Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Zile de formare și exerciții spirituale pentru Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot

În perioada 19-25 martie 2017, în casa "Buna-Vestire" din Barați au avut loc zile de formare permanentă ținute de sr. Ildiko Homa, din Congregația "Surorile Sociale", și zile de exerciții spirituale ținute de pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv, pentru un grup de 27 de surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". În ziua de 25 martie două dintre surori au reînnoit da-ul lor pentru un an de zile.

Zilele de formare ținute de sr. Ildiko ne-au condus pașii spre logica și iubirea lui Dumnezeu. Trimiterile spre învățăturile Sfintei Scripturi și jocurile educative ne dădeau impresia că suntem la ora de recreație, dar ele aveau o mare încărcătură spirituală, iar atunci când ești încărcat spiritual devii mai uman. Exercițiile spirituale au fost clipe de interiorizare, uimire, bucurie, tăcere, emoții, lacrimi... În timpul exercițiilor spirituale am conștientizat faptul că persoana consacrată este chemată să facă permanent un drum spiritual împreună cu Dumnezeu pentru a ajunge la sfințenie. Părintele Bogdan ne-a explicat că, așa cum în copilărie activitatea dominantă este jocul, acțiunea fundamentală a persoanei consacrate este contemplația, care umple sufletul de Dumnezeu și-l înnobilează printr-o trăire autentică a sfaturilor evanghelice. Muzica, cântul psalmilor sau al unui verset din evanghelie, în stil Taize, ne-a înălțat sufletul la Dumnezeu și ne-a introdus în fiecare zi în meditație, antrenându-ne să descoperim cu încredere lumina care există în noi, lumină care ne îndreaptă să descoperim chipul lui Cristos în aproapele nostru.

Pornind de la darurile pe care Dumnezeu le-a sădit în noi, pr. Bogdan ne-a invitat să intrăm în intimitatea sufletului, prin rugăciune, pentru a redescoperi imensitatea iubirii lui Dumnezeu făcând referință la cuvântul său. Am înțeles ca o condiție principală pentru ca harul lui Dumnezeu să vină și să lucreze în sufletele noastre este disponibilitatea, abandonarea totală în mâinile lui. Părintele ne-a îndemnat să nu ne descurajăm în drumul nostru spiritual în ciuda slăbiciunilor noastre și a dificultăților pe care le întâlnim în viața noastre, iar pentru a crește și înainta în viața spirituală trebuie să îmbrățișăm virtutea umilinței care ne dă forța de a ne ridica și curajul de a lupta cu fricile și ispitele.

Au fost zile pline de har și speranță în care ne-am antrenat cu încredere în Dumnezeu spre a descoperii în fiecare zi lumina care există în noi, lumină care ne îndreaptă spre aproapele nostru.

La sfârșitul zilelor de exerciții, în solemnitatea Bunei-Vestiri, la sfânta Liturghie concelebrată de PS Petru Gherghel, însoțit de mai mulți preoți, care a avut loc în biserica "Coborârea Sfântului Duh" din Barați, ne-am reînnoit "da-ul" asemenea sfintei Fecioarei Maria, modelul sublim de încredere totală în Dumnezeu, "Fie mie după cuvântul tău", alături de sr. Angela Ilieș și sr. Veronica Dogaru, care au reînnoit voturile lor pentru un an, în a putea sluji cu mai multă iubire, bucurie și disponibilitatea în simplitatea inimii.

Sr. Florentina Sescu, SCMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-25 martie: Barați: Zile de formare și exerciții spirituale pentru Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat