Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moscheea din Paris: Așa este islamul din Franța

De Giorgio Bernardelli

Douăzeci și cinci de puncte despre temele cele mai fierbinți referitoare la raportul dintre islam și Franța republicană. Pentru a schița "nu un islam francez, ci islamul din Franța de astăzi". Este o inițiativă de largă respirație aceea pe care moscheea din Paris o lansează comunității musulmane dintr-o țară zguduită de recentele atentate jihadiste dar și de "islamopsihoza", care se răspândește în societatea și în politica franceză. Textul - publicat integral de săptămânalul Le Point - este semnat de rectorul moscheii Dalil Boubakeur și se propune ca un răspuns precis la "marea majoritate a musulmanilor francezi" care cer un text care să schițeze cu claritate "drepturile și obligațiile lor de credință" în contextul societății franceze.

Este importantă sursa și momentul pronunțării: Marea Moschee din Paris, în al V-lea arrondissement, este cea mai mare moschee din Franța (a doua din Europa ca dimensiuni, după cea din Roma). Inaugurată în 1926, "este o instituție creată de o lege a statului și este conștientă de responsabilitățile sale în sânul comunității musulmane franceze", afirmă premisa documentului, care atacă polemic "tendința de a desemna autorități de tutelare externe", care cu "paternalism" ar vrea să reglementeze exprimarea credinței religioase musulmane în societatea franceză. Dimpotrivă, Moscheea din Paris se declară ea însăși preocupată datorită creșterii "unei interpretări greșite a islamului, bazată pe o lectură selectivă și parțială a textelor, care duce la obscurantism, la pedanterie ignorantă, la misoginie, la sectarism și le refuzarea valorilor republicane". Chiar dacă după aceea citează investigațiile sociologice după care cele trei sferturi dintre musulmanii din Franța ar trăi astăzi un islam "liniștit, tolerant, binevoitor, republican și laic".

Oricum declarația vrea să fie o ocazie de claritate pentru toți. "Islamul în Franța nu este un nou islam, nici nu este o inovație - afirmă primul punct -. Islamul în Franța este pur și simplu clarificarea dogmei în raport cu realitatea de astăzi. Islamul în Franța este rezultatul reinterpretării textelor în cadrul unui context, adică rezultatul lui ijtihad". Această ultimă referință este importantă pentru că tocmai termenul arab inserează discuția despre interpretare într-un cadru precis al dezbaterii dintre juriști islamici.

Cealaltă referință doctrinală importată este Constituția de la Medina, un text atribuit profetului Mahomed însuși care disciplina raporturile cu evreii și creștinii ca popoare ale Cărții. De la acest izvor pornește documentul Moscheii din Paris pentru a afirma că "orice formă de antisemitism este contrară învățăturii Profetului" și pentru a aminti virtutea toleranței și a bunăvoinței, pentru că numai Dumnezeu este judecător. Cât privește războiul este amintit versetul din a doua sura din Coran cu privire la interdicția de a declara jihadul decât pentru apărare legitimă împotriva unui agresor și indicația conform căreia dacă adversarul este dispus la pace, musulmanul are datoria de a o căuta. "Criminalii care se pretind jihadiști - afirmă textul difuzat la Paris - sunt uzurpatori păcătoși ai jihadului și prin urmare și uzurpatori păcătoși ai islamului, care este o religie a păcii" pentru că "forma cea mai nobilă a jihadului este stăpânirea de sine".

Însă dincolo de luarea de poziție clară cu privire la tema violenței religioase, declarația Moscheii din Paris este interesantă mai ales datorită altor aspecte legate de viața unui musulman în Franța. Între timp oferă o serie de criterii credincioșilor: invită să nu aibă încredere în telepredicatori, atenționează cu privire la "o respectare obtuză și obsesivă a regulilor fără o finalitate spirituală", indică obligația de a respecta etica reciprocității ("nu faceți altora ceea ce n-ați vrea să vi se facă vouă"), explică faptul că în fața minciunilor și a prejudecăților cu privire la islam cel mai bun răspuns din partea unui musulman este "să facă fapte de binefacere".

Cu privire la raporturile cu instituțiile din țară se afirmă că Franța nu este o țară islamică, ci un ținut de coexistență între religii precum și cu aceia care nu cred. în acest context, musulmanii trebuie să respecte valorile și legile Republicii. "De exemplu - se explică - din moment ce blasfemia și caricaturile religioase sunt autorizate de legea franceză, este posibil să ne declarăm ofensați, dar nu se poate cere ca să fie interzise sau să se reacționeze cu violența. Mai în general, musulmanii nu au dreptul de a cere ca Franța să-și modifice propriile valori și propriile legi din conveniență față de propria credință, așa cum nici creștinii, evreii, ateii sau agnosticii nu au acest drept".

Textul continuă apoi clarificând că și pentru musulmanii din Franța "pedepsele corporale și poligamia nu se mai justifică și nu mai au motivația de a fi. În același mod se impune egalitatea dintre bărbați și femei". Cât privește trupul și modul de îmbrăcare, Moscheea din Paris scrie că tradiția musulmană vorbește în linie generală despre "îmbrăcăminte pudică și adaptată la circumstanțe", însă asta nu se traduce în indicarea de haine precise.

Este interesantă și partea dedicată raportului cu știința: textul atenționează cu privire la orice obscurantism, precizând că referitor la tema originii lumii nu există nicio incompatibilitate între credința musulmană și teorii precum evoluționismul. În sfârșit, în paragraful despre Ramadan se precizează că prescripțiile sale nu elimină obligația elementară a respectării vecinilor: de aici invitația de a nu-i deranja pe alții, mai ales noaptea.

(După Vatican Insider, 30 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat