Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa și Curia în autocar la exercițiile spirituale

De Domenico Agasso jr.

"Ce cu rugăminte o amintire în rugăciune pentru mine și pentru colaboratorii mei". Așa afirmă papa Francisc într-un nou tweet lansat din adresa sa @Pontifex în ziua în care se transferă, în două autocare, împreună cu colaboratorii săi din Curia Romană la Ariccia, unde "până vineri vom face exerciții spirituale".

Așadar pontiful reafirmă îndemnul lansat deja la amiază credincioșilor la sfârșitul rugăciunii Angelus în Piața "Sfântul Petru", în prima duminică din Postul Mare; după amiază papa a părăsit Sfântul Scaun pentru a se retrage până vineri la Ariccia, localitate din Colli Albani la porțile Romei, pentru săptămâna de exerciții spirituale de Postul Mare.

La bordul celor două autocare, papa Bergoglio și cardinalii și episcopii din Curie au plecat din piața din fața "Aulei Paul al VI-lea" pentru a merge în "Casa Învățătorului Divin", condusă de paulini. Au ajuns la 16:50.

Meditațiile sunt propuse de părintele franciscan Giulio Michelini și au ca fir conducător "Pătimirea, Moartea și Învierea lui Isus după Matei".

În săptămâna de exerciții spirituale sunt suspendate toate audiențele, inclusiv audiența generală de miercuri, 8 martie 2017.

După sosirea la Ariccia și aranjarea în Casa Învățătorului Divin, la ora 18 sunt prevăzute introducerea, adorația euharistică și vesperele. Apoi cine.

În celelalte zile programul prevede la 7.30 concelebrarea Liturghiei, apoi după micul dejun prima meditație la 9.30. După prânz și o scurtă odihnă, a doua meditație la 16.00, urmată de vespere și de adorația euharistică și apoi de cină la 19.30.

Vineri 10 martie, ultima zi de reculegere, după concelebrarea Liturghiei și micul dejun, o singură meditație la 9.300 și întoarcerea în Vatican.

În afară de introducere, fiecare meditație propusă de Michelini va porni de la exegeta unui text luat din capitolele 26-28 din Evanghelia lui Matei, recitit ținând pe fundal Galileea și ceea ce s-a întâmplat la începutul activității lui Isus. De la interpretarea textului se va trece apoi la o lectură de tip existențial și spiritual.

Introducerea de astăzi, se citește în programul făcut cunoscut de Prefectura Casei Pontificale, are ca temă "Mărturisirea lui Petru și drumul lui Isus spre Ierusalim". Cele două meditații de mâine, "Ultimele cuvinte ale lui Isus și începutul pătimirii" și "Pâinea și trupul, vinul și sângele". Cele două de marți, "Rugăciunea din Ghetsemani și arestarea lui Isus" și "Iuda și ogorul sângelui". Cele două de miercuri, "Procesul roman, soția lui Pilat și visele lui Dumnezeu" și "Moartea lui Mesia". Cele două de joi, "Înmormântarea și sâmbăta lui Isus" și "Mormântul gol și învierea". Vineri dimineața încheierea.

Unul dintre paulinii de la Casa din Ariccia, părintele Olinto Crespi, explică într-un interviu dat la Acistampa valoarea mozaicului lui Cristos în fața căruia Pontiful și prelații ascultă meditațiile: "Fondatorul nostru (fericitul Giacomo Alberione) traduce în mod vizibil inspirația sa carismatică. Isus în Evanghelia lui Ioan spune: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Și părintele Alberione vede în aceste cuvinte pe Cristos complet. Cristos adevăr, spune Alberione, corespunde gândirii noastre, chiar dacă în termeni ebraici adevăr este și fidelitate. Cristos adevăr corespunde deci minții. Cristos cale corespunde modului de a ne comporta și de a trăi. Și Cristos viață, prin ascultarea cuvântului, și de fapt Biblia este mereu întronată în fiecare comunitate a noastră. Deci omul este o reflexie a lui Cristos Cale, Adevăr și Viață. Mozaicul este preluat dintr-o pictură a artistului Mezzana și în anii '30 Alberione a tipărit Evanghelia cu acest desen pe copertă. Isus Învățător, Cale, Adevăr și Viață. Cristos înconjurat de evangheliști, ale căror inițiale ale simbolurilor formează cuvântul Alba, casa mamă a Familiei Pauline".

Crespi comentează apoi zilele "vaticane" de la casa paulină: "Aceasta devine o mică citadelă vaticană și chiar și noi din comunitate intrăm într-o viață diferită. Suntem cu toții noi, deci pentru noi este prima experiență cu papa. Știm că papa nu se plimbă mult: cameră, capelă, sufragerie. Vorbește foarte puțin și la masă. Există mereu o muzică de fond și se stă în tăcere. Adevărate exerciții la școala sfântului Ignațiu".

Ziua de exerciții "începe cu Liturghia, apoi micul dejun și din nou în capelă pentru predică. Scaunele au venit din Vatican. În primul an era băncile de lemn, dar pentru cei mai bătrâni erau un pic incomode. Atunci papa a trimis scaunele cu genuflexor care sunt acum. După prânz iarăși în capelă. Dar multe alte grupuri se reunesc în auditorium, papa vrea să stea singur în capelă. Și asta exprimă și climatul pe care Francisc vrea să-l creeze. Și noi suntem invitați să nu deranjăm, practic trebuie un pic să dispărem. Și prânzul se face în mod separat. Desigur în casă avem un bun wi-fi și linia telefonică de când a venit papa s-a îmbunătățit și eventual vreun cardinal mai lucrează un pic. Papa se vede foarte puțin. Este foarte rezervat".

(După Vatican Insider, 5 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat