terminat bine pentru foarte mulți alții, ca episcopul bulgar de Nicopole, Eugen Bossilkov, condamnat la moarte în 1952. În Croația, în doi ani 1944/1945, 243 de preoți au fost uciși, 169 arestați, 89 au dispărut. În Polonia, între 1949-1953 au fost prelați și o mie de preoți arestați, 41 executați, 260 dispăruți. Atrocități asemănătoare au fost făcute în Slovenia, Germania de Est, Bosnia Herțegovina, România, Ungaria, Albania, Slovacia. Însă atenție: în aceste țări, în pofida a toate, "un mare număr de creștini au rămas fideli Bisericii - scrie cardinalul Christoph Schönborn în prefață - cu prețul vieții lor însăși; tenacitatea acestor oameni este o emoționantă mărturie a credinței lor".

Închisoare și torturi pentru inflexibilul primat de Ungaria

Puțin înainte de arestare, mama sa i-a cerut să meargă la Roma, pentru că îl voia pe fiul său în siguranță. Dar el n-a ascultat-o, simțea că locul său era cu poporul. Cardinalul József Mindszenty (1892-1975), primat de Ungaria, a fost întemnițat în decembrie 1948 de autoritățile comuniste ungare și condamnat la închisoare pe viață în anul următor, după un proces fals care-l acuza de conspirație împotriva guvernului. A fost și torturat.

"Se vede determinarea sa de a-și lua crucea", scrie Adam Somorjai. Timp de opt ani a rămas în închisoare și la arest la domiciliu, și a fost eliberat în timpul insurecției populare din 1956, apoi s-a refugiat în ambasada americană din Budapesta unde a rămas până în 1973, când Papa Paul al VI-lea l-a eliberat de la conducerea diecezei. Mindszenty a fost un opozant al Ostpolitik al Vaticanului, pentru că nu a voit niciun acord cu comuniștii: alternativa la tratative a fost rezistența.

Microfoane și calomnii nu l-au doborât pe episcopul polonez

Construia biserici și întemeia parohii în optică anti-regim. Le edifica fără autorizația autorităților statale.

Monseniorul Ignacy Tokarczuk (1918-2012) a fost unul dintre protagoniștii episcopatului polonez, cu cardinalii Stefan Wyszynski și Karol Wojtyła, viitor papă. Păstor de Przemysl, "autoritățile comuniste îl considerau episcopul «cel mai anti-regim», scrie Marek Inglot. Pentru aceasta, în afară de activitatea sa în apărarea drepturilor credincioșilor, Tokarczuk a fost, între prelații polonezi, cel mai persecutat.

Comuniștii încercau în toate modurile să-l oprească: prin șicane, materiale compromițătoare, un dosar fals care-l acuza de colaborare cu Gestapoul, provocări, acuze, imputări, interogări, amenințări, inclusiv acelea de a fi ucis, și sistemul de spionare instalat în palatul episcopal. "Toate acestea încontinuu, în fiecare zi, totuși, el rămânea neclintit, niciodată nu s-a plecat".

Albanezul salvat de un mesaj în lenjerie

Familia lui Zana este profund creștină. Unchiul a fost arestat în 1946 cu acuza de propagandă împotriva partidului din Albania. A petrecut zece ani în închisoare, cu genunchii fărâmați de lovituri.

Tatăl era profesor la Politehnica din Tirana. Printre prietenii săi de studiu din America "era unul care a fost desemnat ministru", povestește Zana lui Giulio Cargnello; "L-au invitat pe tatăl meu să-l viziteze, împreună cu ceilalți colegi". Însă mama era însărcinată și în ziua aceea tata a însoțit-o pentru a naște. După întâlnirea cu ministrul, colegii au fost arestați și duși în închisoarea unchiului, unde "s-a vorbit cu invidie despre tatăl meu, care a scăpat de arestare".

Atunci "unchiul meu a ascuns în elasticul unei perechi de chiloți printre rufele murdare un bilețel de hârtie pe care scria: "Spuneți-i lui Loro (Lorenc era tatăl meu) să fie atent". Când mama a mers să ia lenjeria, unchiul i-a indicat perechea de chiloți. Salvând pe tatăl lui Zana.

(După Vatican Insider, 8 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat