Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barcelona: Simpozion european dedicat tinerilor

"A însoți tinerii pentru a răspunde în mod liber la chemarea lui Cristos" a fost tema Simpozionului european organizat de Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE), în colaborare cu Conferința Episcopilor din Spania și Arhidieceza de Barcelona. Evenimentul a avut loc la Seminarul Conciliar din Barcelona, în perioada 28-31 martie 2017.

Simpozionul a avut menirea de a reuni episcopii din cadrul conferințelor episcopale europene precum cum și directorii naționali responsabili pentru pastorația tineretului, pastorația vocațională, pastorația universitară și școlară și cateheză, pentru a reflecta împreună asupra temei însoțirii spirituale a tinerilor.

În sesiunea de deschidere a întâlnirii au salutat ES Mons. Juan José Omella Omella, arhiepiscop mitropolit de Barcelona, Em. Sa card. Vincent Nicholas, arhiepiscop mitropolit de Westminster, vicepreședinte CCEE, Em. Sa card. Ca?izares Llovera, arhiepiscop mitropolit de Valencia, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Spania.

ES Mons. Marek Jêdraszewski, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, președintele Comisiei CCEE pentru Cateheză, Școală și Universitate a vorbit despre însoțirea spirituală în Europa de azi, pornind de la imaginea biblică a celor doi ucenici care se îndreptau spre Emaus. Pr. Michel Remery, vicesecretar general al CCEE, a prezentat tema și programul simpozionului.

După sfânta Liturghie, prima parte a celei de-a doua zi a lucrărilor a fost dedicată temei "tinerii și însoțirea spirituală". Jona (Albania), musulmană convertită la creștinism, Mate (Ungaria), seminarist greco-catolic, Carlota (Spania) și Simon (Olanda), Comunitatea Emanuel, au vorbit despre experiențele lor de a fi însoțiți spiritual. Ulterior a avut loc o masă rotundă care a avut în centrul discuției tema însoțirii spirituale pentru toată viața.

A doua parte a zilei a avut-o ca protagonistă pe sr. Lola Arrieta, carmelită, care a vorbit despre ce înseamnă a face o bună însoțire spirituală respectând libertatea umană. La încheierea acestei sesiuni de lucru au fost proiectate trei video care au relatat experiența unei familii din Anglia, mărturia unui antrenor de fotbal din Portugalia și misiunea unui grup de cercetași din România. A urmat momentul de împărtășire a experiențelor în grupuri mici.

Întreaga zi s-a încheiat cu un moment de adorație euharistică împreună cu un grup de tineri din Barcelona.

A treia zi s-a deschis cu rugăciunea Laudelor. Apoi, ES Mons. Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a prezentat o reflecție intitulată "Evanghelizarea și exemplele bune de însoțire spirituală". A urmat un moment de împărtășire a diferitelor inițiative în favoarea tinerilor ce se desfășoară în Europa. A doua parte a zilei a avut loc la bazilica "Sagrada Familia", măreața operă a arhitectului Antonio Gaudí. În acest impresionant cadru au elogiat capodopera lui Gaudí pr. Michel Remery, în calitate de cercetător al departamentului de liturgie și arhitectură al Școlii de Teologie din Tilburg, pr. Armand Puig i T?rrech, rector al Ateneului Universitar "Sant Paci?" din Barcellona, și Etsuro Sotoo, sculptor al operei lui Gaudí. A urmat vizita ghidată a bazilicii și celebrarea sfintei Liturghii de către Em. Sa. card. Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al CCEE.

După sfânta Liturghie, ultima zi a întâlnirii de la Barcelona a fost deschisă de Em. Sa card. Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, care a prezentat munca de pregătirea a Sinodului pentru tineri ce va avea loc în luna octombrie a anului 2018. După ce unii participanți au vorbit despre ceea ce au trăit pe parcursul simpozionului, Em. Sa. card. Angelo Bagnasco a prezentat concluziile întâlnirii și a lansat un apel către generațiile tinere ale Europei: "Privim cu mare simpatie și încredere către noile generații. Vor avea misiunea de a fi noi evanghelizatori, convinși că a evangheliza înseamnă a învăța pe oamenii de azi arta de a trăi!".

La acest simpozion Conferința Episcopilor din România a fost reprezentată de PS Aurel Percă, președintele Comisiei pentru Învățământ, iar pr. Mihăiță Roca, pr. Fabian Doboș și pr. Felix Roca au reprezentat domeniile catehezei, al pastorației universitare și al pastorației tineretului.

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-31 martie: Barcelona: Simpozion european dedicat tinerilor

* * *

Barcelona: Simpozion european dedicat pastorației tinerilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat