Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (5 martie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această primă duminică din Postul Mare, Evanghelia ne introduce în drumul spre Paște, arătându-l pe Isus care rămâne timp de patruzeci de zile în pustiu, supus ispitirilor diavolului (cf. Mt 4,1-11). Acest episod se situează într-un moment precis al vieții lui Isus: imediat după botezul în râul Iordan și înainte de activitatea publică. El tocmai a primit învestitura solemnă: Duhul lui Dumnezeu a coborât asupra Lui, Tatăl din cer l-a declarat "Fiul meu, cel iubit" (Mt 3,17). Isus este de acum pregătit pentru a începe misiunea sa; și pentru că ea are un dușman declarat, adică satana, El îl înfruntă imediat, "corp la corp". Diavolul insistă tocmai asupra titlului de "Fiu al lui Dumnezeu" pentru a-l îndepărta pe Isus de la îndeplinirea misiunii sale: "Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu...", îi repetă (v. 3.6) și îi propune să facă gesturi miraculoase - să o facă pe "vrăjitorul" - cum ar fi transformarea pietrelor în pâine pentru a sătura foamea sa și să se arunce de pe zidurile templului lăsându-se salvat de către îngeri. După aceste două ispite urmează a treia: să-l adore pe el, pe diavol, pentru a avea dominația asupra lumii (cf. v. 9).

Prin această triplă ispită, satana vrea să-l abată pe Isus de la calea ascultării și a umilirii - deoarece știe că astfel, pe această cale, răul va fi înfrânt - și să-l ducă pe scurtătura falsă a succesului și a gloriei. Însă săgețile otrăvite ale diavolului sunt toate "respinse" de Isus cu scutul Cuvântului lui Dumnezeu (v. 4.7.10) care exprimă voința Tatălui. Isus nu spune niciun cuvânt propriu: răspunde numai cu Cuvântul lui Dumnezeu. Și astfel Fiul, plin de puterea Duhului Sfânt, iese victorios din pustiu.

În timpul celor patruzeci de zile ale Postului Mare, noi creștinii suntem invitați să mergem pe urmele lui Isus și să înfruntăm lupta spirituală împotriva Celui Rău cu puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Nu cu cuvântul nostru, nu folosește. Cuvântul lui Dumnezeu: acela are puterea pentru a-l înfrânge pe satana. Pentru aceasta trebuie să avem familiaritate cu Biblia: s-o citim adesea, s-o medităm, s-o asimilăm. Biblia conține Cuvântul lui Dumnezeu, care este mereu actual și eficace. A spus cineva: ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia așa cum tratăm telefonul nostru celular? Dacă am purta-o mereu cu noi, sau măcar mica Evanghelie de buzunar, ce s-ar întâmpla? Dacă ne-am întoarce atunci când o uităm: tu uiți telefonul celular - of!, nu-l am, mă întorc ca să-l caut; dacă am deschide-o de mai multe ori pe zi; dacă am citi mesajele lui Dumnezeu conținute în Biblie așa cum citim mesajele de pe celular, ce s-ar întâmpla? În mod clar comparația este paradoxală, dar ne face să reflectăm. De fapt, dacă am avea mereu Cuvântul lui Dumnezeu în inimă, nicio ispită n-ar putea să ne îndepărteze de Dumnezeu și niciun obstacol n-ar putea să ne devieze de la drumul binelui; am ști să învingem sugestiile zilnice ale răului care este în noi și în afara noastră; am fi mai capabili să trăim o viață înviată după Duh, primindu-i și iubindu-i pe frații noștri, în special pe cei mai slabi și nevoiași, și chiar pe dușmanii noștri.

Fecioara Maria, icoană perfectă a ascultării de Dumnezeu și a încrederii necondiționate în voința sa, să ne susțină pe drumul Postului Mare, pentru ca să stăm în ascultare docilă a Cuvântului lui Dumnezeu pentru a realiza o adevărată convertire a inimii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociațiilor și tuturor pelerinilor veniți din Italia și din diferite țări.

Salut credincioșii care provin din diecezele de Madrid, Córdoba și Varșovia; precum și pe cei din Belluno și Mestre. Salut tinerii din decanatul de Baggio (Milano) și pe acei participanți la întâlnirea promovată de Maestre Pie Filippini.

De câteva zile am început Postul Mare, care este drumul poporului lui Dumnezeu spre Paște, un drum de convertire, de luptă împotriva răului cu armele rugăciunii, postului și faptelor de caritate. Urez tuturor ca drumul Postului Mare să fie bogat în roade; și vă cer o amintire în rugăciune pentru mine și pentru colaboratorii din Curia Romană, care în această seară vom începe săptămâna de exerciții spirituale. Mulțumesc din inimă pentru această rugăciune pe care o veți face.

Și, vă rog, nu uitați - nu uitați! - ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia așa cum tratăm telefonul nostru celular. Gândiți-vă la asta. Biblia mereu cu noi, aproape de noi!

Vă urez o duminică frumoasă! Poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat