Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Tinerele familii dincolo de prânzul romantic

La Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a avut loc sâmbătă, 18 februarie 2017, întâlnirea pentru tinerele familii care au celebrat sacramentul Căsătoriei în anul 2016 și care au participat în calitate de logodnici la cursurile propuse în 2016 de către Oficiul pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași.

A fost un semn că Biserica îi însoțește mai departe în "Da-ul" lor spus pentru totdeauna, dar și că familiile tinere vor să se formeze în continuare. Cele șaisprezece familii prezente s-au reîntâlnit cu formatorii lor: din partea Oficiului au fost prezenți pr. Felician Tiba și doamna Eugenia Dămătăr, iar din partea Asociației "Familia și Viața", doamnele Iuliana Petruț și Maria Gherghel.

Tema zilei a fost: "Amoris laetitia - Împreună, și la bine, și la greu".

Programul a început cu prezentarea realizată de pr. Felician Tiba pe marginea exortației apostolice Amoris laetitia, ceea ce a generat în cei prezenți nu doar bucuria că s-au revăzut cu alți tineri alături de care au participat la curs, dar și o intensă emoție auzind atâtea lucruri despre papa Francisc și despre sinoadele dedicate familiei.

Atenția papei Francisc față de familie, spunea pr. Felician, nu a început cu apariția exortației apostolice Amoris laetitia, ci ea s-a văzut încă de la începutul pontificatului său. Pr. Felician a descris această grijă a suveranului pontif față de formarea la viața de familie și față de însoțirea familiilor în toate aspectele ei, subliniind faptul că familia este chemată să devină imagine a lui Dumnezeu-Iubire. A vorbit despre ce înseamnă fidelitatea între soți, despre importanța iertării la finalul oricărei zile, despre importanța dialogului între soți sau importanța rugăciunii și multe altele.

Un alt moment a fost împărtășirea impresiilor, dorințelor și sfaturilor din partea celorlalți formatori care i-au însoțit pe logodnici la cursuri. Este important faptul că ei le stau la dispoziție tinerelor familii chiar și de acum înainte, în orice întrebare, problemă sau obstacol ar întâmpina.

Momentul central al întâlnirii a fost sfânta Liturghie. La cuvântul de învățătură, pr. Felician i-a felicitat din nou pe tinerii soți pentru curajul de a fi spus DA unei singure persoane și pentru totdeauna. Așa cum imaginea Schimbării la față a lui Isus, care a fost experiența poate cea mai importantă pentru apostolii care erau cu el, a fost experiența care le-a dat curaj să înfrunte orice pentru Isus, la fel și soții trebuie să apeleze la experiența cea mai profundă a iubirii lor atunci când va trebui să înfrunte greutățile ce vor apărea.

A urmat apoi prânzul pregătit special pentru tinerele familii, prânz festiv prin care au sărbătorit din nou iubirea lor, primind cu toții o amintire a legământului rostit în ziua căsătoriei, o sticlă cu vin etichetată cu tema întâlnirii, dar și un exemplar al exortației Amoris laetitia.

Un alt moment forte al întâlnirii de la Traian l-a constituit împărtășirea unor experiențe personale pornind de la următoarele întrebări: Ce înseamnă pentru voi "părinții de dinainte de căsătorie" și "părinții de după căsătorie"? Cum reușiți să armonizați treburile în casă? Ce a mai rămas din cuplul de dinainte de căsătorie? Obișnuiți să mergeți de mână? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Cine are autoritate la voi în casă? De ce? Cum a decurs evenimentul nuntă? Ce v-a plăcut cel mai mult? Dar cel mai puțin? Dacă ar fi s-o luați de la capăt în privința celor auzite despre căsătorie, ați vrea să știți mai multe? Care este după părerea voastră diferența între "a fi prieteni" și "a fi soți"? În ce măsură v-au ajutat cursurile pentru logodnici? Dar pregătirea religioasă? Ce ați aștepta în general de la un preot în această fază a vieții? Cum vedeți rolul lui Dumnezeu în actuala voastră stare de viață? Ce faceți concret pentru a stabili o relație apropiată cu Dumnezeu? Cum mențineți flacăra iubirii mereu aprinsă între voi?

Ceea ce a reieșit din toate aceste discuții a fost necesitatea unor astfel de întâlniri și a implicării Bisericii în formarea permanentă a familiilor, în fiecare etapă prin care aceasta trece. Cu toții au fost de acord cu îndemnul papei Francisc pentru preoți de a ieși din sacristie și din birou pentru a întâlni familiile în periferie, acolo unde este mai multă nevoie.

Mulțumim Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași și tuturor celor care încurajează pastorația familiei.

Familia Alexandra și Gabriel Măriuț

*

Câteva impresii de la familiile participante

  • "Suntem niște familii norocoase că avem parte de o educație ce îl are pe Dumnezeu ca bază în familie. Poate multe familii au tratat cu indiferență aceste cursuri de logodnici. Acum, la Traian, îmi dau seama cât de mult am fi pierdut noi dacă tratam cu indiferență aceste oportunități.
    La Traian, pentru noi a fost o zi despre familie, în familie, pentru familie. Mi-aș dori ca acest proiect și aceste inițiative să aibă continuitate, deoarece familia în ziua de azi are nevoie de ajutor. Poate din orgoliu, rușine, delăsare, acest ajutor nu este cerut.
    Părintele Felician la Traian a fost ca un păstor pentru noi și am putut citi bucuria pe chipul lui. Într-o oarecare măsură eram rodul cursurilor de logodnici inițiate de el. Poate mulți zic că el nu știe cum e într-o familie, dar cu siguranță știe cum ar trebui să fie o familie solidă și plină de credința în Dumnezeu. Deoarece fără credința în Dumnezeu totul este sortit eșecului. Mulțumim părinte! Mulțumim, Doamne, că l-ai trimis!" (Familia Simona și Ciprian Rotaru)

  • "A fost o bucurie să ne revedem cu persoanele care au participat la cursul de logodnici în 2016. Înainte de acest curs eram simpli logodnici, unii mai timizi, alții mai curajoși, preocupați doar de planurile de nuntă, dar acest curs ne-a ajutat să vedem sensul pur al căsătoriei. Iar sâmbătă s-a simțit și s-a văzut fericirea și împlinirea din ochii tuturor, într-un cuvânt s-au văzut roadele acestui curs. Încurajăm toate cuplurile să participe la cursul de logodnici, căci vor avea numai lucruri minunate de învățat, de la oameni plini de carismă și credință" (Familia Gabriela și Claudiu Ilieș)

  • "Întâlnirea de sâmbătă a fost foarte frumoasă, ne-au plăcut momentele interactive în care fiecare și-a spus opinia legată de viața de cuplu. Oricând este binevenită o astfel de întâlnire. Recomandăm și cursurile, dar și astfel de întâlniri și cuplurilor care spun că «n-au timp» sau «n-au bani» să conștientizeze că timpul și banii nu lipsesc niciodată când familia trăiește după voința lui Dumnezeu". (Familia Maria-Mihaela și Adrian Cristianu)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 februarie: Traian: Tinerele familii dincolo de prânzul romantic


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat