Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"De ce poporul îl iubește pe acest papă"

De cardinal Angelo Scola

arhiepiscop de Milano

Milionul de persoane adunat pentru Liturghia la Monza, cele peste 500.000 la celebrările milaneze și de-a lungul celor 100 km parcurși de papa Francisc în ziua sa vorbesc despre iubirea oamenilor față de acest pontif. Poporul vrea să-l vadă pentru că recunoaște în Francisc un om constructiv, reușit.

Problema este de a ne întreba de unde vine această reușită. Provine în mod singur din credința sa în Isus, o credință concepută în termeni întrupați, înlăuntrul vieții. De aici se naște acest limbajul minții, al inimii și al mâinilor. Francisc comunică în termeni extrem de familiari chiar și realitățile cele mai importante, așa cum am ascultă în aceste 11 ore ale sale în ținuturile ambroziene. Reparcurgând unele din cuvintele rostite de el, în timpul întâlnirii din dom cu slujitorii hirotoniți și cu viața consacrată, îmi rămâne în inimă tema bucuriei Evangheliei și a unei slujiri trăite fără preocuparea rezultatului, încredințată integral Providenței.

De fapt Sfântul Părinte a atacat acea resemnare care conduce la apatie, deci ne face incapabili să transmitem această bucurie. În omilia de la Liturghia de la Monza în mod asemănător a tratat tema speculației, a acelui mod care devine instrumental și antisolidar, incapabil de a construi comuniune. În întâlnirea foarte călduroasă cu cei 80.000 de la "San Siro", în afară de dialogul strâns cu foarte tinerii așa de atenți, a prezentat în termeni familiari ceea ce poate ajuta un tânăr să crească în credință, subliniind rolul bunicilor, importanța ascultării copiilor din partea părinților, solidaritatea dintre familii.

Acest bilanț al meu este fragmentar, din această vizită în mod sigur ne rămâne marea responsabilitate a Bisericii milaneze și lombarde care derivă din provocarea așa de puternică și universală pe care Francisc ne-a adus-o. Poporul îl urmează cu entuziasm pentru că îl înțelege și îl iubește, simte că Francisc are grijă de el și este pasionat de el. Este fundamental a lua în serios avertismentul său de a practica un stil de relație între Biserică și realitatea civilă care să reexprime gustul și bucuria de a construi împreună într-o societate care este în mare și turbulentă schimbare.

(După Vatican Insider, 26 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat