Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Sinodul Tinerilor, a crea o alianță intergenerațională

Luca Rolandi

Pentru Europa și în Europa propunerea tinerilor creștini făcută bătrânului continent. S-ar putea sintetiza în acest mod prezentarea apropiatei întâlniri "Mergea cu ei (Lc 24,15). A-i însoți pe tineri ca să răspundă liber la chemarea lui Cristos", care se va ține de la 28 la 31 martie 2017 la Barcelona, la care vor participa 200 de participanți episcopi, responsabili pentru pastorația tineretului, școlară, universitară, vocațională și a catehezei din Conferințele Episcopale din Europa cu reflecții și mărturii a numeroși directori naționali și ale tinerilor.

Simpozionul care este promovat de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), în colaborare cu episcopii spanioli și arhidieceza de Barcelona, va pune în confruntare glasurile protagoniștilor - tinerii - cu instituțiile, comunitățile, păstorii, educatorii, pentru a proiecta împreună un posibil viitor, în care să se creeze spații de dialog între generațiile tinere și adulte, printr-un intens schimb de idei și de proiecte menite să unească creativitatea, energia, forța și înțelepciunea inspirate din Evanghelie pentru binele lumii.

Participanții vor fi primiți de cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și vicepreședinte al CCEE, și de Monseniorul Juan José Omella Omella, arhiepiscop de Barcelona. Sunt prevăzute și intervențiile cardinalului Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al CCEE, și a Monseniorului Marek Jedraszewski, arhiepiscop de Cracovia și președinte al Comisiei CCEE pentru Cateheză, Școală, Universitate.

La întâlnire vor participa și reprezentanții asociațiilor laicale și mișcări ecleziale. Va fi "o ocazie - este evidențiat într-o notă CCEE - pentru a reflecta împreună asupra modalităților de însoțire a tinerilor de astăzi, în integralitatea persoanei lor și în drumul lor de credință". În afară de asta, la Barcelona, participanții vor reflecta asupra provocărilor însoțirii în lumina actualului context socio-cultural european și se vor confrunta cu privire la "practicile bune" puse în aplicare în diferitele realități.

Simpozionul european constituie așadar o etapă semnificativă a drumului care va duce Biserica să celebreze în octombrie 2018 Sinodul despre tineri și vocații. Se va vorbi prin urmare despre documentul pregătitor "Tinerii, credința și discernământul vocațional", în așteptarea difuzării chestionarului formulat de episcopi adresat tinerilor și tinerelor din toată lumea. Rezultatele de la Barcelona vor fi duse direct la Sinod și vor folosi ca bază pentru reflecția de la următoarea adunare plenară a CCEE (Minsk, 28 septembrie - 1 octombrie) centrată pe tineri, prin care organismul vrea să ofere părinților sinodali contribuția sa specifică.

Și tocmai în vederea Sinodului din 2018, în cursul întâlnirii, cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, va anima un moment de schimb cu lucrătorii pastorali. Simpozionul a fost pregătit de un drum început deja în septembrie 2015 la Malta, mai înainte de anunțarea Sinodului, "ca mărturie a cât de mult atenția față de tineri este în centrul Bisericii europene".

(După Vatican Insider, 6 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat