Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc pentru a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor cu tema: "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume"

Veneratului frate

Cardinal Kevin Farrell

prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

La sfârșitul celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, ținută la Philadelphia în septembrie 2015, am anunțat că următoarea întâlnire cu familiile catolice din întreaga lume va avea loc la Dublin. Acum voind să-i încep pregătirea, sunt bucuros să confirm că aceasta se va desfășura de la 21 la 26 august 2018, cu tema: "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume". Și referitor la această tematică și la dezvoltarea ei aș vrea să ofer câteva indicații mai precise. De fapt, este dorința mea ca familiile să aibă ocazia de a aprofunda reflecția lor și împărtășirea lor asupra conținuturilor din exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia.

S-ar putea întreba: Evanghelia continuă să fie bucurie pentru lume? De asemenea: familia continuă să fie veste bună pentru lumea de astăzi?

Eu sunt sigur că da! Și acest "da" este puternic întemeiat pe planul lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este "da"-ul său întregii creații și inimii ei, care este omul. Este "da"-ul lui Dumnezeu spus unirii dintre bărbat și femeie, în deschidere și slujire față de viață în toate fazele sale; este "da"-ul și angajarea lui Dumnezeu pentru o omenire atât de des rănită, maltratată și dominată de lipsa de iubire. De aceea, familia este "da"-ul lui Dumnezeu Iubire. Numai pornind de la iubire familia poate manifesta, răspândi și re-genera iubirea lui Dumnezeu în lume. Fără iubire nu se poate trăi ca fii ai lui Dumnezeu, ca soți, părinți și frați.

Doresc să subliniez cât este de important ca familiile să se întrebe adesea dacă trăiesc pornind de la iubire, pentru iubire și în iubire. Asta, în mod concret, înseamnă a se dărui, a se ierta, a nu-și pierde răbdarea, a-l anticipa pe celălalt, a se respecta. Cât ar fi mai bună viața familială dacă în fiecare zi s-ar trăi cele trei cuvinte simple: "te rog", "mulțumesc", "scuză-mă". În fiecare zi trăim experiența de fragilitate și slăbiciune și pentru asta noi toți, familii și păstori, avem nevoie de o reînnoită umilință care să plăsmuiască dorința de a ne forma, de a ne educa și de a fi educați, de a ajuta și de a fi ajutați, de a însoți, a discerne și a integra pe toți oamenii de bunăvoință. Visez o Biserică în ieșire, nu autoreferențială, una care să nu treacă distantă de rănile omului, o Biserică milostivă care să vestească inima revelației lui Dumnezeu Iubire care este Milostivirea. Tocmai această milostivire ne face noi în iubire; și știm cât de mult familiile creștine sunt locuri de milostivire și martore ale milostivirii; după Jubileul extraordinar ele vor fi astfel și mai mult, iar Întâlnirea de la Dublin va putea să ofere semne concrete ale acestui fapt.

De aceea invit toată Biserica să țină cont de aceste indicații ca pregătire pastorală pentru următoarea Întâlnire Mondială.

Dumneavoastră, frate iubit, împreună cu colaboratorii, vi se prezintă misiunea de a declina în mod deosebit învățătura din Amoris laetitia, cu care Biserica dorește ca familiile să fie mereu în mișcare, în acea peregrinare interioară care este manifestare de viață autentică.

Gândul meu se îndreaptă în mod special spre arhidieceza de Dublin și spre întreaga iubită națiune irlandeză, pentru generoasa primire și pentru angajarea pe care le comportă găzduirea unui eveniment de asemenea însemnătate. Domnul să vă răsplătească încă de acum, acordându-vă favoruri cerești îmbelșugate.

Sfânta Familie de la Nazaret să conducă, să însoțească și să binecuvânteze slujirea voastră și toate familiile angajate în pregătirea marii Întâlniri Mondiale de la Dublin.

Din Vatican, 25 martie 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat