Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin: "Pentru a răspunde populismelor este nevoie de politică bună"

De Andrea Tornielli

"Populismele sunt semnul unei strâmtorări profunde percepute de multe persoane în Europa". Neliniști "autentice" care "nu pot fi în niciun mod eludate", la care se răspunde "cu mai multă politică", și cu "politică bună" care nu este aceea a reacțiilor "urlate" sau a căutării imediate al consensului electoral. În ajunul celei de-a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, vorbește la cotidianul Stampa despre provocările pe care Europa trebuie să le înfrunte.

Ce înseamnă a celebra astăzi cei 60 de ani ai Tratatelor de la Roma, început al unității europene?

Înseamnă a afirma că proiectul european este viu. Știm că există dificultăți, totuși idealul rămâne actual. La baza Tratatelor de la Roma era voința de a depăși diviziunile din trecut și de a privilegia o abordare comună a provocărilor din timpul nostru. Pacea și dezvoltarea de care Europa a beneficiat sunt un rod tangibil al semnării care poartă data de 25 martie 1957. Celebrarea acelui eveniment ne amintește așadar că și astăzi este posibil să lucrăm împreună, pentru că ceea ce unește este mai importat și chiar mai puternic decât ceea de desparte.

Uniunea este adesea considerată astăzi o mare structură birocratică, ce discută mult despre deficitul fiecărui stat sau despre chestiuni economice, dar nu este percepută ca o adevărată comunitate. Ce părere aveți despre această imagine răspândită?

Faptul că această imagine a unei Uniuni Europene birocratice s-a răspândit așa de mult trebuie să-i interogheze pe liderii europeni și să-i facă să asume o leadership mai conștient. Sufletul proiectului european, conform ideii părinților fondatori își avea consistența sa în patrimoniul cultural, religios, juridic, politic și uman pe care Europa s-a edificat de-a lungul secolelor. Roma a fost aleasă ca sediu al semnării Tratatelor tocmai pentru acest motiv. Ea este simbolul acestui patrimoniu comun, care are desigur și în creștinism un element fundamental al său. Spiritul părinților fondatori nu era atât acela de a crea noi structuri supranaționale, ci de a da viață unei comunități, împărtășind propriile resurse. Astăzi este necesar să se regândească UE în această linie, mai mult comunitate în mișcare decât entitate statică și birocratică.

Marea Britanie a ales să iasă din Uniune, în diferite țări europene reapar mișcări "populiste". Numai un risc sau semnul unei strâmtorări care cere schimbare?

Populismele sunt semnul unei strâmtorări profunde percepute de multe persoane în Europa și agravate de efectele care durează ale crizei economice și de chestiunea migratoare. Sunt un răspuns parțial la probleme complicate. De aceea nu se poate deloc subevalua reapariția populismelor, și pentru că istoria recentă a Europei ne arată ce efecte devastatoare pot să aibă ele. Neliniștile pe care reușesc să le intercepteze sun autentice și nu pot fi în niciun mod eludate, mai degrabă trebuie să constituie un stimulent pentru o reflecție mai profundă menită să elaboreze răspunsuri autentic politice, adică răspunsuri care să știe în același timp să afirme un ideal, să indice o perspectivă de acțiune și să dea răspunsuri concrete.

Tema imigrație împarte țările din Uniune. Adesea Italia și Grecia au fost lăsate singure în înfruntarea fenomenului. Ce vă doriți să se întâmple?

Chestiunea migratoare este un fenomen foarte complex care nu poate să fie redus simplu la o problematică de cifre și de cote. Pune la încercare Europa în capacitatea sa de a fi fidelă spiritului de solidaritate și de subsidiaritate care a animat-o încă de la început. Desigur, cu marile fluxuri din ultimii ani, se pune o problemă de siguranță de care trebuie ținut cont. Dacă pe de o parte nu poate fi ignorat cel care se află în nevoie, pe de altă parte este și necesitatea ca migranții să observe și să respecte legile și tradițiile popoarelor care le primesc. Totuși este evident că imigrația pune și o provocare culturală, care face trimitere la patrimoniul spiritual și cultural al Europei.

Cum poate Europa să regăsească spiritul părinților săi fondatori?

Cu mai multă politică, în sensul autentic al termenului. De fapt politica este slujirea adusă lui polis dusă înainte cu abnegație. Politica bună este dată și de exemplaritatea vieții liderilor. Părinții fondatori ne-au arătat asta în mod concret. Din păcate astăzi politica este redusă la un ansamblu de reacții, adesea urlate, semn revelator al carenței de idealuri și al tendinței moderne de a-și conduce bine treburile. Politica a ajuns să fie numai căutarea imediată a consensului electoral.

Cum trebuie înfruntat terorismul fundamentalist și frica pe care o generează?

Cred că înainte de toate trebuie identificate și dezrădăcinate cauzele mai profunde. Terorismul găsește un teren fertil cu siguranță în sărăcie, în lipsa locurilor de muncă, în marginalizarea socială. Totuși, vedem, de exemplu, cu fenomenul așa-numiților foreign fighters, că există un motiv mult mai profund al strâmtoririi care favorizează terorismul și este pierderea de valori care caracterizează tot Occidentul și care îi destabilizează mai ales pe tineri. După al doilea război mondial Europa a încercat "să se elibereze" de patrimoniul cultural și de valori care au generat-o și asta a creat un gol. Tinerii simt și îndură dramatic consecințele acestui gol pentru că, negăsind răspunsuri la întrebărilor lor juste cu privire la sensul vieții, caută paliative și surogate. De aceea terorismul se combate redând Europei, și Occidentului în general, acel suflet care s-a pierdut un pic în spatele splendorilor "civilizației consumului".

În anii trecuți s-a vorbit mult despre rădăcinile creștine ale Europei. Ce semnificație au și ce contribuție pot da creștinii pentru renașterea Europei?

Aceste rădăcini sunt limfa vitală a Europei. E suficient să se recitească discursurile pe care protagoniștii de la 25 martie 1957 le-au ținut în Campidoglio, pentru a descoperi cum ei vedeau în patrimoniul creștin comun un element fundamental pe care trebuie construită comunitatea economică europeană. Apoi a intrat un proces lent care a încercat să izoleze tot mai mult creștinismul la domeniul privat. Astfel a fost necesar să se caute alte denumiri comune, aparent mai concrete, dar care au condus la acel gol de valori despre care aminteam mai înainte, cu rezultatele pe care le avem în fața ochilor de societăți tot mai fragmentate. În acest context consider că creștinii sunt chemați să ofere cu convingere mărturia lor de viață. "Omul contemporan ascultă cu plăcere mai mare martorii decât învățătorii", spunea Paul al VI-lea. De la creștini nu se așteaptă să spună ei ce-i de făcut, ci să arate cu viața lor calea de parcurs.

(După Vatican Insider, 22 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat