Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sursa foto: 123rf.com
Femeie, "surpriza" lui Dumnezeu!

Atunci când Dumnezeu l-a creat pe bărbat, a pus în el forță, curaj, determinare, calități care se văd indiferent din ce unghi te-ai uita. El mută munții, construiește poduri, drumuri, taie lemne din pădure, taie porcul de Crăciun, urcă pe înălțimi, așa cum tot el coboară în adâncul pământului pentru a-i scotoci bogățiile.

În schimb, ca și cum nu ar mai fi avut nimic de creat, nici măcar nu a intrat în proiectul lui Dumnezeu încă de la început, femeia, șubredă pe dinafară, lipsită de forță și de vigurozitate, indiferent din ce unghi te-ai uita, uimește prin ceea ce are în interior.

Ca să înțelegi că este plină de gingășie trebuie să te apropii de ea cu sfială. Nu vei înțelege niciodată că e plină de farmec, dacă o privești ca pe un obiect, așa cum nu vei ști niciodată că e plină de intuiție, dacă nu realizezi că poate să facă zeci de treburi deodată. N-o vei prețui niciodată ca pe cea care poartă viața, dacă nu știi ce înseamnă viața. Nu vei experimenta niciodată tandrețea ei, dacă n-ai înțeles ce înseamnă iubirea, iubirea adevărată, acel ceva prin care Dumnezeu ne-a trimis pe toți în lume și pentru care a investit în noi...

Oricât de hulită ar fi femeia, oricât de batjocorită și oricât de cicălitoare ar fi, cu toții ne-am născut dintr-o femeie, o femeie căreia, poate la niciun an, poate după un an, am început să-i spunem "mamă", deși pe buletin nu o chema așa.

Nu am plătit-o ca să ne aducă în lume, așa cum nu am plătit-o ca să ne crească. Nu am întrebat-o niciodată ce au însemnat cele nouă luni pe care le-am petrecut în sânul ei, deși ea încă își amintește fiecare clipă, fiecare picior pe care i l-am tras, fiecare semn pe care i l-am dat "strigând" că ne este foame și sete, că vrem la aer și mai ales, că vrem anumite mâncăruri și nu altele. Iar durerile nașterii, acel moment în care fiecare dintre noi am văzut lumina zilei, noi nu le vom ști niciodată, pentru că Dumnezeu în gingășia lui le-a transformat mai apoi în momente de bucurie. Poate că nu vom ști niciodată trăirile pline de emoție în fața primilor noștri pași, a primelor căzături, a fiecărui centimetru pe care îl adăugam la înălțimea noastră, așa cum nu vom ști nici litrii de lapte pe care i-am supt sub privirea plină de bunătate a ei.

Ea era serioasă când ne învăța să facem semnul sfintei cruci, chiar dacă noi credeam că e doar o modalitate prin care încerca să ne distreze. Iar când ne-o arăta și ne vorbea despre Maria, Mama lui Isus, credeam că e doar o păpușă mai mare.

Era serioasă când ne spunea că "acolo" nu avem voie, cu toate că noi și mai abitir, mergeam mai ales acolo.

Femeia, soție și mamă, soție de om simplu sau de personalitate, mamă de preot, de soră sau de copii obișnuiți, femeie, "surpriza" lui Dumnezeu pentru creație, pentru bărbat și pentru fiecare copil în parte, rămâi ceea ce a intenționat Creatorul: un ajutor pe potriva bărbatului, mama celor vii, purtătoarea vieții, leagănul vieții, laboratorul iubirii, dar mai presus de toate, fii și rămâi mamă, persoană consacrată, rămâi "surpriză"...

Te prețuim!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat