Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Kevin Josef Farrell: "Amoris laetitia nu pune în criză familia; criza familiei pune în mișcare Biserica"

De Salvatore Cernuzio

"Nu Amoris laetitia pune în criză familie; criza familiei pune în mișcare Biserica". La exact un an de la publicarea sa, cardinalul Kevin Josef Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, oferă - într-un lung interviu acordat săptămânalului spaniol Vida Nueva - o nouă cheie de lectură a discutatei exortații apostolice a papei Francisc. "Probabil documentul magisteriului cel mai așteptat din ultimii ani", afirmă fostul episcop de Dallas creat cardinal în consistoriul din noiembrie 2016, luând în considerare marile așteptări apărute în jurul celor două Sinoade despre familie. Probabil documentul magisterial cel mai criticat din timpurile lui Humanae vitae. Ca și enciclica lui Paul al VI-lea - care împlinește 50 de ani - în acea perioadă (precum și în anii următori) "contestată și adesea greșit înțeleasă", și exortația lui Bergoglio - afirmă Farrell - a fost diminuată la polemică despre împărtășania pentru divorțații recăsătoriți, și unele dintre pasajele sale acuzate că amenință indisolubilitatea căsătoriei.

"Chiar nu cred că indisolubilitatea căsătoriei este în pericol din cauza lui Amoris laetitia, dimpotrivă: vorbește despre ea de 11 ori", afirmă sec cardinalul nord-american. Și spune: "Mai mult decât polemici academice despre chestiuni specifice - și cu siguranță importante în măsura în care se referă la doctrină - sau lecturi hermeneutice care îi aprofundează și îi îmbogățesc înțelegerea, contează a aminti ceea ce spunea deja sfântul Ioan al XXIII-lea cu privire la Conciliul pe care l-a convocat: "Nu Evanghelia se schimbă, suntem noi cei care o înțelegem tot mai bine"; astfel, parafrazând, ar trebui să spunem că nu s-a schimbat semnificația căsătoriei creștine (și vestirea frumuseții sale din partea Bisericii), ci trebuie să se schimbe - în sensul de creștere și aprofundare - pastorația, îngrijirea, atenția Bisericii față de familii, mai ales față de cele care au mai mare nevoie de ajutor, sprijin și însoțire".

Aceasta este, conform lui Farrell, "adevărata revoluție", care pornește de la o constatare și anume că familiile "nu sunt o problemă, sunt îndeosebi o oportunitate", așa cum a spus același papă Francisc la Santiago de Cuba la 2 septembrie 2015. "Această intuiție este esențială pentru a duce înainte cotitura în pastorația familială, și în sensul unei acțiuni bogate în acea milostivire care este parte a aceleiași motivații interne a exortației. Aceasta este o misiune care încă trebuie desfășurată", spune prefectul.

Fără umbră de "dubia", așadar, Amoris laetitia după un an "este încă mai actuală ca oricând deoarece este obiect de reflecție și de dezbatere în cadrul Bisericii, dar rămâne mai ales o misiunea pastorală pentru toată comunitatea creștină, o propunere și un apel la care trebuie să se răspundă cu angajarea la orice nivel, de la parohie la dieceze, la asociații".

Indicațiile conținute în ea sunt "la baza" muncii Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, care, instituit în august 2016 de papa cu motu proprio Sedula mater, tinde mai ales "să nu risipească binele care ne-a fost încredințat și care se referă la promovarea vieții și a apostolatului credincioșilor laici, la îngrijirea pastorală a familiei și a misiunii sale, la tutelarea și sprijinul vieții umane", explică prefectul.

În această direcție se mișcă și "marile inițiative" ale organismului, începând de la următoarea a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor care se va ține la Dublin de la 22 la 26 august 2018 cu tema "Evanghelia familiei, bucurie pentru lume". Va fi o "sărbătoare", asigură cardinalul, un "eveniment de comunicare atât live cât și mass-medială, cu mărturii ale familiilor din lume, spectacole artistice, fragmente literare, sublinieri grafice și alte elemente funcționale pentru relatarea conținuturilor". Pentru a realiza asta au fost constituite trei grupuri de lucru: pentru elaborarea catehezelor pregătitoare; pentru programarea Congresului Teologic Pastoral și pentru organizarea "Sărbătorii familiilor" în prezența (dorită) a papei, care va convoca oficial întâlnirea cu o Scrisoare publicată la sfârșitul lunii martie.

Din Irlanda în Panama, șeful Dicasterului privește și la Ziua Mondială a Tineretului din 2019, care "cere tinerilor europeni - mereu numeroși în participare - să treacă oceanul iarna". "Este o frumoasă provocare", admite cardinalul care totuși se declară "încrezător" în succesul evenimentului: "Îmi amintesc că la Cracovia, în pofida situației de criză, erau prezenți zece mii de tineri brazilieni. Pentru aceasta avem încredere deplină în capacitățile tinerilor de a găsi modul pentru a participa la întâlnirea din Panama". În timpul zilelor panameze, între altele, se va putea reflecta asupra temelor referitoare la următorul Sinod dedicat tinerilor, credinței și discernământului vocațional. Cu privire la tineri, cardinalul reafirmă că ei nu sunt "uitați" de Biserică: "De multe decenii este mare angajare a Bisericii față de noile generații: conferințe, dieceze, parohii, mișcări facă atâtea... uneori nu se cunoaște capilaritatea acestei prezențe și acțiuni".

Apoi conclude cu un comentariu despre "preocuparea" multor părți din populația Statelor Unite ca urmare a alegerii lui Donald Trump. "Nu este misiunea mea de a da evaluări politice, cu atât mai puțin să mă exprim în privința persoanei președintelui SUA. Consider înțelept răspunsul papei Francisc care-și rezervă să se exprime pe fapte concrete", declară prudent fostul episcop de Dallas. Dar se tulbură când afirmă că: "Biserica în ce o privește amintește mereu principiile de solidaritate, care trebuie să fie la baza oricărei conviețuiri. Închiderile nu sunt niciodată un semn bun, pentru nimeni și în niciun loc, tocmai pentru că se nasc din frică. Și frica naște monștri".

Cardinalul spune că nu știe nimic despre o posibilă întâlnire dintre Trump și Bergoglio, ipoteză prezentată din mai multe părți în vederea participării președintelui SUA la G7 din mai de la Taormina.

(După Vatican Insider, 20 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat