Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Săptămâna familiei

În acest timp al Postului Mare, comunitatea din Gioseni s-a bucurat de zile pline de har și binecuvântare din partea lui Dumnezeu, în cadrul "Săptămânii familiei", în perioada 20-26 martie 2017. Predicator a fost pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Familii, din cadrul Diecezei de Iași.

Programul întregii săptămâni a cuprins următoarele teme despre familie și căsătorie, specifice fiecărei zile: Oameni, înainte de toate; Dumnezeu l-a creat pe om ca bărbat și femeie; Familia dorită de Dumnezeu; Isus și familia; Rolul familiei în Biserică; Familia și provocările de astăzi; Misiunea familiei.

În prima zi părintele predicator, Felician Tiba, și-a exprimat bucuria de a fi prezent pentru zilele familiei în această comunitate, de care îl leagă mai multe amintiri plăcute și frumoase de la diaconat. Fiind sărbătoarea sfântului Iosif, părintele predicator, pornind de la Sfânta Scriptură, a subliniat că Dumnezeu l-a creat pe om "după chipul și asemănarea sa" bărbat și femeie din iubire și, după exemplul sfântului Iosif, bărbatul trebuie să aibă grijă de creație, iar în cadrul Căsătoriei trebuie să se îngrijească de familia sa, de soție și de copii.

Am înțeles că Dumnezeu l-a creat pe om din iubire și pentru a iubi și că în fiecare persoană trebuie să-l vedem pe Dumnezeu și de aici decurge obligația de a ne respecta și iubi unul pe celălalt. Iubirea dintre soți trebuie să dureze toată viața și să se manifeste prin cuvinte și gesturi concrete: cuvinte tandre, o îmbrățișare, o floare, un sărut... iar copiii, trăind într-un climat de afecțiune și iubire, se vor simți totdeauna în siguranță și vor crește și se vor dezvolta în mod armonios.

Dumnezeu a creat pe om "bărbat și femeie", egali în demnitate și drepturi și obligații, dar diferiți cu privire la însușiri și caracter. Fiecare dintre ei este un dar oferit de Dumnezeu; soțul pentru soție și soția pentru soț. Este un dar care trebuie apreciat și pentru care trebuie adus mulțumire Creatorului a toate.

Păcatul a fost acela care a distrus pacea și armonia de la început și a instalat frica în familie, ce provoacă violența verbală și fizică, ceea ce în final duce la separarea și destrămarea familiei.

Domnul Isus Cristos, prin faptul că a voit să se nască, să crească și să trăiască în sânul cald al unei familii, Sfânta Familie de la Nazaret, iar prima sa minune a săvârșit-o la nunta din Cana Galileei, a binecuvântat și a sfințit legământul Căsătoriei, aceasta instituție umano-divină, ridicând-o la demnitate de sacrament, redându-i astfel demnitatea de la începutul creației.

Așadar, dacă în familie există unitate și iubire adevărată, dacă este prezent Dumnezeu, se poate trece mai ușor peste momentele grele de suferință și încercare.

Dragostea dintre soți, uniți prin sacramentul Căsătoriei, este imaginea iubirii dintre Cristos, mirele, și Biserica, mireasa sa; este o icoană a Sfintei Treimi. Familia, "cea mai importantă celulă a societății", a fost și trebuie să rămână "leagănul vieții și al iubirii".

Săptămâna familiei a cuprins, pe lângă temele prezentate în timpul sfintei Liturghii și alte momente: întâlnirea cu adolescenții, tinerii și copii, Calea crucii, conferința despre "Splendoarea vieții de familie", prezentată de doamna Eugenia Dămătăr și adorația coordonată de Uniunea Mamelor Milostive Creștine.

Săptămâna familiei s-a încheiat duminică, 26 martie, când am celebrat și Duminica Bibliei, în care, la invitația Sfântului Părinte papa Francisc, fiecare comunitate creștină să își manifeste respectul, dragostea și prețuirea față de Cuvântul lui Dumnezeu. Comunitatea noastră a răspuns cu bucurie și entuziasm la apelul părintelui paroh de a participa în număr cât mai mare la sfânta Liturghie și sacramente în fiecare seară.

Mulțumim părintelui Felician Tiba pentru acest frumos cadou de Paști, oferit comunității noastre din Gioseni: Săptămâna familiei. Părintele ne-a prezentat cu mult curaj și tact problematica familiei, contribuind astfel la înțelegerea și clarificarea multor aspecte sensibile, scoțând în evidență frumusețea și importanța sacramentului Căsătoriei.

Fie ca sămânța Cuvântului lui Dumnezeu, semănată cu generozitate în aceste zile, să pătrundă adânc în inimi, încât să transforme familiile din parohia noastră în adevărați mărturisitori ai lui Cristos.

Pr. Mihai Simon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-26 martie: Gioseni: Săptămâna familiei


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat