Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Grupul "Taizé" - 16 ani de prietenie în Domnul

Comuniune, fraternitate, prietenie, autenticitate, profunzime, simplitate. Astfel descriu "tinerii Taizé" grupul care îi găzduiește în fiecare duminică seara, de la ora 18.30, în Centrul "Xaverianum" din Copou (Iași). Duminică, 19 februarie 2017, ne-am adunat în număr mare pentru a celebra împreună împlinirea a 16 ani de existență a grupului în Iași.

Sărbătoarea a început cu participarea la sfânta Liturghie de mulțumire, celebrată de pr. dr. Daniel Iacobuț, asistent spiritual al grupului, împreună cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Tineri în dieceza noastră, și pr. Cristian Bîrnat, vicar responsabil cu tinerii în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Împreună am intonat Domnului imnuri de laudă și mulțumire pentru toate binecuvântările revărsate asupra tuturor tinerilor care, de-a lungul timpului, s-au alăturat grupului și în mod deosebit pentru cei care au adus și în orașul nostru spiritul de fraternitate specific comunității din Taizé.

Sfintei Liturghii i-a urmat o agapă fraternă cu dans popular, bansuri creștine și pastile de umor, la care membrii grupului au contribuit, invitându-i pe toți la bucurie.

Un elan deosebit în a prețui darul grupului Taizé ne-a fost insuflat de mărturiile membrilor grupului Taizé, din generațiile mai vechi, care au putut fi prezenți, dar și ale acelora de peste hotare, care au transmis gândurile lor prin intermediul internetului. Ne-au împărtășit cum grupul a însemnat un punct de referință în convertirea la Isus și la adevărata bucurie, cum drumul care poartă de pe bulevardul Carol spre Centrul "Xaveriaum" a fost pentru ei un drum al prieteniei, în care au experimentat însoțirea dintre Isus și sfântul Mina, reprezentați în icoana prieteniei - simbol în mediul Taizé. Tot atunci, fiind înconjurați de glasuri și râsul inocent al copiilor care au participat la sărbătoare, am văzut cu ochii noștri cum prietenia cu Domnul, consolidată în cadrul grupului, le-a adus darul de a construi familii frumoase, puternice în credință și deschise pentru darul vieții. Cei de peste hotare, cu emoția amintirilor - sacre parcă, ne-au mărturisit că au rămas permanent în comuniune de rugăciune cu grupul.

Ne-am întors la casele noastre cu inimile pline de bucurie pentru momentele de comuniune trăite și cu încrederea că nimic nu îl tulbură pe cel care îl are pe Domnul alături, după învățătura sfintei Tereza de Avila, adusă în atenția noastră de pr. Daniel, precum și cu dorința de a înălța spre el mâinile și inimile în cântul Aleluia, în orice situație de viață, așa cum ne-a îndemnat pr. Felix la predică.

*

Comunitatea ecumenică Taizé a luat ființă în Franța, în anii când Fr. Roger a ales să se retragă într-un sat modest pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu. Frați de diverse confesiuni creștine i s-au alăturat și împreună au început să primească și să îndrume tineri în drumul spre Cristos.

Grupul Taizé din Iași își desfășoară activitatea din anul 2001, când două tinere studente, în urma unui pelerinaj de vară în cadrul comunității din Taizé, au preluat spiritul de fraternitate și comuniune, invitând în această direcție și tinerii din Iași.

De-a lungul timpului, grupul a continuat să organizeze pelerinaje de vară în Franța, dar și de iarnă, la întâlnirile europene. La nivel local, grupul pune la dispoziția tinerilor zile de formare spirituală în preajma marilor sărbători și este deschis săptămână de săptămână, tuturor celor care vor să își deschidă mai mult inima către o prietenie tot mai profundă cu Domnul și cu semenii.

Daniela Cobzariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 februarie: Iași: Grupul "Taizé" - 16 ani de prietenie în Domnul


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat