Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Minune pentru Romero sfânt, încheiată faza diecezană

De Andrea Tornielli

S-a încheiat faza diecezană a procesului despre presupusa minune care l-ar putea duce la canonizare pe fericitul Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscopul de San Salvador asasinat la 24 martie 1980 în timp ce celebra Liturghia. Dă această știre blogul Super Martyrio, care deși în lipsa unor comunicări oficiale citează tweet-urile vice-postulatorilor cauzei.

Documentele tribunalului ecleziastic au fost sigilate la San Salvador marți 28 februarie 2017 și transferate la nunțiatura apostolică din capitala salvadoriană pentru a fi trimise de acolo la Roma, la Congregația pentru Cauzele Sfinților. Așadar documentația va fi examinată în următoarele luni de dicaster. În cazul în care este recunoscută inexplicabilitatea științifică a vindecării atribuite fericitului Romero, calea pentru canonizarea primului sfânt originar din Salvador va fi deschisă.

Încheierea cauzei diecezane despre minune a fost confirmată de o serie de tweet de la monseniorul Rafael Urrutia, vice-postulator, și părintele Edwin Henriquez, al doilea vice-postulator. Urrutia a scris pe social netwok: "În această dimineață am încheiat procesul diecezan pentru o minune atribuită fericitului Oscar Romero și va fi trimis la Roma". Fotografiile inserate în social media îl arată pe părintele Henriquez în timp ce predă cele trei cutii de documente la nunțiatură.

Cum se știe, pentru canonizare Congregația Sfinților trebuie să constate o minune atribuită mijlocirii unui fericit. Minunea trebuie să fi avut loc după beatificare. Documentația trimisă în Vatican va fi înainte de toate examinată de Comisia Medicală, care va studia presupusa vindecare din fișele de observație clinică și din mărturiile atașate, putând să se folosească și de părerea altor specialiști pentru patologia interesată. Apoi totul va trece la examinarea teologilor și în sfârșit cazul va fi prezentat cardinalilor și episcopilor membri ai Congregației. După aceste trei grade, cuvântul final va reveni ca întotdeauna Papei.

La 24 martie episcopii din Salvador vor fi primiți de Francisc pentru vizita ad limina, în aniversarea uciderii fericitului Romero. Dar este desigur imposibil ca pentru acea dată să poată fi date deja răspunsuri cu privire la documentația adunată. Anul acesta este centenarul nașterii lui Romero.

Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero, cu o zi înainte de a muri, a invitat deschis pe oficiali și toate forțele armate să nu respecte ordinalele, dacă acestea era contrare moralei umane: "Eu aș vrea să fac un apel special oamenilor din armată și în concret la baza Gărzii naționale, a poliției, a cazărmilor: fraților, aparțineți aceluiași popor al nostru, îi ucideți pe înșiși frații voștri țărani; dar cu privire la un ordin de a ucide dat de un om trebuie să prevaleze legea lui Dumnezeu care spune «Să nu ucizi». Niciun soldat nu este obligat să asculte de un ordin contrar Legii lui Dumnezeu. Vă implor, vă cer, vă poruncesc în numele lui Dumnezeu: «Să înceteze represiunea!»". La 24 martie 1980, în timp ce celebra liturghia în capela spitalului "Providența Divină", Romero a fost ucis de un asasin din mandatul lui Roberto D'Aubuisson, lider al partidului naționalist conservator Alianza Republicana Nacionalista.

Papa Francisc la începutul anului 2015 a recunoscut martiriul arhiepiscopului "in odium fidei". Romero a fost beatificat la San Salvador la 23 mai 2015 și sărbătoarea sa liturgică a fost fixată pentru 24 martie, ziua uciderii sale.

(După Vatican Insider, 1 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat