Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciofliceni: Cooperarea misionară

România a fost gazda unui eveniment important din viața Bisericii Catolice la nivel european. La mănăstirea părinților carmeliți de la Ciofliceni (Snagov), în perioada 5-10 martie 2017, s-au reunit directorii naționali ai Operelor Pontificale Misionare din: Malta, Portugalia, Austria, Slovacia, Polonia, Anglia, Cehia, Elveția, Germania, Italia, Ungaria, Slovenia, Franța, Spania, Belgia, Olanda și România. Această întâlnire europeană a avut ca temă principală de dezbateri dimensiunea misionară a Bisericilor locale din țările europene, fiind discutate și anumite aspecte administrative și organizatorice la nivel continental.

În cuvântul de deschidere și mesajul transmis de Mons. Jozsef Tamas, episcop auxiliar de Alba-Iulia și reprezentantul activității misionare în Conferința Episcopilor din România, s-a subliniat faptul că: "Operele Pontificale Misionare reprezintă conștiința Bisericii, care cere în mod constant să nu uităm că spiritualitatea misionară și spiritualitatea catolică sunt una și aceeași".

Preasfințitul Aurel Percă a prezentat activitatea misionară din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București; Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului din Iași, a vorbit despre responsabilitatea unei Biserici locale de a susține activitatea misionară ad gentes, așa cum este prevăzut de normele dreptului canonic; pr. Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, a propus mai multe dezbateri între participanți despre noua evanghelizare în timpurile actuale și problematica migranților în Europa, proveniți din țările de misiuni.

Tot programul de conferințe, prezentări și discuții, privind teme misionare actuale și de interes pentru toate țările bătrânului nostru continent Europa, a captivat atenția participanților la această întâlnire, iar concluziile vor fi prezentate, ca un raport, la întâlnirea mondială a tuturor directorilor naționali ai Operelor Pontificale Misionare care va avea loc la Roma în luna mai și la care vor participa reprezentanți din 140 de țări.

În cadrul acestui eveniment au avut loc întâlniri și discuții cu arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cu IPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și cu PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București.

Înainte de finalul întâlniri, pr. Fabrizio Meroni, reprezentantul Vaticanului și al cardinalului Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a declarat printre altele: "Mă întorc la Roma cu impresia unei întâlniri foarte reușite, cu o imagine reală și impresionantă a Biserici Catolice din România și cu încrederea și speranța fermă că această Biserică locală participă și va participa și în viitor cu entuziasm la cooperarea misionară dintre Biserici".

Pr. Claudiu Iștoc,
director național al Operelor Pontificale Misionare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat