Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă pentru prezentarea Scrisorii Sfântului Părinte Francisc pentru a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor (Dublin, 21-26 august 2018)

Joi, 30 martie 2017, s-a ținut în Sala de Presă a Sfântului Scaun o conferință de presă de prezentare a Scrisorii Sfântului Părinte Francisc pentru a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care se va desfășura de la 21 la 28 august 2018 la Dublin, în Irlanda, cu tema: Evanghelia Familiei: bucurie pentru lume. Au intervenit cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață și Monseniorul Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin (Irlanda). Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului Kevin Joseph Farrell

A IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor se va ține la Dublin de la 21 la 26 august 2018. Scrisoarea Sfântului Părinte, care este făcută publică, îi confirmă data și tema "Evanghelia Familiei: bucurie pentru lume". Prima referință indicată nouă de papa este ca această întâlnire să poată oferi familiilor din toată lumea posibilitatea "de a aprofunda reflecția lor și împărtășirea lor asupra conținuturilor din exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia".

Biserica din Dublin este deja la lucru, așa cum veți avea ocazia să ascultați. Însă doresc să subliniez că pregătirea acestui mare eveniment este importantă în fiecare dieceză și parohie, tot atât cât și celebrarea finală din Irlanda. De fapt, în acest mod evenimentul poate avea incidență cu adevărat în viața familială, eclezială, culturală și socială, arătând în mod vizibil comuniunea intensă a întregului popor al lui Dumnezeu și a tuturor familiilor în jurul papei. În această pregătire un instrument de ajutor sunt "catehezele" despre care se va vorbi imediat, precum și programul de maxim al celei de-a IX-a Întâlniri și al Congresului Teologic Pastoral în primele trei zile.

Însă acum aș vrea să atrag atenția voastră asupra conținutului Scrisorii Sfântului Părinte. Scrie papa Francisc: "Evanghelia continuă să fie bucurie pentru lume? De asemenea: familia continuă să fie veste bună pentru lumea de astăzi?". Este ușor de văzut întrepătrunderea dintre evanghelie, familie și lumea de astăzi: din Evanghelie familia scoate forță și bucurie, la rândul său de la familia evanghelizată vestea cea bună a iubirii milostive a Tatălui ajunge la lume. Papa deschide inima și ne destăinuiește visul său de păstor universal: "o Biserică în ieșire, nu autoreferențială, una care să nu treacă distantă de rănile omului, o Biserică milostivă care să vestească inima revelației lui Dumnezeu Iubire care este Milostivirea". Și Biserica va fi astfel și va face asta în măsura în care familiile creștine vor fi "locuri de milostivire și martore ale milostivirii".

Dicasterul nostru și arhidieceza de Dublin solicită protagonismul activ al tuturor comunităților ecleziale și al responsabililor pastorali la diferite niveluri pentru ca fiecare experiență să fie adunată și să fie pusă în circulație, și prin mass-media; acest lucru va mări frumusețea și bucuria familiei în speranța că la Dublin planul lui Dumnezeu cu privire la familie să se poată manifesta lumii de astăzi prin ceea ce este cu adevărat: un mare "«da» spus întregii creații și inimii ei, care este omul. Este «da»-ul lui Dumnezeu spus unirii dintre bărbat și femeie, în deschidere și slujire față de viață în toate fazele sale" (Din scrisoarea papei).

Intervenția ES Mons. Diarmuid Martin

Persoane care provin din contextele cele mai diferite sunt fascinate de papa Francisc. Și cei care nu aparțin Bisericii apreciază dorința sa de a stimula o adevărată reînnoire a Bisericii și îi urează să aibă succes în aspirația sa.

Ce anume îl inspiră pe papa Francisc în dorința sa de reînnoire? Există pericolul ca fiecare persoană să încerce să impună o proprie idee personală care nu este cu adevărat acea viziune de reînnoire autentică a papei.

În Scrisoarea de convocare a Întâlnirii Mondiale a Familiilor care va avea loc la Dublin în 2018 și care este publicată astăzi, papa Francisc explică visul său pentru Biserică:

"Visez o Biserică în ieșire, nu autoreferențială, una care să nu treacă distantă de rănile omului, o Biserică milostivă care să vestească inima revelației lui Dumnezeu Iubire care este Milostivirea".

Papa Francisc a exprimat aceste idei în multe alte ocazii. Ele sunt evidente în discursul scurt adresat cardinalilor în zilele care au precedat conclavul care l-a ales. Ceea ce este inovator în Scrisoarea de convocare este emfaza cu privire la rolul central pe care familia este chemată să desfășoare în realizarea acestui mare vis de reînnoire a papei.

Familia este chemată să fie locul de întâlnire cu acea milostivire divină care vindecă și eliberează. Familia este chemată să fie locul în care soții se iubesc nu în mod vag romantic, ci în cadrul realităților și dificultăților zilnice. A trăi iubirea în familie implică și ca membrii săi să știe cum să se dăruiască în mod generos, să știe să ierte, să știe să nu piardă niciodată răbdarea, ba chiar să știe să întindă mâna și să-l înțeleagă pe celălalt respectându-se reciproc.

Viziunea papei despre misiunea familiei nu încearcă să ascundă faptul că familiile înfruntă provocări, slăbiciuni, fragilități, chiar eșecul. Familiile au nevoie de o Biserica aproape de ele, care să le însoțească într-un proces de discernământ și de integrare pentru a le ajuta să răspundă cu un "da" iubirii divine.

Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Dublin nu vrea să fie numai un eveniment de trecere, o celebrare fugară a idealurilor vieții familiei. În schimb este vorba de un moment în care întreaga Biserică este chemată să aprofundeze reflecția cu privire la învățătura din Amoris laetitia; un moment în care iubirea zilnică a soților și soțiilor și iubirea zilnică a părinților față de copiii lor poate să fie recunoscută ca resursă fundamentală pentru reînnoirea Bisericii și a societății. Biserica trebuie să fie un loc în care persoanele a căror căsătorie se află în dificultate sau chiar în eșec să nu se simtă judecate cu duritate, ci să poată trăi experiența îmbrățișării puternice a Domnului care îi poate ridica din nou, pentru a reîncepe să realizeze propriile visuri, chiar dacă numai în manieră imperfectă.

Celebrarea de la Dublin în august 2018 va fi precedată de o amplă cateheză cu privire la semnificația iubirii conjugale și familiale și la rolul familiei în societate. Va fi un moment de reînnoire pentru Biserica din Irlanda cu o participare extinsă a credincioșilor laici. Va fi un moment în care rolul familiei va putea să fie înțeles mai în profunzime. Va fi o ocazie în care familiile vor putea redobândi încrederea în realizarea misiunii lor în contextul unei Biserici care este milostivă și care îi însoțește în urcușurile și coborâșurile din viețile lor.

Biserica din Irlanda - mai ales arhidieceza mea de Dublin - este conștientă de privilegiul încredințat ei de papa Francisc, dar este conștientă și de provocarea pe care papa i-a încredințat-o cerându-i să găzduiască un eveniment de asemenea însemnătate. Este vorba de o provocare nu numai în termeni de organizare a unui mare eveniment mondial, ci și o provocare de a aminti, într-o societate modernă cum este cea irlandeză, cu complexa sa combinație de credință și secularizare, cât de importantă este familia pentru viitorul Irlandei și pentru societatea mai amplă, în special în Europa.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat