Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. Alfred Weiss

Organizația Kolping România și Asociația Kolping Moldova își exprimă regretul pentru încetarea din viață în dimineața zilei de 21 martie 2017 a preotului și praesesului nostru de onoare, Alfred Weiss, și recunoștința pentru contribuția determinantă la înființarea și dezvoltarea organizației noastre în spiritul Evangheliei și al fondatorului, fericitul Adolph Kolping.

Alfred Weiss s-a născut la 23 noiembrie 1937 la Viena. A urmat cursurile Seminarului Iezuit, fiind hirotonit preot diecezan în anul 1960, îndeplinind mai multe misiuni pastorale în Arhidieceza de Viena. Din anul 1968 s-a ocupat de spiritualitatea Asociației Familia Kolping. În România a înființat prima Familie Kolping la Blaj în anul 1991.

În anul 1992, la îndemnul Preasfințitului Petru Gherghel, părintele Alfred Weiss a venit în Dieceza de Iași și, împreună cu preoții și laicii din comunități, a sprijinit înființarea asociațiilor Kolping din Bacău, Ploscuțeni, Fărăoani, Cleja, Frumoasa. Părintele a mai sprijinit înființarea de familii Kolping în Dieceza de Chișinău, dar și în Ucraina.

A fost un mare iubitor al României, iar noi nu vom uita niciodată salutul cu care ne întâmpina: " Eu sunt Alfred, fratele vostru".

E greu să-l caracterizezi pe Alfred Weiss, capelan, preot, pilot de avion timp de 30 de ani, alpinist, trompetist, psiholog, praeses diecezan... lăudat de enoriași pentru predicile sale entuziasmante și nonconformiste.

El a știut întotdeauna să găsească ceva pozitiv chiar în cele mai grele eșecuri, folosind expresia: "Ce avem de învățat din asta?" A știut mereu să încurajeze, citatul lui preferat din Adolph Kolping fiind: "Cine dorește să-i câștige pe alții de partea lui, trebuie să-și pună inima la bătaie".

În cartea sa Pionieri în Biserica și societate, Alfred a scris: "Planuri, gânduri, structuri, cărți, toate sunt bune. Dar ele singure nu folosesc la nimic, dacă oamenii nu acționează. Acolo unde crește ceva, se mișcă ceva, înflorește și aduce rod în cele din urmă, acolo depinde de fiecare, de entuziasmul și însuflețirea oamenilor."

Liturghia de înmormântare va fi celebrată la Viena, în biserica "Dr. Karl Lueger Gedächtniskirche" ("Luegerkirche", www.luegerkirche.at) din Zentralfriedhof (Simmeringer Hauptstraße 234, 1110-Wien), la 7 aprilie, la ora locală 13.00.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Membrii Kolping din România

* * *

Un interviu cu pr. Alfred Weiss, realizat de pr. Andrei Dăscălașu, a fost publicat la 16 februarie 2008 pe site-ul Diecezei de Chișinău: www.catolicmold.md.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat