Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Exerciții spirituale pentru papa și Curia Romană: A regăsi unitatea în jurul Cinei Domnului

"Pâinea și trupul, vinul și sângele". Aceasta este tema, luată din Evanghelia lui Matei despre ultima cină, pe care părintele franciscan Giulio Michelini a dezvoltat-o în a treia meditație ținută în dimineața zilei de 7 martie 2017, papei și Curiei Romane, în timpul exercițiilor spirituale de la Ariccia. Din oferirea totală a lui Isus cu trupul și sângele pentru mântuirea omenirii predicatorul a scos un mesaj de unitate și împărtășire pentru toți creștinii. Reportaj de Gabriella Ceraso:

La ultima cină: sărbătoare și comuniune, dar și păcat și fragilitate

Dimensiunea antropologică, teologică și existențială a faptului de a mânca împreună. De aici pornește meditația părintelui Michelini. "A stat la masă împreună cu cei doisprezece", este scris în Evanghelia lui Matei, în acest a mânca împreună este frumusețea împărtășirii, explică predicatorul, dar și umanitatea noastră, păcatul și fragilitatea simbolizate de mâncare, așa cum relatează atâtea episoade biblice, până la Laudato si' a papei Francisc, când vorbește despre egoism în raport cu mâncarea: "Putem să ne imaginăm ce s-a întâmplat la cina aceea. Era o sărbătoare: desigur teologii și exegeții discută mult dacă cina aceea avea sau nu un caracter pascal. Dar este clar că era frumos pentru ei să stea împreună. Dar a sta împreună scoate în evidență și umanitatea noastră. Și aceste elemente sunt prezente în cina lui Isus: primul, cel al iubirii, cu care această cină a fost pregătită, și iubirea pe care Isus o oferă cu hrana pe care o dăruiește. Dar există, în această cină, și ura, fragilitatea, diviziunea. Apoi a mânca hrana, dacă ne gândim bine, are de-a face tocmai cu o dimensiune umană".

Este dimensiunea slăbiciunii, a faptului de a ne recunoaște non-autosuficienți, și a mânca împreună cu alții înseamnă a mărturisi altora această condiție de creatură, "condiție limitată", ca aceea care reiese și din cinele primilor creștini relatate de sfântul Paul la Corint, și marcate, afirmă părintele Michelini, de alipirea fiecăruia de propria mâncare și de o lipsă de adevărată împărtășire. Și este emblematic că tocmai în acel cadru de fragilitate al ultimei cine reiese trădarea lui Iuda, care se clocea de mult timp.

Isus lasă semn al prezenței sale viitoare: se dăruiește în totalitate pe sine însuși în trup și sânge

Însă la fel de emblematic, continuă predicatorul franciscan, este că tocmai în noaptea în care este trădat, Isus nu retrage darul său și dă tot ceea ce îi rămâne de dat: trup și sânge. Chiar în mijlocul cinei luate împreună, Isus lasă un exemplu și semnul prezenței sale viitoare: "Pentru noi cei care credem în Isus, tocmai Cuvântul s-a făcut trup. Așadar, tot ceea ce Isus, Fiul, a oferit din El, divinitatea sa, a fost oferit cu Întruparea. Tot ceea ce Fiul, ceea ce Cuvântul putea oferi, în divinitatea sa, a fost oferit cu Întruparea. Cum spune Paul: «Isus, deși era în condiția de Dumnezeu, n-a considerat un privilegiu că este ca Dumnezeu». Așadar, iată că acum cu acea pâine omenitatea sa trebuia să fie dăruită. Desigur, în acea omenitate este și Fiul lui Dumnezeu și Cuvântul. Dar pâinea aceea este chiar trupul, pentru că în acest trup acel Cuvânt a devenit astfel; așadar Trupul și Sângele. Isus este total sărac, nu pentru că a trăit pur și simplu în mod sărac, ci pentru că nu mai are nimic de apărat. Și de fapt, dacă ne gândim bine, chiar în această cină dăruiește tot ceea ce-i rămânea".

Numai cu Pătimirea există iertarea păcatelor

În schimb în cuvintele lui Matei asupra potirului, în acea ultimă cină, mai subliniază părintele Michelini, se evidențiază un element original, adică sângele lui Isus legat cu iertarea păcatelor. "Va fi vărsat pentru mulți, pentru iertarea păcatelor". În sfârșit cine citește această Evanghelie descoperă semnificația numelui lui Isus, "Dumnezeu va mântui", și înțelege modul în care o va face, adică Pătimirea: "Nu este o simplă formulă aceea pe care o recită Isus; nu este ceva extrinsec. Am putea îndrăzni chiar să spunem că este prea ușor: «Dumnezeu te iubește». Este prea ușor a spune: «Dumnezeu te iartă». În fond nu ne costă nimic să spunem: «Păcatele tale sunt iertate». Dar numai aici, cu sângele vărsat, reiese așadar în sfârșit modul cu care vor fi iertate păcatele: adică prin moartea lui Cristos. Pentru că, așa cum spune Psalmul, numai Dumnezeu poate plăti prețul păcatului. Omul nu se poate răscumpăra pe sine însuși. Și cum citim în Cartea Leviticului, și Matei cunoaște bine această simbolică iudaică, păcatul este iertat numai cu vărsarea sângelui".

Creștinii să crească în unitate și împărtășire

În sfârșit sunt trei întrebări pe care părintele Michelini le pune pentru reflecție la sfârșitul meditației. Prima se referă la raportul nostru cu mâncarea și cere să nu avem alipiri ci stăpânire de sine; a doua este o invitație de a crește iarăși în unitatea dintre creștini, ca discipoli în jurul cinei cu Cristos; și ultima este o întrebare despre iertare și cere să fim cu adevărat conștienți că Isus nu numai în cuvinte ci într-adevăr cu propria viață, ne-a dobândit milostivirea Tatălui.

(După Radio Vatican, 7 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat