Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zi de formare pentru aspiranții cooperatori guanellieni

Ziua de 10 februarie 2017 pentru grupul aspiranților cooperatori guanellieni a fost o zi binecuvântată de formare.

La începutul zilei i-am primit cu mare bucurie în mijlocul nostru pe aspiranții cooperatori din Șcheia care, cu mare curaj, au înfruntat frigul și zăpada pentru a nu rata această posibilitate deosebită, iar la ora 10.30 am avut marea bucurie sufletească de a asculta cuvântul de salut din partea pr. Alphonse Bakthis Walagan, SDC.

Prima meditație a fost ținută de către pr. Umberto Brugnoni, vicar general și rector al seminarului din Roma, precum și responsabil mondial pentru cooperatorii guanellieni. Tema propusă de organizatori a fost motoul trăit din plin și răspândit de fondatorul nostru, sfântul Alois Guanella: "Pregare e patire", "A se ruga și a suferi". Rugăciunea și suferința sunt verbe importante în viața fiecărui creștin. Părintele Guanella, modelul și maestrul nostru spiritual, ne-a învățat că rugăciunea este o relație de afecțiune între Dumnezeu și om, între fiu și tată, dând afecțiunii un sens profund și fundamental în viața guanellienilor. Sfântul Alois Guanella a fost un om al rugăciunii. Când se trezea dimineața devreme medita Cuvântul lui Dumnezeu și avea astfel un aliment spiritual pentru toată ziua. De aceea, meditația este ca și o muncă în jurul unei mini de aur. Cu cât te adâncești mai mult, cu atât găsești bucurii pentru suflet.

Am avut un moment de rugăciune personală precum și posibilitatea de a ne împăca sufletul prin sacramentul Spovezii, în capela Casei "Sfântul Iosif" care ne-a găzduit de-a lungul întregii zile.

Am gustat din plin bucuria și mulțumirea sfintei Liturghii la ora 12.30, celebrată de către părintele Umberto și concelebrată de către pr. Bakthis și de către pr. Antonio Kalai, SDC. Procesiunea de la începutul celebrării care ne-a văzut implicați cu toții, a avut ca și scop construirea chipului fondatorului nostru printr-un puzzle. Fiecare bucățică din acest puzzle a avut importanța ei. La predică pr. Umberto a subliniat faptul că în viața zilnică nu este ușor deloc să unificăm bucățile diferitelor experiențe plăcute sau mai puțin plăcute din cursul zilei, dar important este că totul și toți suntem unificați de prezența lui Dumnezeu și de harul său în viața noastră. Părintele ne-a urat "drum bun" și succes în a fi cooperatori ai milostivirii.

La sfârșitul sfintei Liturghii am primit câte un creion mic împreună cu inima sfântului Guanella și am fost invitați prin acest gest să fim atenți la ceea ce Dumnezeu a dorit să ne scrie în inimile noastre prin mijlocirea sfântului fondator. Apoi i-am dăruit pr. Umberto ca mulțumire o fântână în miniatură, deoarece el este pentru întreaga Familie Guanelliană un izvor bogat în spiritualitatea și istoria guanelliană și l-am salutat în mod deosebit pe pr. Anton Kalei, care a venit în mijlocul nostru acum câteva zile pentru a rămâne cu noi și pentru a face împreună binele.

Prânzul ne-a făcut să ne simțim și mai mult familie, iar împărtășirea dintre noi în grupurile mici ne-a ajutat să ne îmbogățim reciproc.

În a doua meditație, pr. Umberto ne-a vorbit despre un al doilea motto din viața sfântului Alois: "Pâine și Dumnezeu". Această învățătură pentru suflet a insuflat în inimile noastre dăruirea și grija pentru aproapele și în mod deosebit pentru persoanele aflate în suferință și sărăcie.

Am încheiat ziua noastră de formare cu rugăciunea sfântului Rozariu împreună cu persoanele în vârstă de la cămin și astfel am simțit-o aproape pe Maria, Maica noastră și a Divinei Providențe.

Îi mulțumim părintelui Umberto care nu doar ne-a încântat, ci parcă ne-a deschis inimile mai larg înspre bine. Îi mulțumim și părintelui Bakthis care, împreună cu sora Victoria, au organizat această zi care s-a dovedit a fi plină de har.

Gândul nostru se îndreaptă și către maica generală, sr. Serena Ciserani, care întotdeauna a avut calități deosebite de iubire față de cei aflați în dificultate: o vorbă bună, o privire blândă, un zâmbet plăcut, care au făcut chiar minuni. Această dăruire sfântă a părintelui Alois Guanella ca fiu și slujitor al Providenței și-a purtat opera caritativă și în România, operă recunoscută și elogiată de ieșeni, mai ales de locuitorii din Bucium, cartier unde surorile își desfășoară opera de binefacere împreună cu Slujitorii Carității, cu atâta zel și competență profesională. Vă privim pe toți ca pe niște prieteni buni ai timpurilor noastre atât de grele și vă spunem din inimă, cu multă dragoste și afecțiune: Vă mulțumim că existați în viața noastră.

Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor celor care au colaborat într-un fel sau altul la buna desfășurare a zilei noastre de formare.

Petrina Crupa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 februarie: Iași: Zi de formare pentru aspiranții cooperatori guanellieni


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat