Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica rostită de PS Petru Gherghel în Duminica Bibliei, la Radio Iași

Duminica Laetare

Duminica luminii, a bucuriei și a cuvântului veșnic

Duminica Bibliei

Sfințiile Voastre părinți concelebranți,

Dragi credincioși, iubiți radio ascultători,

E ziua Domnului!

Ne aflăm cu bucurie la mijlocul Postului Mare și celebrăm cea de a patra Duminică, ce poartă și denumirea tradițională de Duminica "Laetare", "Bucură-te" după cuvintele de la începutul celebrării sfintei Liturghii din această zi sfântă. Este Duminica luminii și a cuvântului, duminica Scripturii, izvorul bucuriei adevărate.

Duminica trecută am fost invitați să medităm la tema și importanța apei dătătoare de viață cu sensul și simbolistica ei curățitoare.

Astăzi suntem invitați să vedem un alt semn baptismal, un alt dar pentru pașii noștri, "lumina" care transpare din analiza textelor sfinte.

Lumina ne amintește mereu un lucru pozitiv, adică faptul că am dori ca ea să fie mai puternică și mai strălucitoare ca un adevărat ghid luminos pentru pașii noștri pe acest pământ.

În evanghelia de astăzi, sfântul Ioan ne prezintă diferite personaje și figuri, fiecare cu rolul și importanța sa: Isus, orbul, fariseii, părinții celui fără lumina ochilor, o mare mulțime adunată în jurul lui Isus, cuprinși de o mare curiozitate. Ce se va întâmpla cu acel orb, ce va face Isus și cum va interveni? Cum este privit de cei pe care-i întâlnește?, inclusiv noi cei care retrăim acest episod evanghelic?

Toți se întâlnesc cu Isus, dar nu pentru toți este motiv de bucurie sau ocazie de schimbare, ci doar pentru orbul simplu care a simțit lumina ochilor trupului, dar și a sufletului.

În această atmosferă ne întâlnim din nou cu Cristos, lumina și bucuria noastră. El, Isus Cristos, Cuvântul veșnic făcut trup, este bucuria și lumina adevărată de care omul are nevoie.

Tocmai acest mister ne umple astăzi inima de bucurie și de lumină, care rezultă din întâlnirea nemijlocită cu izvorul luminii și bucuriei - Cuvântul veșnic, iar Cuvântul nu este altcineva decât însuși Dumnezeu care a coborât între noi, care ne vorbește și ne împărtășește bucuria adevărată. Avem cu adevărat un motiv să ne bucurăm pentru că numai el, doar el, îmbucură sufletul nostru cu lumina sa prezentă în cuvântul său și în lucrările sale.

La dorința Sfântului Părinte papa Francisc care spunea: "Este dorința mea vie ca acest cuvânt al lui Dumnezeu să fie tot mai mult celebrat, cunoscut și răspândit" (cf. Papa Francisc, Misericordia et misera, nr. 7) am considerat că în această duminică este cel mai potrivit moment să celebrăm în toate parohiile, în toate structurile pastorale și spirituale ale diecezei: Duminica Bibliei, în care să descoperim din plin «lumina care luminează pașii noștri», motiv de adevărată și profundă bucurie. Cu adevărat cuvântul proclamat în cadrul sfintelor Liturghii sau al celebrării celorlalte sacramente este motiv de mare bucurie, care face ca în suflet și în viață să avem mai multă lumină și bucurie, este o fericită ocazie să ne umplem de lumină și să găsim un sprijin puternic pentru cărările vieții. În Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Timotei avem o adevărată lecție despre cât este de important și folositor pentru viață cuvântul lui Dumnezeu: "Tu, însă, rămâi statornic în cele pe care le-ai învățat și în care crezi, știind de la cine le-ai învățat. Din copilărie cunoști Sfintele Scripturi care îți pot da înțelepciunea spre mântuirea prin credința care este în Cristos Isus. Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru a învăța, a dojeni, a îndrepta, a educa în dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună" (2Tim 3,14-17).

Așadar, a cunoaște și a deprinde învățăturile sfinte însemnează a avea o adevărată sursă de lumină și bucurie.

În această duminică, aleasă de noi drept Duminica Bibliei, a cuvântului lui Dumnezeu, chiar de la începutul acestei sfinte Liturghii suntem invitați la bucurie de către profetul Isaia (Is 66,10-11): "Bucurați-vă cu Ierusalimul și veseliți-vă pentru el toți cei care îl iubiți. Tresăltați de bucurie cu el toți cei care ați jelit, căci veți suge și vă veți sătura la sânul mângâierilor sale; veți vorbi și vă veți desfăta din belșugul gloriei sale".

Care este și trebuie să fie motivul profund al acestei bucurii?

Răspunsul îl găsim în evanghelie, în cuvântul său divin, în Biblie: este însuși Dumnezeu care ne vorbește, este chiar Fiul său, Cuvântul veșnic făcut om, care a devenit pentru noi lumina adevărată, cel care umple inima și sufletul nostru cu strălucirea feței sale. Ne ajută să înțelegem acest adevăr însuși papa Francisc, care nu demult scria: "Bucuria evangheliei umple inima și viața întreagă a acelora care se întâlnesc cu Isus. A acelora ce se lasă mântuiți și luminați de el și care îi eliberează de păcat, de tristețe, de golul sufletesc și de izolare. Cu Isus Cristos se naște și mereu se renaște bucuria".

O probă sigur o întâlnim în evanghelia de astăzi, în care Isus îl vindecă pe sărmanul orb, ce suferea încă de la naștere de lipsa luminii.

Întrebarea pe care i-o pune Isus constituie cheia și punctul culminant al motivului vindecării: "Tu crezi în Fiul Omului!"

Trebuie evidențiat faptul cum acest om sărman, dar sincer, încet, încet și moment după moment, îl întâlnește pe Isus, mai întâi ca om între ceilalți, apoi îl consideră un adevărat "profet" și, în cele din urmă, ochii lui se deschid și el îl proclamă drept Domnul în care are încredere și în care crede.

Este de admirat credința lui în contrast vizibil cu fariseii care nu vor nici să accepte minunea vindecării, nici să îl primească pe Isus ca Mesia.

Încercând să aplicăm această situație la noi, ne putem întreba cum este credința și încrederea noastră și ce încredere avem sau trebuie sa avem în Domnul, cel care s-a dăruit și se dăruiește pentru noi ca să putem beneficia de vindecarea de orbirea spirituală în care ne duce păcatul.

În lumina acestui fapt și a exemplului pe care ni-l dă orbul vindecat și iluminat, ne putem așadar întreba: Care este atitudinea noastră față de Isus? Trebuie să nu uităm că și noi în urma păcatului strămoșesc ne naștem orbi, dar prin Botezul nostru suntem iertați și luminați de cuvântul și harul lui Cristos, prin Duhul său cel sfânt, pentru a deveni conștienți că suntem fii ai aceluiași Părinte veșnic, care ne-a transmis cuvântul său, care s-a făcut trup și locuiește între noi.

Încă de la sfântul Botez ne este dat să ne bucurăm de lumina care luminează viața și pașii noștri, care umple de bucurie sufletul nostru.

Fraților preaiubiți, dragi radio ascultători,

Dacă vrem să ne bucurăm de acest dar supranatural, darul luminii, trebuie să ne apropiem de ea, la fel cum pentru a ne încălzi sufletește trebuie să ne apropiem de focul dragostei.

Cerința cea mai simplă și adevărată de a găsi și de a ne bucura de acest dar, precum și de a găsi sursa de lumină este o credință vie și întâlnirea Cuvântului lui Dumnezeu, lumina lumii.

Întreaga viață a lui Isus a fost o lumină, după cum ne asigură el însuși, zicând: "Cât timp sunt în lume, eu sunt Lumina lumii" (In 9,5). A fost lumină pentru cei orbi pe care i-a vindecat de orbirea fizică, deschizându-le în același timp și ochii sufletului să vadă în Isus Cristos pe Fiul lui Dumnezeu, după mărturia orbului din naștere vindecat de Isus: "De n-ar fi acesta de la Dumnezeu, n-ar putea face nimic" (In 9, 22). Este lumină prin învățătura sa, după cum ne încredințează sfântul Ioan evanghelistul, că Isus este o solie despre lumina lui Dumnezeu (In 1,5), pe care apostolii au dus-o până "la marginile lumii" (Fap 13,47). Tezaurul, primit ca moștenire de la cel care a venit în lume, îl descoperim în cea mai scumpă dovadă de dragoste, în Sfânta Scriptură moștenită și transmisă prin sfânta Tradiție, ca un compendiu al întregii opere de mântuire realizată de el în favoarea omenirii. Ne bucurăm să facem cunoscută hotărârea noastră de a împlini dorința Sfântului Părinte papa Francisc chiar în această Duminică numită Duminica "Laetare" sau Duminica Luminii, ca tocmai acum Biserică noastră locală să celebrează Duminica Bibliei, Duminica cuvântului veșnic adus din ceruri de însuși Isus, Fiul său coborât pe pământ.

Biblia este scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu transmisă nouă prin profeți, iar în timpurile de pe urmă prin Fiul său, ca să ne umple inima și viața de adevărată lumină, atât de necesară pentru viața noastră și pentru ochii sufletului nostru. După cum lumina soarelui este absolut necesară și vitală pentru viața întregului univers și a tuturor oamenilor, cu atât mai mult este necesară pentru noi lumina veșnică a cuvântului său.

Fără soare totul rămâne în moarte, în întuneric și suferințe. Fără cuvântul Domnului, ochii sufletului nostru rămân în întuneric și în moarte. Dacă vrem să ne bucurăm de această lumină, trebuie să ne apropiem de el, să ne încărcăm cu darul credinței. Trebuie să avem prețuire față de textele sfinte, adunate în timp în Cartea Sfântă - Biblia sau Sfânta Scriptură - și mai ales trebuie să o facem prin întâlnirea personală cu Isus, Cuvântul veșnic venit pe pământ.

În Cartea Cărților, care se bucură astăzi de cea mai largă răspândire în toate limbile și în mijlocul tuturor popoarelor, avem, de fapt, cuvintele mântuirii, îl avem pe Cristos cel ce ni se dăruiește mereu și ne asigură că ne vom bucura de darul luminii adevărate după cuvântul psalmistului: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 119,105). În acest sens, dacă dorim să avem mereu lumină în viața noastră, atunci este nevoie de a căuta mereu cuvântul Domnului și de a-l îmbrățișa.

Sfințiile Voastre, iubiți credincioși,

Dragi ascultători ai cuvântului divin pe undele radioului,

Pentru a beneficia cu adevărat de acest cuvânt, după cum ne îndeamnă actualul papă Francisc, îndemnul nostru îl găsim în prima pagină a Bibliei, prezentată în limbajul nostru de către grupul traducătorilor de la Iași (pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu):

"Biblia pe care o prezentăm în fața cititorilor în limba română" sperăm să devină "o făclie" care luminează pașii noștri și care «se transformă în apa vie ce țâșnește spre viața veșnică», dar și "în sabia care judecă și provoacă»".

Acest "Eu sunt", acest cuvânt, e cu adevărat scrisoarea de iubire a Domnului pentru noi, precum și lumina și bucuria vieții noastre.

Mă bucur să închei aceste cuvinte ale mele cu un îndemn pe care ni-l face apostolul neamurilor: "Cuvântul lui Cristos să locuiască din belșug în voi în toată înțelepciunea. Învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești, cântând lui Dumnezeu cu mulțumire în inima voastră" (Col 3,16).

Așa să fie. Amin!

Ep. Petru Gherghel

26 martie 2017

Duminica Bibliei la Radio Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat