Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: Emoție, onoare și recunoștință

Duminică, 26 martie 2017, în biserica din Răchiteni, la sfârșitul sfintei Liturghii de la ora 11.00, a avut loc un moment inedit: oferirea diplomei de recunoștință doamnei profesor Cristina Ghercă, de la Școala Gimnazială Răchiteni, în semn de prețuire și mulțumire pentru contribuția deosebită în conservarea și promovarea valorilor sătești românești, cu binecuvântarea episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă.

Părintele paroh Marian Fechetă a dat citire scrisorii episcopilor, adresată doamnei profesor Cristina Ghercă cât și întregii comunități din Răchiteni. Redăm conținutul acestei scrisori:

"Alegându-vă să încredințați acest document Diploma de onoare - doamnei prof. Cristina Ghercă și o copie părintelui paroh Marian Fechetă, vă rugăm să exprimați, în numele nostru, tuturor credincioșilor din comunitatea Răchiteni, parohie cu vechi rădăcini istorice în constelația Episcopiei de Iași, prețuirea noastră pentru toți cei care au scris frumoase pagini de istorie, care au apărat și prețuit credința și valorile ei pe tot parcursul anilor și, mai ales, în timpuri grele, care au continuat să ducă mai departe flacăra credinței și a iubirii de neam, care s-au angajat să încredințeze generațiilor viitoare frumoasele mărturii spirituale, culturale și materiale.

Dragi credincioși ai parohiei Răchiteni, exprimându-vă aceste sentimente de suflet, de prețuire și recunoștință, vă îndemnăm să primiți cu bucurie și satisfacție ceea ce s-a adunat în Muzeul Etno-folcloric din cadrul Școlii din Răchiteni, bineștiind că toate valorile adunate în acest «colț de mare prețuire» sunt ca un adevărat tezaur și o continuă chemare la credință, la un continuu entuziasm spiritual și la o sfântă datorie față de trecut, prezent și viitor.

Dumneavoastră și tuturor locuitorilor comunei Răchiteni, autorităților locale, conducerii școlii și Corpului didactic, din care face parte doamna prof. Cristina Ghercă, tuturor familiilor ce vă împliniți datoriile cetățenești și creștinești, susținuți și coordonați din punct de vedere spiritual de către părintele paroh Marian Fechetă, vă împărțim cu bucurie binecuvântarea noastră, implorând de la Dumnezeu bogate haruri cerești și multe împliniri în viața de zi cu zi.

Cu prețuire și respect, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași".

Cu emoție și considerație, doamna profesor Cristina Ghercă și-a exprimat următoarele impresii:

"Doresc să mulțumesc păstorilor Diecezei de Iași pentru diploma acordată, pentru cuvintele deosebite pe care mi le-au adresat atât mie, cât și întregii comunități din Răchiteni, pentru binecuvântare și haruri cerești.

Vreau să-i aduc mulțumire domnului prof. dr. Dănuț Doboș, care a propus preasfințiților episcopi ai Diecezei noastre, să mi se acorde această Diplomă de onoare. Totodată doresc să-l felicit pentru activitatea sa nobilă, pe care o desfășoară în cadrul Departamentului de Cercetare Istorică Iași și pentru faptul că nu a uitat de comunitatea din Răchiteni, locul său natal. Vreau să-l asigur, pe această cale, că nici noi nu l-am uitat, mai ales că este mereu prezent printre noi prin scrierile sale istorice.

Mulțumesc părintelui paroh Marian Fechetă pentru dăruirea sa în comunitatea noastră, comunitate pe care o păstorește de atâția ani cu mult zel și multă trudă. Îi mulțumesc din suflet pentru sprijinul și implicarea sa în activitățile comunității noastre, activități care ne reprezintă și ne fac cinste, mai ales atunci când sunt înnobilate de prezența și de asistența sa spirituală.

Vreau să-mi exprim bucuria și mulțumirea față de toți cei care m-au sprijinit în realizarea Muzeului Etnografic Răchiteni: autoritățile locale; elevii, părinții și bunicii care au dăruit cu mare drag obiectele tradiționale din lada lor de zestre; dar mai ales cadrele didactice, iubitoare de tradiții, care m-au încurajat și ajutat în toți cei patru ani și jumătate, cât am fost directorul acestei școli. Cu ajutorul lor am realizat activități minunate și sper să le și continuăm, pentru a duce mai departe tradițiile noastre, moștenite din moși-strămoși și pentru a sădi în sufletele copiilor dragostea pentru adevăratele valori. Doresc să cultivăm de la cea mai fragedă vârstă dragostea pentru credința, rădăcinile și valorile noastre autentice. În acest sens în școala și comunitatea noastră se desfășoară de trei ani un festival de tradiție și folclor «Joc și port pe valea Siretului», festival coordonat împreună cu colegele mele, doamna prof. Maria Doboș, doamna prof. Anca Frona și domnișoara prof. Liliana Ghercă. La acest festival participă foarte multe școli din mai multe județe din țară și îmi doresc să fie o oază de frumusețe și autenticitate pentru valorile spirituale și tradiționale.

În încheiere vreau să aduc mulțumire bunului Dumnezeu care mi-a călăuzit pașii de când sunt profesor de religie, mi-a fost cel mai bun sfetnic în cei patru ani și jumătate în care am fost director al școlii noastre și îl rog în continuare să-mi ocrotească familia și să-mi fie alături pentru a-mi putea îndeplini cu cinste misiunea până la capăt".

Așadar, la Răchiteni au fost momente de har, emoție și considerație. Istoria devine vie, prin oamenii care o înfăptuiesc cu dăruire, pasiune și recunoștință.

Prof. Anca Frona

* * *

Album foto: Răchiteni: Muzeul Etno-Folcloric


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat