Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 februarie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia din această duminică (Mt 5,38-48) - una dintre paginile care exprimă cel mai bine "revoluția" creștină - Isus arată calea dreptății adevărate prin legea iubirii care o depășește pe cea a talionului, adică "ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". Această regulă veche impunea să se aplice vinovaților pedepse echivalente cu daunele făcute: moartea pentru cel care a ucis, amputarea pentru cel care a rănit pe cineva, și așa mai departe. Isus nu cere discipolilor săi să îndure răul, dimpotrivă, cere să reacționeze, însă nu cu un alt rău, ci cu binele. Numai așa se rupe lanțul răului: un rău aduce un alt rău, un altul aduce un alt rău... Se rupe acest lanț al răului și se schimbă cu adevărat lucrurile. De fapt, răul este un "gol", un gol de bine, și un gol nu se poate umple cu un alt gol, ci numai cu un "plin", adică binele. Represaliile nu duc niciodată la rezolvarea conflictelor. "Tu mi-ai făcut-o, eu ți-o voi face": asta nu rezolvă niciodată un conflict și nici nu e creștin.

Pentru Isus refuzarea violenței poate să comporte și renunțarea la un drept legitim; și dă câteva exemple: a întoarce celălalt obraz, a ceda propria haină sau proprii bani, a accepta alte jertfe (cf. v. 39-42). Însă această renunțare nu înseamnă că exigențele dreptății să fie ignorate sau contrazise; nu, dimpotrivă, iubirea creștină, care se manifestă în mod special în milostivire, reprezintă o realizare superioară a dreptății. Ceea ce Isus vrea să ne învețe este distincția clară pe care trebuie s-o facem între dreptate și răzbunare. A distinge între dreptate și răzbunare. Răzbunarea nu este niciodată dreaptă. Ne este permis să cerem dreptate; este datoria noastră să practicăm dreptatea. În schimb ne este interzis să ne răzbunăm sau să mărim în orice mod răzbunarea, ca expresie a urii și violenței.

Isus nu vrea să propună o nouă orânduire civilă, ci mai degrabă porunca iubirii față de aproapele, care cuprinde și iubirea față de dușmani: "Iubiți-i pe dușmanii voștri și rugați-vă pentru cei care vă persecută" (v. 44). Și acest lucru nu este ușor. Acest cuvânt nu trebuie înțeles ca aprobare a răului făcut de dușman, ci ca invitație la o perspectivă superioară, la o perspectivă generoasă, asemănătoare cu aceea a Tatălui ceresc, care - spune Isus - "face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți" (v. 45). De fapt, și dușmanul este o persoană umană, creată ca atare după chipul lui Dumnezeu, deși în prezent această imagine este întunecată de o conduită nedemnă.

Când vorbim despre "dușmani" nu trebuie să ne gândim la cine știe ce persoane diferite sau departe de noi; vorbim și despre noi înșine, care putem intra în conflict cu aproapele nostru, uneori cu rudele noastre. Câte dușmănii în familii, câte! Să ne gândim la asta. Dușmani sunt și cei care vorbesc rău despre noi, care ne calomniază și ne fac rău. Și nu este ușor a digera asta. Tuturor acestora suntem chemați să le răspundem cu binele, care are și el strategiile sale, inspirate de iubire.

Fecioara Maria să ne ajute să-l urmăm pe Isus pe acest drum exigent, care într-adevăr exaltă demnitatea umană și ne face să trăim ca fii ai Tatălui nostru care este în ceruri. Să ne ajute să practicăm răbdarea, dialogul, iertarea, și să fim astfel artizani ai comuniunii, artizani ai fraternității în viața noastră zilnică, mai ales în familia noastră.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Continuă din păcate să vină știri despre ciocniri violente și brutale în regiunea Kasai centrală din Republica Democratică din Congo. Simt durere puternică pentru victime, în special pentru atâția copii smulși din familii și de la școală pentru a fi folosiți ca soldați. Aceasta este o tragedie, copiii soldați. Asigur apropierea mea și rugăciunea mea, precum și pentru personalul religios și umanitar care lucrează în acea regiune dificilă; și reînnoiesc un apel din inimă la conștiința și la responsabilitatea autorităților naționale și a comunității internaționale, pentru ca să se ia decizii adecvate și tempestive pentru a-i ajuta pe acești frați și surori ai noștri. Să ne rugăm pentru ei și pentru toate populațiile care și în alte părți din continentul african și din lume suferă din cauza violenței și a războiului. Mă gândesc, îndeosebi, la iubitele populații din Pakistan și din Irak, lovit de acte teroriste crunte în zilele trecute. Să ne rugăm pentru victime, pentru cei răniți și pentru rude. Să ne rugăm cu ardoare ca fiecare inimă împietrită de ură să se convertească la pace, conform voinței lui Dumnezeu. Să ne rugăm o clipă în tăcere. [Bucură-te, Marie...]

Vă salut pe voi toți, familii, asociații, grupuri parohiale și pe fiecare pelerin care provin din Italia și din diferite părți ale lumii.

Îndeosebi, salut studenții din Armagh (Irlanda), credincioșii din diecezele de Asidonia-Jerez, Cádiz y Ceuta și Madrid din Spania; Mișcarea de Tineret Guanellian, candidații la mir din Castelnuovo di Prato și pelerinii din Modena și Viterbo.

Urez tuturor o duminică frumoasă - o zi frumoasă! [arată cerul albastru]. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat