Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim, Mormântul regăsit relansează unitatea creștinilor

De Giorgio Bernardelli

"Aici la Ierusalim mulți nu credeau că este posibil. Când vorbeam ne întrebau: «Când?». Și adăugau: «Cu siguranță nu vom ajunge să vedem asta». În schimb, așa cum îi spune Mariei îngerul la Buna Vestire: nimic nu este imposibil lui Dumnezeu...". Explica asta în intervenția sa administratorul apostolic al patriarhiei latine, arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, pentru că nu este o zi ca altele ziua de astăzi pentru creștinii din Ierusalim. Spune asta în fața patriarhului ecumenic Bartolomeu, a reprezentanților celorlalte Biserici creștine, a autorităților, a diplomaților, a arhitecților și profesorilor care au lucrat în jurul Mormântului în ultimele zece luni. Dar mai ales spune asta având în spate marmura roșie a templului, care astăzi ar vorbi și singur.

Erau două secole - de când la începutul secolului al XIX-lea a asumat fața actuală, în stil baroc otoman - de când locul venerat de milioane de pelerini ca mormântul gol al lui Isus, în centrul rotondei bazilicii, nu strălucea cu această lumină. Acum templul este în sfârșit liber de cușca metalică realizată de englezi în 1947 pentru a tampona daunele unui cutremur și rămasă acolo timp de atâția ani fără ca Bisericile să reușească să meargă dincolo de scrisoarea de acorduri seculare pentru a înfrunta problemele statice ale acestei structuri.

Despuiat (cel puțin pentru moment) și de candelele votive, astăzi în inima Ierusalimului creștin, marmura este cel care revine în prim plan. Piatră ca stânca prețioasă pe care templul îl păstrează în interiorul său; aceeași pe care încă din primii ani creștinii au venerat-o ca locul unde a fost depus trupul lui Isus.

Intră împreună în mormântul gol conducătorii comunităților greco-ortodoxe, latine și armene, cele trei confesiuni creștine cărora o istorie complexă și adesea și dureroasă le-a încredințat păzirea locului cel mai important al creștinătății. Cântă fiecare propriile imnuri pascale, dar se roagă împreună Tatăl Nostru. Pentru a spune - întocmai - că "nimic nu-i este imposibil lui Dumnezeu". Pentru că în mod sigur, pietrele restaurate strălucesc; și printre cei care merg mândri pentru această ocazie astăzi la Ierusalim a venit și premierul grec Alexis Tzipras, în rândul întâi la un rit care celebrează o operațiune coordonate de o echipă de la National Technical University din Atena. Însă acordul dintre cele trei confesiuni creștine care a permis aceste lucrări are o semnificație care merge dincolo de rezultatul său material: "Nu am renovat numai o structură - explică patriarhul greco-ortodox de Ierusalim, Teofil al III-lea -. Am renovat mărturia noastră comună a Evangheliei lui Cristos Înviat. Și este un dar nu numai pentru Țara Sfânt, ci pentru întreaga omenire".

Așadar, un climat nou de fraternitate cel care se respiră între Biserici la Ierusalim. Cu doar câțiva ani în urmă au produs senzație imaginile unui conflict între călugării armeni și ortodocși chiar înăuntrul bazilicii, pentru o chestiune legat de orare și reguli nerespectate în coproprietatea mai complexă a creștinătății. Astăzi, dimpotrivă, se respiră aer de colaborare: "În aceste luni încrederea reciprocă ne-a permis să găsim soluțiile potrivite pentru a nu întrerupe celebrările și pelerinajele în timpul lucrărilor", afirmă custodele Țării Sfinte, părintele Francesco Patton. Și amintește și că, printr-o "coincidență fericită și providențială", inaugurarea are loc la puține săptămâni de la un Paște pe care în acest an Bisericile îl vor celebra în aceeași zi.

Dar patriarhul armean de Ierusalim, Nourian Manougian, este cel care merge și mai înainte decât toți în această zi solemnă pentru Ierusalim, prezentând o propunere: "Noi suntem păzitori ai acestui loc - explică el adresându-se greco-ortodocșilor și latinilor -. Dar există alte trei confesiuni creștine (siriacii, copții și etiopienii) a căror istorie a garantat numai câteva prerogative în cadrul acestei bazilici. Și la Ierusalim există și anglicanii și luteranii, până acum complet excluși din acest loc. De ce să nu luăm în considerare posibilitatea de a garanta tuturor acestor cinci confesiuni să celebreze liturgia lor la templul Sfântului Mormânt măcar o dată pe an, în timpul Paștelui?".

Deocamdată este doar o propunere, dar ar însemna mult pentru unitatea creștinilor la Ierusalim. Și ar fi un ulterior semn de speranță pentru toți creștinii din Orientul Mijlociu. Aceiași creștini - cum amintește cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, în mesajul trimis în numele Papei și citit în timpul ceremoniei de la Sfântul Mormânt de nunțiul apostolic Giuseppe Lazzarotto - astăzi experimentează atâtea răni, dar din acest mormânt restaurat scot "curaj nou pentru că ei știu că tensiunile și conflictele nu vor avea niciodată forța de a stinge lumina Paștelui".

(După Vatican Insider, 22 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat