Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Milano: Vizita la închisoarea "San Vittore", prânz cu deținuții cu pilaf și șnițel

De Salvatore Cernuzio

O masă de circa 50 de metri, acoperită cu o față de masă galbenă din hârtie. Un meniu - egal pentru toți - tipic milanez: orez cu șofran, șnițel și cartofi prăjiți, budincă și cu o "nuanță" romană a anghinarei "alla giudia". Prânzul papei Francisc cu o sută de deținuți din închisoarea "San Vittore" s-a desfășurat astfel, cu simplitate. Aceeași simplitate care caracterizează întreaga vizită în metropola lombardă, unde pontiful a ajuns la primele ore ale dimineții, prezentându-se în periferia Caselor Albe (Case Bianche) "ca un preot".

Și "ca un preot" Francisc a trecut pragul cunoscutei închisori puțin după amiază, după ce s-a rugat Angelus cu mii de credincioși în piața Domului. "Vă mulțumesc pentru primire. Eu mă simt ca acasă cu voi", a început episcopul de Roma. "Isus a spus: «Am fost în închisoare și voi m-ați vizitat». Voi pentru mine sunteți Isus, sunteți frați. Eu nu am curajul să spun nici unei persoane care este în închisoare: «O merită». Domnul mă iubește pe mine ca și pe voi, același Isus este în voi și în mine, noi suntem frați păcătoși. Gândiți-vă la copiii voștri, la familiile voastre, la părinții voștri. Petrec atâta timp aici cu voi care sunteți inima lui Isus rănită. Mulțumesc mult și rugați-vă pentru mine".

Cea în închisoare a devenit de acum o etapă obligatorie în vizitele papei argentinian în diecezele italiene sau în timpul călătoriilor internaționale: la Poggioreale la Napoli sau la Castrovillari în Calabria, ca și la Palmasola în Bolivia, Ciudad Juárez în Mexic sau în "Casa Correccional Buen Pastor", institut penitenciar feminin în Paraguay.

Un semn de atenție din partea pontifului față de o categorie "slabă" și marginalizată a societății, de care el însuși se simte într-un fel părtaș: "De fiecare dată când intru într-o închisoare mă întreb: «De ce ei și nu eu?»", a spus papa. Cuvinte după care au urmat gesturi continue de apropiere față de deținuți și apeluri neîncetate pentru a le garanta lor condiții mai bune de viață și respectarea drepturilor lor.

Un mesaj pe care papa îl proclamă și astăzi la Milano, vizitând vechea structură din via Filangieri inaugurată în 1879 în timpul Regatului Italiei, în care au fost închiși prizonierii politici în timpul epocii fasciste. Este vorba probabil despre etapa cea mai semnificativă a călătoriei la Milano, cu siguranță este cea mai lungă: circa trei ore pe care Bergoglio le-a petrecut, împreună cu cardinalul Angelo Scola, cu agenți, educatori, lucrători sanitari și reprezentanți ai voluntarilor (doi preoți, un diacon, 10 surori și 4 seminariști prezenți la "San Vittore") și cu părintele Marco Recalcati, capelan.

Chiar în camera pregătită pentru capelan papa s-a odihnit timp de treizeci de minute, neîntorcându-se în episcopie cum este obiceiul, ci făcând o mică siestă înainte de marea liturghie în rit ambrozian în parcul de la Monza, programat la ora 15.00. O noutate absolută care a stârnit curiozitatea credincioșilor și a numeroaselor mass-media în zilele trecute.

Mai în detaliu, prima parte a vizitei lui Francisc la "San Vittore" - după salutul adresat directoarei Gloria Manzelli și autorităților - a fost dedicată întâlnirii cu câteva deținute primite de ICAM (Institutul de Pază Privilegiată pentru Mame Deținute) și copiii lor. Una dintre ele i-a mărturisit papei: "Riscăm să ne afundăm în întuneric", iar alta a adăugat: "Vrem să facem un parcurs de credință și de inserare socială". Dorința tuturor deținuților, a explicat femeia, "este să trăim din nou viața noastră zilnică, să lucrăm și să ne întoarcem seara acasă în familie. Suntem păcătoși asemenea tuturor, dar capabili să avem sentimente ca orice ființă umană".

A urmat vizita la un centru clinic, la sectorul feminin și la tinerii adulți; în rotonda centrală întâlnirea cu 80 de deținuți din toate secțiile, reprezentându-i pe cei 860 care sunt în total în institut. La sectorul al șaselea, un moment cu deținuții "protejați", adică forțe de ordine, transsexuali, sau cei care au comis delicte față de femei, copii și bătrâni. N-a lipsit vizita la secțiile pentru deținuții "obișnuiți", de la inculpații de omucidere la cei acuzați de înșelăciuni.

Un deținut i-a cerut episcopului de Roma să se roage împreună: înainte de toate "pentru cei cărora le-am făcut rău pentru ca să ne poată ierta", apoi pentru ca în închisoare să fie "pace", chiar dacă sunt persoane de etnii diferite, în sfârșit "pentru ca lumea politică să trateze cât mai repede reforma închisorilor" și să fie în sfârșit "demnitate" și posibilitate de "recuperare" pentru toți. Rugăciunile folosesc și pentru a înceta "nedreptățile, persecuțiile, violențele, discriminările rasiale...", a subliniat deținutul, care în fața pontifului a lăudat munca "tuturor voluntarilor care ne ajută, care aduc speranță și iubire" pentru că "sunt aproape de noi fără prejudecăți".

Papa a strâns mâna fiecăruia, cu răbdare, unora le-a acordat și o îmbrățișare. Tuturor le-a adresat un cuvânt de încurajare. Un salut special a fost îndreptat spre un tânăr agent în scaun cu rotile care a trebuit să părăsească serviciul, și spre Maria, decană a voluntarilor cu 93 de ani de vârstă și 27 de ani de voluntariat la "San Vittore", căreia papa, glumind, i-a spus: "Dați-mi rețeta". După aceea un tânăr și o tânără au citit o scrisoare pentru a povesti istoria lor și pregătirea pentru această vizită, începută din decembrie și alimentată de ceea ce lucrătorii de la "San Vittore" numesc "Radio închisoare", un post de radio cu difuzare internă care i-a ținut la curent pe deținuți cu privire la ceea ce se întâmpla afară în vederea sosirii succesorului lui Petru.

Prânzul papei Francisc cu 100 de deținuți s-a desfășurat în schimb în sectorul al treilea. Fiecare fel era pregătit de deținuții de la "San Vittore", coordonați de un bucătar-șef care deja prestează serviciu în structură. La sfârșit, s-a ținut binecuvântarea darurilor oferite de deținuți: un fular realizat în laboratorul intern de croitorie, câteva produse artizanale, bilele tipărite dinainte pe care fiecare deținut a scris propriul nume și pe cel al celor dragi, pentru ca pontiful să le ia cu el în rugăciune. Lucru pe care cu siguranță Bergoglio nu va uita să-l facă.

(După Vatican Insider, 25 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat