Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Reculegerea Taizé din Postul Mare - pregustare a Învierii

După tradiția deja creată, grupul de rugăciune Taizé din Iași a participat la zilele de reculegere premergătoare sărbătorii pascale, în perioada 31 martie - 2 aprilie 2017. Alege viața! Trăiește-ți viața ca o făptură a lui Dumnezeu, limitată dar iubită! Devino tu însuți, în Dumnezeu! Caută unitatea ființei tale în Duhul lui Cristos! Fii rodnic, dăruiește! au fost punctele de meditație propuse. Acestea au avut ca temă centrală: Legile vieții autentice în Cristos și au fost explicate de pr. Daniel Iacobuț, care este și asistentul spiritual al grupului. Grupul de 20 de tineri a fost găzduit cu dragoste maternă, de Surorile Providenței, în casa din cartierul Bucium.

Programul a început vineri seara cu primirea și cunoașterea participanților, după care a urmat parcurgerea Căii crucii și rugăciunea Taizé, încununată cu adorarea crucii, prin cântări specifice. Sâmbătă, momentele de cateheză au fost însoțite de meditația personală, discuțiile în grup și posibilitatea de a desfășura colocvii cu părintele asistent spiritual. Ziua a culminat cu rugăciunea Taizé de seară și împărțirea luminii, care marchează de fapt momentul Învierii Domnului. După adorarea și slăvirea lui Isus Înviat prezent în sfântul sacrament, participanții s-au retras în liniște, pregătindu-se pentru următoarea zi. Duminică au avut loc numeroase momente de comuniune: la sfânta Liturghie, cu laicii din împrejurimi, la masa de prânz cu surorile, apoi prin atelierul practic desfășurat în grupuri și prin împărtășirile de final.

La finalul acestor zile, se cuvin mulțumiri speciale Domnului, pentru toate binecuvântările pe care le-a rezervat fiecăruia în parte, dar și organizatorilor care s-au îngrijit de buna desfășurare a momentelor. De asemenea, gândul nostru de mulțumire se îndreaptă către părintele Daniel pentru disponibilitatea și atenția deosebită acordată tuturor participanților, către Surorile Providenței, care au fost adevărate instrumente ale Providenței, și către fiecare participant în parte, care, prin deschiderea inimii lor, au făcut loc prezenței și acțiunii Duhului Sfânt.

Grupul adresează un salut cordial tuturor tinerilor care ar dori să cunoască spiritualitatea Taizé mai îndeaproape, invitând la rugăciunile duminicale și la zilele de reculegere viitoare.

Redăm mărturii ale unora dintre tinerii participanți.

  • "Zilele de reculegere Taizé au fost pline de liniște, de regăsire în prezența Domnului și de recunoaștere a chipului său în propria noastră ființă. Momentele de har s-au revărsat asupra noastră în timpul rugăciunilor, al meditațiilor și al împărtășirii în grup, dar au fost completate și de zâmbete calde precum și bună dispoziție, natura cu verdeață si mult soare întregind acest cadru atât de minunat pentru meditație. Taizé a fost, este și rămâne o parte din mine, din viața mea și nu voi înceta niciodată să mă reculeg și să îmi regăsesc liniștea, puterea și entuziasmul în această rugăciune ecumenică, cântată, într-o unitate care ne conduce pe toți către același Tată". (Irina)

  • "Zilele de reculegere au fost momente plăcute de liniște, pace si comuniune. Îmi rămâne întipărită în suflet cea de-a doua lege a vieții autentice în Cristos: «Trăiește-ți viața ca o făptură a lui Dumnezeu, limitată, dar iubită». Aceasta ne sugerează că limitele noastre sunt o binecuvântare deoarece ne ajută să intrăm în comuniune cu cei din jurul nostru și cu Dumnezeu". (Veronica)

  • "In aceste zile de reculegere, desfășurate în casa primitoare a surorilor Providenței și coordonate de pr. Daniel Iacobuț, ne-am îndreptat privirea și inima către ceea ce înseamnă a alege viața și a o prețui. Pentru a ajunge la un echilibru interior orientat spre alegerea vieții, într-un mod particular a celei spirituale, Dumnezeu ne propune să ne ghidăm după cinci legi. Aceste legi au fost prezente de la crearea primilor oameni și continuă să ne inițieze și astăzi. «Alege viața» este îndemnul lui Dumnezeu către om pentru ca acesta să trăiască în iubire față de el și în armonie față de ceilalți oameni. Deși suntem făpturi limitate, Dumnezeu ne iubește nelimitat și așteaptă de la noi să trăim în iubirea lui. Fiecare om este unic și important în planul de creație a lui Dumnezeu. Atunci când intrăm în comuniune cu Sfânta Treime se realizează unitatea dintre noi și sacru ce conduce spre echilibru și viață. Dăruind din acest echilibru devenim rodnici în iubirea lui Dumnezeu. A alege viața înseamnă a-l lăsa pe Domnul să fie prezent în acțiunile și deciziile noastre zilnice. Fără el nu există viață și nu putem avea viață". (Brigita)

  • "Au fost momente de comuniune în care bucuria de a fi cu ceilalți și, în același timp, de a ne concentra atenția mai mult spre Cristos, spre legile vieții autentice în Cristos, a persistat pe întreaga durată a acestor zile de reculegere. Am învățat că, acceptând limitele, fragilitățile noastre, vom reuși să ne apropiem mai mult de Cristos și atunci vom simți din plin iubirea lui. Au fost momente la care am participat cu inima deschisă și pe care le voi păstra mereu în suflet." (Iolanda F-D)

    "În aceste zile de reculegere am avut prilejul și binecuvântarea de a redescoperi frumusețea darului vieții. Dacă ar fi să rezum în câteva cuvinte mesajul acestor zile, aș spune: libertatea de a alege - descoperire - dăruire. Înainte de toate, libertatea de a alege viața și mai ales pe cel care dăruiește plinătatea vieții, apoi a descoperi că limitele noastre nu sunt o piedică în calea iubirii lui Dumnezeu, că fiecare este o comoară unică ce devine tot mai prețioasă cu cât este mai mult dăruită". (Iuliana)

  • "Când am ajuns în casa surorilor, am fost întâmpinată cu căldură de către oameni fericiți, frumoși și primitori. Cum să nu-ți fie drag să le privești chipurile și zâmbetele încântătoare? Pe lângă exuberanța cu care am fost primită, aceștia emanau bunătate și frumusețe adevărată, o frumusețe interioară, sufletească. Atunci mi-am dat seama că mă aflu într-un loc potrivit mie. M-am bucurat foarte mult în momentul în care am constatat că exista o egalitate între noi toți, iar momentele de comuniune cu celelalte persoane m-au ajutat să-mi dau seama cât de speciali suntem noi, oamenii, atunci când ne unim puterea credinței pentru a-l slăvi pe Dumnezeu. Ceea ce mi-a rămas întipărit în minte datorită momentelor de meditație este ideea că, alegând viața, îl alegem de fapt pe Dumnezeu, iar el ne va deschide drumul către eliberare.

    Cum te aștepți ca tu să reușești,
    Sentimentele umane să ți le definești,
    Când singur, refuzi ca să gândești,
    Că viața e un dar ce merită să-l prețuiești?
    Toată viața trebuie să-nveți cum să trăiești,
    Anonimatul și monotonia să le biruiești,
    Să-ți schimbi condiția și ceea ce urmărești,
    Lumina-n întuneric să o sporești". (Paula)

Daniela Cobzariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 martie - 2 aprilie: Iași: Reculegerea Taizé din Postul Mare - pregustare a Învierii


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat