Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Diversitatea ca bogăție

În slujba migranților și refugiaților

De Fabio Baggio și Michael Czerny

subsecretari ai Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale

Una dintre cele patru secțiuni ale Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale se ocupă de chestiunile privitoare la refugiați și migranți. Continuă în mare parte lucrarea precedentului Consiliu Pontifical. Noutatea este că oricum "această secțiune este pusă ad tempus sub conducerea suveranului pontif care o exercită în modurile pe care le consideră oportune" (Statut, nr. 1 § 4).

De ce această dispoziție neobișnuită? Chiar dacă papa n-a dat o explicație oficială, această alegere, în lumina altor acte ale pontificatului său, se poate interpreta corect. Înainte de toate trebuie amintit că slujirea papei Francisc este fie pastorală, fie practică. Decizia de a se îngriji de cei fără adăpost care se află prin Piața "Sfântul Petru", precum și multe alte opere realizate în numele său de elemoziner, demonstrează cum înțelege el rolul său de episcop de Roma. Participând direct la lucrările secțiunii migranților și refugiaților, papa Bisericii universale poate să exercite slujirea sa practică și pastorală și pe scară mondială.

În afară de asta, această alegere reflectă preocuparea pontifului față de situația lumii în general. Ca păstor al Bisericii Catolice, el tratează chestiunile cruciale la scară mondială care au enorme consecințe asupra ființelor umane. Demonstrează asta răspunsul să ferm, articulat și exhaustiv - conținut în Laudato si' - la provocările dramatice ale schimbării climatice și a degradării mediului. Este rușinos modul în care oamenii au tratat creația. Papa vorbește în mod constant despre cei excluși, cei care sunt rebutați de societatea modernă; și cei care fug pentru a-și salva viața sau sunt în căutarea disperată a unei existențe demne. Și acest fenomen a căpătat dimensiuni mondiale. Văzând "drama migranților, a refugiaților și a celor evacuați" la Lampedusa în iunie 2013, primul cuvânt care i-a venit în minte a fost: verguenza, rușine.

Papa Francisc rezervă atenția sa maximă gestionării migrațiilor. În toate componentele sale - să ne gândim mai ales la traficul de ființe umane și la tragedia refugiaților - ea constituie o problemă enormă la nivel mondial, căreia nu se acordă atenția cuvenită și corectă. Știm și că pentru papa Francisc baza dezvoltării constante a Bisericii se află în identificarea lui Cristos cu săracii și marginalizații (Mt 25). Pentru a înțelege cum trebuie Biserica să acționeze, cum trebuie să reînnoiască acțiunea sa și angajarea sa în lume, trebuie să pornim de la săraci, și de la caritatea și de la dreptatea datorate lor. Secțiunea migranți și refugiați furnizează Bisericii un instrument practic important pentru a fi alături de persoanele pe care Isus le avea mai mult la inimă.

Secțiunea dă exprimare concretă unui aspect fundamental al misiunii ecleziale: să însoțească poporul lui Dumnezeu în "bucuriile și speranțele sale, în tristețile și neliniștile sale", mai ales cele "ale săracilor și ale tuturor celor care suferă" (Gaudium et spes, 1). Misiunea sa principală este de a susține Biserica - la nivel local, regional și mondial - în timp ce însoțește persoanele care se mișcă dintr-un loc în altul, îndeosebi cele care sunt, într-un mod sau în altul, constrânse să fugă din cauza persecuției, a sărăciei, a violenței, a dezastrelor naturale sau a schimbării climatice.

Luând în considerare prezența sa la nivel mondial, competența membrilor săi laici și a personalului religios și disponibilitatea altor resurse, Biserica catolică este în măsură să ofere o călăuză morală și un sprijin practic în ceea ce privește cele patru aspecte ale acestor mișcări umane complexe: să-i însoțească pe cei care pleacă; să-i asiste pe cei care sunt în tranzit; să-i ajute la primirea și integrarea noilor veniți; să-i urmeze pe cei care se întorc acasă.

Chestiunile legate de migranți și de refugiați sunt multe, complexe și urgente. Ceea ce schițează semnificația profundă a invitației lui Isus de a-i însoți în timpul prezent. Sensul acestei chemări este la baza orientării și a viziunii papei. Și este și punctul de plecare pentru munca secțiunii migranți și refugiați. Ea vrea să ofere o mărturie convingătoare și o acțiune eficace în favoarea celui care este constrâns să fugă. Are la inimă provocările celor care sunt obligați să migreze: cei care cer azil, refugiații, cei evacuați interni, precum și alți migranți la nivel internațional sau local.

Migranții pot cunoaște dificultăți și suferințe în țările de origine sau de destinație sau de tranzit; când fug de conflict, de persecuție și de urgențele umanitare (fie naturale fie provocate de om); când sunt victime ale traficului de ființe umane. Și același lucru se întâmplă și pentru cei aflați în situații iregulare, muncitorii exploatați, femeile, tinerii și copiii vulnerabili, mai ales minorii neînsoțiți.

Secțiunea privește la o lume în care migrația va fi o alegere, unde toți vor avea posibilitatea de a se bucura de o viață demnă și satisfăcătoare în propria țară, conform planului Domnului pentru omenire. În centru este fiecare ființă umană creată de Dumnezeu cu o demnitate inalienabilă, și există lumea așa cum o vrea Dumnezeu. Persoanele trebuie să fie libere să rămână, libere să se mute dintr-un loc în altul, libere să se stabilească, libere să se întoarcă. Ar trebui să aibă siguranța de a rămâne acasă (în propria locuință, oraș, regiune, țară); libertatea de a se muta dintr-un loc în altul, de a călători, de a migra, de a se întoarce; așadar dreptul de a nu fi constrânse să stea într-un loc sau să-l părăsească. Societățile ar trebui să respecte și să integreze diferențele, să susțină drepturile și demnitatea fiecăruia și să fie îmbogățite de diversitate.

Secțiunea migranți și refugiați contribuie să se perceapă Biserica precum mamă și casă pentru toți, care exprimă catolicitatea sa împlinind voința lui Cristos pentru discipolii săi: "ca toți să fie una" (In17,21). Ea răspunde în mod esențial voinței papei de a sluji Bisericile locale și îndeosebi conferințele episcopale. Respectând pe deplin principiul de solidaritate, secțiunea le asistă în elaborarea de răspunsuri rapide și eficace la diferitele provocări puse de migrația actuală. Această voință include și punerea la dispoziție de informații credibile, consultanțe științifice și reflecții teologice în lumina doctrinei sociale a Bisericii; și formularea de directive pastorale și strategii de asistență.

Secțiunea a înglobat două programe ale precedentului Consiliu Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Intineranți: migranți, refugiați și evacuați. În afară de asta, este responsabilă de chestiunile legate de traficul de ființe umane. Va împărtăși personal, instrumente, structuri, bilanțuri și va menține o comunicare și o cooperare cu alți colegi din dicaster. În afară de asta, va fi în contact și va colabora pe deplin cu diferitele dicasterii din Curia Romană.

Pentru chestiunile care o privesc, secțiunea va comunica direct și în mod obișnuit cu Secretariatul de Stat, conform indicațiilor papei. Promovând o cercetare serioasă în zonele de interes, ea, în afară de asta, va colabora cu Academia Pontificală de Științe Sociale.

La conducerea secțiunii Sfântul Părinte a pus doi subsecretari ai dicasterului, începând de la 1 ianuarie 2017. Secțiunea va avea ca parteneri principali ai săi în desfășurarea misiunii sale conferințele episcopale, misiunile diplomatica ale Sfântului Scaun, comisiile și oficiile episcopale care se ocupă de migranți, refugiați și traficul de ființe umane. Interlocutori ai săi vor fi și fiecare dieceză, congregațiile de viață consacrată, alte organizații religioase, organisme internaționale și naționale, guverne naționale și locale și mass-media. Este deja activ situl său (www.migrants-refugees.org).

La 8 iulie 2013, papa Francisc a spus migranților la Lampedusa, și prin intermediul lor tuturor celor care fug și caută adăpost: "Biserica este aproape de voi în căutarea unei vieți mai demne pentru voi și pentru familiile voastre". Sub conducerea sa secțiunea va ajuta Biserica să dea răspunsuri practice și pastorale, așa încât "toată lumea să aibă curajul de a-i primi pe cei care caută o viață mai bună".

(După L'Osservatore Romano, 22 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat