Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Exerciții spirituale pentru papa și Curia Romană: Iuda și riscul de a pierde credința

Riscul de a pierde credința, sinuciderea, misiunea Bisericii în căutarea păcătoșilor: sunt teme puternice asupra cărora s-a oprit părintele Giulio Michelini în a cincea meditație a exercițiilor spirituale, pe care le predică papei și Curiei Romane, reuniți în aceste zile la Ariccia. În centrul reflecției sale, în această dimineață, figura lui Iuda. Reportaj de Debora Donnini:

Se rotește în jurul dramei sinuciderii lui Iuda, unul dintre cei doisprezece, meditația de dimineață a părintelui Michelini. Un eveniment scandalos și jenant, care însă nu este ascuns de Evanghelie. O dramă făcută evidentă și de căința lui Iuda care în Evanghelia lui Matei recunoaște că a păcătuit pentru că a trădat sânge nevinovat.

Iuda și noi: riscul pierderii credinței

Franciscanul încearcă deci să reconstruiască motivele care l-au determinat pe Iuda să-l trădeze pe Isus care l-a ales și l-a chemat. Și pe el, Iuda l-a urmat. Pentru a înțelege drama sa, părintele Michelini recitește texte ale unor studioși și scriitori. De la Romano Guardini la Amos Oz, care au dedicat pagini acestei figuri. Prima ipoteză este că Iuda la un moment dat a pierdut credința. Un risc de la care pornind toți trebuie să se întrebe: "Există oare în viața mea multe zile în care nu l-am abandonat pe Cristos, știința noastră cea mai bună, iubirea noastră, pentru o vanitate, o senzualitate, un câștig, o siguranță, o ură, o răzbunare? Avem puține justificări să vorbim cu indignare despre trădător. Iuda ne dezvăluie pe noi înșine".

Și iar este amintită experiența scriitorului francez Emmanuel Carrère și cartea sa, "Împărăția", din 2014 în care povestește că a îmbrățișat din nou credința timp de trei ani și apoi a pierdut-o din nou. Reiese zbuciumul interior al unui om care însă scrie: "Te abandonez, Doamne. Tu nu mă abandona".

Apoi, cu privire la trădarea lui Iuda s-a făcut și o altă ipoteză: Iuda voia ca Isus Cristos să se arate ca Mesia lui Israel, eliberator, combatant, politician. Deci nu-l mai vede pe fața lui Isus pe Domnul ci numai un Rabbi, un Învățător, și vrea să-l forțeze ceea ce dorește el.

A merge pe străzi pentru a-i căuta pe păgâni și pe vameși

A doua reflecție pe care meditația de astăzi vrea s-o provoace este aceea despre ce anume se poate face pentru cel care este departe de credință. Trebuie mers în căutarea păcătoșilor, amintește franciscanul care povestește experiența sa: "Trăiesc cu o comunitate de tineri care fac două misiuni populare pe an. Îi iau în râs pentru că merg să danseze pe străzi, intrând în discoteci și merg în pub-uri. Eu, desigur, ca profesor nu mi-aș permite vreodată să facă un astfel de lucru, deci glumesc cu frații mei. Și sunt mulți ani de când, predând la școală, nu mai fac misiuni populare. Dar ei știu în schimb câtă stimă am pentru faptul că există cineva care merge acolo unde există cel pe care n-am vrea să-l vedem, există tinerii eventual disperați... Așadar chiar dacă noi nu desfășurăm această misiune trebuie să fim într-adevăr recunoscători și solidari față de cei care merg pe străzi pentru a-i căuta, așa cum spunea Isus, pe păgâni și pe vameși".

Parcursul lui Iuda l-a dus la sinucidere după ce și-a dat seama de păcatul său, afirmă fratele. În "Logodnicii" de Alessandro Manzoni este emblematică în acest sens convertirea Nenumitului care are ispita de a-și lua viața până când nu aude sunetul clopotelor. În amintirea sa revin cuvintele Luciei despre Dumnezeu care iartă atâtea lucruri pentru o faptă de milostenie. Apoi întâlnirea cu cardinalul Federigo Borromeo care regretă că n-a fost el cel dintâi să meargă ca să-l viziteze. Pagini de credință, care invită să mergem în căutarea păcătoșilor. Sunt amintite și cuvintele Papei Francisc dintr-o omilie de la Liturghia la casa "Sfânta Marta" când cu privire la preoții care-l resping pe Iuda a vorbit despre clericalism: Iuda a fost rebutat, trădător și căit n-a fost primit de păstorii care erau intelectuali ai religiei cu o morală făcută de inteligența lor și nu de revelația lui Dumnezeu.

Sinuciderile din timpul nostru. A-i ajuta pe creștini să nu piardă credința

Și vorbind despre sinuciderea lui Iuda, părintele Michelini nu uită actualitatea cu sinuciderile asistate și sinuciderile tinerilor. De aici ideea pentru o întrebare adresată păstorilor: "Cum putem să-i ajutăm pe creștinii din timpul nostru să nu piardă credința, să reia conștiința propriei credințe, aceea despre care se vorbește în Noul Testament, credința bucuroasă, totalizantă, adeziunea la persoana lui Isus, ce putem face ca să nu se mai întâmple aceste sinucideri?".

Așadar o meditație cu trăsături puternic existențiale despre credință, despre întrebările noastre și despre misiunea Bisericii în lume.

(După Radio Vatican, 8 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat