Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Legătura de nedespărțit dintre pregătire, celebrare și însoțire a sacramentului nupțial

Iată că după ce Biserica a pregătit și a celebrat sacramentul Căsătoriei, Oficiul pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași organizează sâmbătă, 18 februarie 2017, o întâlnire la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, ca semn că tinerele familii care s-au format în anul 2016, și doresc, sunt însoțite de Biserică mai departe.

"Este necesar să se găsească, cu curaj și creativitate, un proiect de formare pentru tinerii soți, cu inițiative menite la o conștiință crescândă a sacramentului primit. Este vorba de a-i încuraja să ia în considerare diferitele aspecte ale vieții lor zilnice de cuplu, care este semn și instrument al iubirii lui Dumnezeu, întrupat în istoria oamenilor" (Papa Francisc, Audiență acordată Tribunalului Rota Romana cu ocazia inaugurării anului judecătoresc - 21 ianuarie 2017).

Nimeni nu se căsătorește doar pentru a dormi pe un pat matrimonial, acesta este un mijloc, un instrument, o expresie a iubirii, însă iubirea este ceva extrem de mare.

Câte persoane suferă în căsnicie deoarece au intrat în ea cu o schemă proprie despre cum ar trebuie să fie căsătoria. Soția ta, soțul tău, copilul tău, nu vor fi niciodată așa cum te aștepți tu. Intrând cu o schemă a ta, riști să-ți petreci tot timpul în a disprețui soțul tău, soția ta, copilul tău, nu-ți dai seama că, de fapt, problema este în creierul tău, ești tu cel care trăiește îndrăgostit de o idee și nu de soția ta, de soțul tău, preferi ideea ta în fața realității. Soția ta are defectele sale, dar ți-a trecut vreodată prin minte că ele ar putea fi instrumentele lui Dumnezeu pentru ca prin ele tu să crești? Nu vorbim aici despre permisivitate, desigur când un lucru este greșit, este greșit. Poate tu trebuie să descoperi cum trebuie să i-o spui. Important este să nu trăiești îndrăgostit de așteptările tale.

Când doi tineri se căsătoresc, Dumnezeu nu le promite nici bogăție, nici un soț (soție) perfect, nici sănătate (nu se moare sănătos). Le promite însă ceva, și asta chiar mai înainte de căsătorie, încă de la Botez, le promite că vor putea să-i semene lui, să fie parte din el, pe cruce, să poată iubi ca el. Aceasta este promisiunea Domnului pe care ne-o face tuturor.

Dacă există un loc unde s-ar putea da un sens într-adevăr iubirii pentru totdeauna dintre un bărbat și o femeie, acel loc este la picioarele crucii. Doar iubirea lui Dumnezeu poate face posibil un lucru atât de improbabil, de fragil și de multe ori, chiar absurd, precum este iubirea dintre un bărbat și o femeie.

Cine gândește că acele lucruri pe care în timpul logodnei le crezi irezistibile în partenerul tău, peste zece ani vei simți la fel sau îți vor stârni doar mult disconfort? Cine gândește că bărbatul sau femeia care azi răspunde aproape tuturor nevoilor tale, peste zece ani când te vei schimba mult, vei fi divers, vei simți divers, nevoile îți vor fi satisfăcute de aceeași persoană?

Doar Dumnezeu, poate spune "pentru totdeauna". Iubirea ca o capacitate eroică de a-ți da viața total pentru un altul nu poate veni decât de la Dumnezeu. Doar o astfel de iubire este capabilă de supraviețuire când totul pare imposibil, poate pune o cruce peste propriile dorințe, legitime uneori, poate suporta potarea, amputarea, chiar din centrul inimii însângerate uneori, doar o astfel de iubire va fi capabilă să înțeleagă un bărbat sau o femeie, două ființe care se dăruiesc una alteia, ambele pline de defecte, de răni, de afecțiuni greșite.

Trăim într-o cultură care parcă răstoarnă zilnic peste inima noastră avalanșe de lucruri în care nu putem avea întotdeauna încredere, cultură în care ni se spune să ne ascultăm inima, fără nici o ezitare. Într-o astfel cultură în care iubirea se bazează pe emoții, doar în inima Bisericii mai poți iubi, doar Biserica este cea care mai spune omului adevărul, și este fundamental pentru noi să continue să o facă. Suntem creaturi rănite, infidele, nesigure, însetate de adevăr.

La Traian, tinerii soți vor avea ocazia să redescopere ce înseamnă a iubi în adevăr. Mulțumim anticipat organizatorilor și celor care "trăiesc din plin cu familia"!

Eugenia Dămătăr


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat