Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barcelona: Simpozion european dedicat pastorației tinerilor

La Barcelona a început, de marți, 28 martie 2017, un simpozion european dedicat pastorației tinerilor, având tema "Mergea împreună cu ei (Lc 24,15). A însoți tinerii pentru a răspunde în mod liber la chemarea lui Cristos". Încheierea va fi vineri, 31 martie 2017. Simpozionul este organizat de Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE), în colaborare cu Conferința Episcopilor din Spania și Arhidieceza de Barcelona. Din România participă PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul catolic și vocațiile în cadrul Conferinței Episcopilor din România, însoțit de trei preoți cu responsabilități în Curia Diecezei de Iași: pr. Fabian Doboș, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Universitară, pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, și pr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză.

Evenimentul reunește 275 de experți în pastorația tinerilor și activități vocaționale și catehetice, din cadrul Conferinței Episcopilor din Europa. Aceștia sunt însoțiți de 31 de episcopi, dintre care patru sunt cardinali.

Sunt trei arii de activitate: persoana care este însoțită (aspect examinat marți), însoțirea și cel care însoțește (miercuri), iar joi va fi un schimb de experiențe de bune practici în domeniul însoțirii, în program fiind prevăzută și o vizită la catedrala "Sagrada Familia".

Miercuri, 29 martie, în programul simpozionului se află și așa-numitul "Târg al bunelor practici". "Cu acest Târg de bune practici dorim să arătăm dinamismul și creativitatea Bisericii din Europa", a declarat pr. Michel Remery, vicesecretar general al CCEE și organizator al simpozionului. "Este vorba adesea de inițiative dorite și promovate de tinerii înșiși, care arată bine faptul că ei nu sunt doar beneficiari ai serviciilor, ci principalii protagoniști ai pastorației lor, dacă sunt însoțiți în mod corespunzător. La Barcelona, participanții vor putea să se inspire din inițiativele prezentate și să ducă acasă idei noi. Luând apoi act de faptul că Europa este bogată în propuneri moderne și atractive care îi interpelează pe tinerii de astăzi, dorim ca Simpozionul să devină și o ocazie pentru a confirma și a reînnoi cu entuziasm și curaj implicarea numeroșilor însoțitori prezenți".

Între numeroasele inițiative pe care participanții le vor putea descoperi la Barcelona la acest Târg se remarcă "Valerie und der Priester" (Valeria și preotul), inițiativa lunară, urmărită pe Facebook de peste 1,3 milioane de persoane, a unei tinere jurnaliste de naționalitate germană care a însoțit și observat timp de un an întreg viața unui tânăr preot; inițiativa "Prayer spaces in schools" (Spații de rugăciune în școli), care ajută copiii și tinerii să exploreze temele vieții, spiritualității și credinței într-un mediu dinamic și interactiv; inițiativa franceză "L'appel" (Chemarea), care promovează un dialog cu tinerii despre importanța găsirii propriei vocații în viață, prin intermediul unor momente de reflecție și de dezbatere adresate unor grupuri de studenți și tineri, animate de membri adulți ai pastorației tineretului sau ai pastorației vocaționale (mai multe informații urmează să fie publicate pe site-ul dedicat acestui simpozion: symposium2017.ccee.eu).

"Tinerii sunt decisivi pentru viața Bisericii și a societății. Ei au multe daruri de împărtășit și de valorizat: dăruire, creativitate, generozitate, dorința de a-i cunoaște și de a-i primi pe ceilalți, sau, altfel spus, o mare dorință de a iubi și de a fi iubiți, de a cunoaște adevărul și de a-l îmbrățișa. Ei sunt convinși că pot schimba lumea, și e just și bine să creadă acest lucru", a afirmat Mons. Duarte da Cunha, secretarul general CCEE, într-o relatare publicată de Radio Vatican. "A-i însoți pe tineri devine, așadar, o misiune foarte importantă pe care Isus ne-o încredințează. Pentru însoțitorul pastoral, aceasta înseamnă a urma împreună cu tinerii lumina lui Dumnezeu. Viața celui care însoțește nu are nevoie să fie perfectă, dar trebuie să aibă privirea îndreptată spre Dumnezeu și să trăiască cu angajare realitatea prezentă. Tot la fel, atunci când tinerii trebuie să depășească obstacolele vieții, însoțitorul pastoral este capabil să dea o îndrumare, o nouă perspectivă care devine și o propunere atrăgătoare, spre deosebire de consumism care nu reușește să-ți umple inima. A-i iubi pe tineri duce la a mărturisi prin viață și cuvânt că merită să mergi înainte, ce înseamnă binele și răul, ce este fericirea adevărată. Pentru un educator, nu există, în realitate, o bucurie mai mare decât să-l vadă pe tânăr că are o relație personală cu Isus Cristos, că devine conștient că poate să-și dea la rândul său viața în mod liber pentru ceilalți astfel încât să devină el însuși un adevărat mărturisitor și însoțitor pentru ceilalți. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă nu doar de tineri, ci și de familii și de comunități, pentru ca acestea să fie tot mai disponibile și entuziasmate de această misiune: a-l arăta pe Cristos și a merge împreună cu el", a încheiat Mons. Duarte da Cunha.

Papa Francisc a trimis un salut adresat arhiepiscopului de Barcelona, Mons. Omella, în care îi încurajează pe participanți "să conducă o reflecție asupra provocărilor adresate evanghelizării și însoțirii tinerilor, pentru ca, prin dialog și întâlnire, fiind membre vii ale familiei lui Cristos, tinerii să fie purtători convinși ai bucuriei evangheliei în toate ambientele".

Pe durata simpozionului, programul zilei cuprinde momente de rugăciune personală și comunitară, dar și celebrarea zilnică a sfintei Liturghii cu intenții de rugăciune pentru vocații și familie.

Simpozionul face parte din parcursul de pregătire a Bisericii Catolice din Europa pentru următoarea adunare generală a Sinodului episcopilor din anul 2018, convocată de papa Francisc cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat