Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Emilia, fericita țiganilor

De Giorgio Bernardelli

O femeie țigancă a intrat de ieri, 25 martie 2017, în ceata fericiților Bisericii Catolice. Se numește Emilia Fernández Rodríguez și - cu ritul solemn prezidat la Aguadulce în Spania de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților - a mers să se alăture lui Zefirino Jiménez Malla, primul și până acum unicul țigan care a fost proclamat fericit de Ioan Paul al II-lea în anul 1997.

Ca Zefirino și ea va urca la gloria altarelor pentru martiriul îndurat în războiul civil spaniol. Chiar dacă - spre deosebire de Jiménez Malla, împușcat pentru că a apărat un preot - Emilia a murit în închisoare datorită consecințelor unei hemoragii de naștere, de care nimeni nu s-a îngrijit. Împreună ieri, sâmbătă, 25 martie, au fost proclamați fericiți și alți 114 martiri din Almeria, cea mai mare parte preoți uciși în acei ani întunecați pentru Spania.

Emilia era născută într-o familie țigănească din Tíjola la 13 aprilie 1914. Botezată și crescută în credința creștină, când era tânără își câștiga existența ca împletitoare de coșuri. La 24 de ani se căsătorește cu Juan Cortés, țigan și el, și a rămas repede însărcinată. Însă asupra celor doi tineri se abate curând tragedia războiului: Juan primește scrisoarea care-i anunță înrolarea în Garda revoluționară, pentru un război împotriva franchiștilor care nu este războiul său. Emilia însăși se străduiește să-l scape de înrolarea obligatorie: îi unge ochii cu sulfat pentru ca să fie respins. Dat totul este inutil. Astfel, când soțul nu se prezintă la arme, și ea este arestată pentru dezertare deși sarcina era de acum evidentă; o condamnă la șase ani de închisoare.

Însă închisoarea se revelează o experiență de credință profundă pentru Emilia: în sectorul feminin întâlnește un grup de femei din Acțiunea Catolică, și ele în spatele gratiilor. Și cu ele tânăra țigancă descoperă rugăciunea Rozariului: ea care n-a mers la școală învață acele cuvinte în latină care încep să ritmeze zilele sale. Înseși gardienele își dau seama de asta și o supun la interogatorii continue: în furia lor ideologică ar vrea ca ea să le denunțe pe cele care au învățat-o Rozariul; îi promit chiar s-o elibereze dacă va face asta. Însă Emilia, în pofida sarcinii de acum înaintate, tace.

La 13 ianuarie 1939, fără ca să-i fie garantată nicio asistență, o va naște în închisoare pe fetița sa. Colegele din închisoare o vor boteza în ascuns dându-i numele Ángeles. În timp ce pentru Emilia va începe, însă, ultima parte a Calvarului: o hemoragie de naștere neîngrijită se va dovedi fatală, va muri după câteva zile, la 25 ianuarie. Cu o ultimă insultă care îi va fi rezervată de persecutorii săi și după moarte: fetița nu va fi dată rudelor, ci încredințată unui institut și apoi dată în adopție de guvernul revoluționar. Nimeni n-a mai știut de soarta sa și fiind născut în 1939 astăzi ar putea să mai fie vie fără a cunoaște istoria adevăratei sale mame. O femeie care în caravanele țiganilor de mâine va fi invocată ca fericită.

(După Vatican Insider, 26 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat