Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fatima în sărbătoare - 100 de ani de la prima apariție

Orașul Fatima din Portugalia, cu o populație de aproximativ 15.000 de locuitori, fiind format din câteva cartiere care altădată erau cătune învecinate (Cova da Iria, Aljustrel, Lomba D'Égua și Moita Redonda), este cunoscut ca un important centru marian, sub numele de Fátima, Cidade da Paz sau Terra de Milagres e Aparições.

El a devenit, în anul 2017 centrul mondial al lumii catolice, datorită centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la 13 mai, când celor trei păstorași, Jacinta (7 ani) și cei doi veri, Francisco (9 ani) și Lúcia (10 ani), aflați cu oile la păscut, în locul denumit local "Cova da Iria - Grota Sfintei Irina", lângă satul Fatima, le-a apărut în mijlocul unei lumini puternice conturul unei femei, "Doamna din Lumină".

În aparițiile sale, în zilele de 13 ale fiecărei luni, din mai până în octombrie 1917, însăși Sfânta Fecioară, numită și Doamna Rozariului, le cere copiilor să spună rugăciunea pe care o spunem și noi la fiecare decadă din rozariu: "O, Isuse, iartă-ne păcatele, ferește-ne de focul iadului și du în cer toate sufletele, mai ales pe acelea care au mai mare nevoie de mila ta".

Sanctuarul de la Fátima, construit în zona unde cei trei copii au avut viziunile cu "Doamna din Lumină", cuprinde mai multe clădiri, biserici, altare și monumente cu semnificație religioasă sau centre de binefacere. Apărute treptat în ultimii 99 de ani, ele sunt preponderent de factură modernă, cu excepția bisericii "Maica Domnului", care a respectat uzanțele estetice ale perioadei interbelice portugheze și rigorile dogmatice.

În paralel, a fost pusă la punct și o planificare urbanistică elaborată, în care căile de acces (unele subterane) și spațiile deschise, pavate temeinic, au un rol important.

Sanctuarul este compus din Capela Aparițiilor, bazilica și colonadele, biserica "Sfânta Treime", zona de rugăciune, Casa Fecioarei de pe Muntele Carmel (cu zona parohiei) și "Doamna Îndurerată" (cu pacienții din zona), Piața "Pius al XII-lea" și Centrul "Paul al VI-lea".

Capela Aparițiilor este "inima" sanctuarului de la Fatima. Ridicată între 28 aprilie și 15 iunie 1919, a fost restaurată și redeschisă la 13 ianuarie 1923. Deși a fost supusă unor modificări minore, păstrează caracteristicile originale ale unui altar popular. În 1988, tavanul a fost căptușit cu lemn de pin, din Siberia de Nord, lemn care a fost ales pentru caracteristicile sale de luminozitate și durabilitate.

Piedestalul pe care se află statuia Fecioarei marchează locul unde se afla stejarul verde în care a apărut Doamna Rozariului în cinci dintre cele șase apariții, respectiv mai, iunie, iulie, septembrie și octombrie.

Statuia Madonei, opera sculptorului José Ferreira Thedim, este confecționată din lemn de cedru adus din Brazilia și are înălțimea de 1,04 m. Coroana prețioasă, oferită de femeile portugheze, este din aur, cântărește 1.200 g și este compusă din 313 perle și 2.679 pietre prețioase. Această statuie a părăsit Capela Aparițiilor doar la ocazii considerate foarte importante. Una din aceste ocazii a fost în anul 1984, când, la cererea papei Ioan Paul al II-lea, a fost adusă la Vatican, unde, la 25 martie, în Piața "Sfântul Petru", a fost consacrarea lumii la Inima Neprihănită a Mariei. În acea zi, Sfântul Părinte a oferit Fecioarei glonțul care l-a lovit în atacul asupra sa la 13 mai 1981, glonț care a fost încastrat în coroana Maicii Domnului. Este bine cunoscut că Ioan Paul al II-lea (1978-2005) a avut o mare afecțiune pentru Maica Domnului, s-a rugat mult rozariul și a recomandat frecvent această rugăciune. El a fost convins că a supraviețuit atentatului din 13 mai 1981 datorită ocrotirii Fecioarei de la Fatima. A vizitat de trei ori locul aparițiilor, onoare pe care nici un papă nu a făcut-o altui loc de pelerinaj. A redactat și pronunțat un Act de Încredințare a lumii la Maica Domnului, încredințându-i "întreaga lume, mai ales popoarele față de care, datorită situației lor, [tu, Maria,] ai o dragoste și o solicitudine deosebită".

În spatele capelei se află sacristia și locuri pentru depunerea de cereri și oferte din partea pelerinilor, precum și locuri pentru procurarea și arderea lumânărilor.

La un capăt al zonei de rugăciune se află bazilica "Sfânta Fecioară a Rozariului de la Fátima" (Basilica de Nossa Senhora de Fátima), ridicată între 1928 și 1954 și care a primit titlu de "Basilica" în noiembrie 1954, titlu acordat de papa Pius al XII-lea. Construită în stil neoclassic, impresionează prin turnul cu clopotniță, care se ridică până la 65 m înălțime, având în vârf o coroană de bronz de 7 tone, care a fost spoită cu aur în august 1999 de către Waldemar Karwowski, artist de origine poloneză. Crucea din vârful turnului este luminată noaptea și se vede de la mare distanță. Statuia Inimii Neprihănite a Mariei aflată întră-o nișă a turnului, are 4,73 m și cântărește 14 tone. În clopotniță sunt 62 de clopote, iar orga din sanctuar are 12.000 de tuburi.

În zonele laterale ale bisericii se desfășoară, conturând un fel de amfiteatru, două colonade simetrice care fac legătura cu clădirea mănăstirii și spitalul. Este format din 200 de coloane și 14 altare. În aceste altare, din ceramică policromă, sunt stabilite cele 14 stațiuni de pe Via Crucis (Calea Crucii). Clădirea, care măsoară 70,5 m lungime și 37 m lățime, a fost construită în întregime cu piatră din regiune, iar altarele sunt din marmură.

La intrarea în bazilică, deasupra ușii principale, este un mozaic care reprezintă Sfânta Treime. Interiorul are un stil simplu, dar elegant în simplitatea liniilor sale, fiind alcătuit dintr-o navă mare cu altar, transept și două sacristii, una a fost transformată în capela "Sfântul Iosif". Vitraliile capelelor laterale reprezintă invocări din Litania Sfintei Fecioare. Imaginea altarului reprezintă mesajul sfintei Fecioare care coboară sub formă de lumină și pace, în timpul viziunilor, pregătite de înger prin întâlnirea cu Cristos în Euharistie. În această reuniune biserica este prezentă în persoana episcopului diecezei, în genunchi pe stânga. În partea din dreapta sus figurile papilor care au primit și au luat parte la acest mesaj: Papa Pius al XII-lea, Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea, care a venit la Fatima în 1967 și a declarat Doamna noastră Mamă a Bisericii. Pe latura opusă, trei îngeri contemplă acest mesaj al Maicii lui Dumnezeu oamenilor, mesajul de rugăciune, pocăință și speranță. În partea dreaptă a transeptului se află mormântul vizionarului Francisco Marto, care a murit la 4 aprilie 1919, iar la polul opus se află mormântul vizionarelor Jacinta Marto, care a murit la 20 februarie 1920 și al Luciei care a murit la 13 februarie 2005, la vârsta de 97 de ani. Francisco și Iacinta au fost exhumați în anul 1935 și apoi în anul 1951, când s-a făcut constatarea că trupul Jacintei nu putrezise. Aceștia au fost declarați "venerabili" de către papa Ioan Paul al II-lea într-o slujba publică ținută în Fatima la 13 mai 1989. Papa Ioan Paul s-a întors în Fatima la 13 mai 2000 pentru a-i declara pe aceștia "binecuvântați". La 13 februarie 2008, la Vatican, papa Benedict al XVI-lea a anunțat deschiderea procesului de beatificare pentru sora Lucia. La 13 februarie 2017, zi în care a trecut la Domnul, s-a încheiat procesul de canonizare, faza diecezană, al sorei Lucia.

La intrarea din partea de sud a sanctuarului, este un monument format dintr-un modul concret al Zidului Berlinului, oferit de Virgílio Casimiro Ferreira, emigrant portughez în Germania, plasat aici ca o amintire recunoscătoare a intervenției lui Dumnezeu, promisă la Fatima, în căderea comunismului. Monumentul a fost inaugurat la 13 august 1994. Cântărește 2.600 kg, măsoară 3,60 m înălțime și 1,20 m lățime.

Din piața largă ce se desfășoară în fața bisericii "Maica Domnului" și unde se petrec majoritatea procesiunilor și evenimentelor importante pentru pelerini, se urcă spre biserica "Preasfânta Treime" sau bazilica mică. Inaugurată în 2007, este un lăcaș de cult cilindric, cu o serie de structuri exterioare din beton spectaculoase, cu o arhitectură modernă, fără suporți intermediari. Spațiul central cu 9.000 de locuri (76 pentru persoane cu handicap), numit "Convivium de Santo Angostinho", este destinat întâlnirilor, conferințelor, slujbelor, concertelor și altor evenimente specifice. În plus, terenul din jurul clădirii a fost supraînălțat, "îngropând" clădirea și făcând căile de acces mult mai eficiente. În interior, pardoseala are o înclinare ușoară, asigurând vizibilitate altarului. Structura edificiului include și o serie de capele: Capela Sfintei Inimi a lui Isus, Capela Învierii, Capela Sfântului Sacrament, Capela Inimii Neprihănite a Mariei ș.a.). În afară de altar, puteți vizita în zona Muzeul de Artă Sacră și Etnologie, Muzeul figurilor de ceară, Muzeul Fatima din 1917 și Scena Nașterii și satul Betleem, animate. În biserica "Sfânta Treime", deasupra altarului, se află un Răstignit realizat din bronz și suspendat, având 7,5 m. Acesta este suprapus peste mielul din panoul prezbiteriului. Statuia Doamnei Noastre din Fatima, cu brațele deschise, lăsând a se vedea inima neprihănită și Rozariu, este o sculptură în marmură albă de Carrara, înaltă de 3 m. Prezbiteriu are un mozaic de aproximativ 500 m2 (10 m înălțime și 50 m lățime), care acoperă partea inferioară a peretelui curb, făcut din teracotă aurită și prelucrată manual. La dreapta și la stânga tronului și al mielului este Ierusalimul ceresc, unde se pot vedea o mulțime de îngeri și sfinți.

Zona de rugăciune sau Piața (Recinto de Oração), cu toate că nu este o zonă acoperită, este ca o biserică mare, care a salutat milioane de pelerini din toate părțile lumii. Ca orice biserică are o cruce, un altar, o Calea crucii și statui ale sfinților, măsoară 540 m lungime și 160 m lățime, o suprafață de 86.400 m2, și poate primi 300.000 de pelerini.

Monumentul Preasfintei Inimi a lui Isus, cu o statuie din bronz aurit, aflată în centru, pune accentul pe centralitatea lui Isus Cristos. La baza lui se află patru fântâni cu apă potabilă.

Timpul se oprește în loc, la fel ca și durerea celor care merg în genunchi sute de metri prin piață pe un traseu cu dale de piatră, până la statuia Maicii Domnului, din Capela Aparițiilor. Pelerinii își poartă copiii bolnavi în brațe sau merg în același ritm cu cei dragi care se roagă alături de ei și îi acompaniază, iar în momentul în care ajung în fața sfintei Fecioare Maria, o binecuvântează cu o mai mare dorință, urmând ca apoi să înconjoare, tot în genunchi, locul unde este așezată statuia.

În centru - dreapta este o cruce înaltă de 27 m, iar în apropiere statuia papei Ioan Paul al II-lea.

Anual, această piață, este străbătută în rugăciune de peste 5 milioane de credincioși. În jurul pieței sunt un număr considerabil de magazine și standuri de vânzare diverse articole religioase.

Zilnic, în jurul orei 11, în Centrul Pastoral "Paul al VI-lea", un centru imens, cu o acustică deosebită, care poate găzdui câteva mii de pelerine, au loc slujbe internaționale, la care participă pelerini din întreaga lume.

După-amiaza, începe slujba în bazilica "Maica Domnului", slujbă ținută în limba portugheză, unde se rostește Sfântul Rozariu.

Seara, cei veniți să o binecuvânteze pe Fecioara Maria, se adună în Capela Aparițiilor, unde se recită sfântul Rozariu, în limbile participanților, urmat de procesiune cu lumânări și statuia Maicii Domnului (joi, procesiune euharistică).

Centrul de informații, aflat în apropierea capelei, oferă pliante cu harta întregului oraș, cu numele și descrierea fiecărei clădiri și programul slujbelor care au loc de-a lungul anului, atât în limbile de circulație internațională, cât și în limba română. Pe spatele micilor icoane primite de la biroul de informații se regăsesc rugăciuni închinate Maicii Domnului și binecuvântări pentru Domnul nostru Isus Cristos.

Muzeul figurinelor din ceară aflat în centrul orașului descrie întreaga istorie a orașului prin cele 31 de scene cu figurine de ceară, decorate în mod corespunzător, reproducând, de asemenea, momentele aparițiilor și vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea.

Micul sat Aljustrel, aflat la cca. 2 km de Fatima, este locul de naștere a celor trei copii vizionari. Casa lui Francisco și Jacinta pot fi vizitate, precum și casa lui Lucia, transformată într-un muzeu și care descrie modul de viață local de la începutul secolului. XX.

Calea crucii Valinhos începe în Rotunda "Sfânta Tereza de Ourem", unde se află un grup statuar cu cei trei păstorași și se desfășoară pe mai bine de un kilometru printr-un parc de măslini și stejari de plută. Acest traseu cu Patimile lui Isus cuprinde 15 stațiuni, se termină cu capela "Sfântul Ștefan" și a fost donat de catolicii maghiari din Occident. Între stațiunile a 8-a și a 9-a, este locul unde s-a petrecut a patra apariție a Sfintei Fecioare la 19 august anul 1917 și este marcată printr-un monument.

Înainte de a ajunge la capela "Sfântul Ștefan", călătorii pot vedea Loca do Cabeço sau "Loca do Anjo", în care cei trei copii au primit, pentru prima și a treia oară (în primăvara și în toamna anului 1916), vizita "Îngerului Păcii", care s-a rugat împreună cu ei: "Dumnezeul meu, cred, te ador, sper și te iubesc. Îți cer iertare pentru cei care nu cred, care nu te adoră, nu speră și nu te iubesc". A doua apariție a Îngerului Păcii" a avut loc la "Fântâna Arneiro" din curtea părinților Luciei. În a treia apariție, copii au primit sfânta Împărtășanie din mâinile Îngerului Păcii, după ce au repetat de trei ori: "Sfântă Treime, Tată, Fiu, Duh Sfânt, te ador profund și îți ofer cel mai prețios trup, sânge, sufletul și divinitatea lui Isus Cristos, prezent în toate tabernacolele lumii, reparație pentru fărădelegi, sacrilegiile și indiferența cu care el însuși este jignit. Și prin meritele infinite ale sale, te implor pentru convertirea păcătoșilor".

În anul 2017 centenarul aparițiilor va fi sărbătorit cu un program amplu de evenimente, care include concerte, expoziții și spectacole și al căror punct culminant va avea loc la 12 și 13 mai, când la celebrările religioase obișnuite va participa Sanctitatea Sa papa Francisc.

O Marie, zămislită fără de păcat, roagă-te pentru noi, care alergăm la tine!

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Pelerinaje la Fatima în anul 2017:

Oficiul de Pelerinaje al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în programul de pelerinaje propus pentru anul 2017, publicat și pe ercis.ro, în secțiunea Cateheză - Pelerinaje (http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20170138), organizează două pelerinaje la Fatima: primul, în perioada 27 iunie - 9 iulie 2017, iar al doilea în perioada 11-23 iulie 2017.

Un alt pelerinaj care va include Fatima va fi organizat de Agenția "Pelerinaje Mariane" (www.pelerinaje-mariane.ro), în perioada 3-15 octombrie 2017.

Din Arhidieceza de București, un grup de 50 de pelerini va pleca la Fatima în cadrul unui pelerinaj care se va desfășura în perioada 8-20 mai 2017, însoțiți de preoții Fabian Măriuț și Ioan Solomon.

* * *


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat