Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Enzo Bianchi: "N-aș reuși să cred în Dumnezeu, fără Cristos"

De Bruno Quaranta

Așa a actualizat Enzo Bianchi cartea de identitate. De la prior la prior "emerit" de Bose, comunitatea monastică pe care a întemeiat-o pe Serra d'Ivrea în 1965. Apoi "rumegând", zi după zi, Cuvântul, în lumina Conciliului, terminat în aceeași zi în care era pusă prima piatră a Fraternității.

Monferrino, din Castel Boglione, născut în 1943, capabil să fie liber până la singurătate, fiind de neam piemontez sigur, Enzo Bianchi, apropiindu-se de cei 75 de ani, cedează ștafeta lui Luciano Manicardi, dar nu abdică, pentru că încă nu este ora lui "nunc dimittis servum tuum", dispunându-se să țină în mod diferit nuiaua.

O amintire din 8 decembrie 1965?

"Am ajuns la Bose cu două tinere și doi tineri care în scurt timp s-au eclipsat. Și totuși nu am capitulat. Mă escortau o speranță și o nebunie radicale".

Ce lectură biblică ați meditat atunci?

"Aveam un mic aparat de radio. Am ascultat discursul lui Paul al VI-lea care pecetluia Conciliul al II-lea din Vatican".

Papii dumneavoastră. Pacelli?

"De credincioși venerat. L-am întâlnit în 1951, la opt ani. Câștigase, în dieceza mea, concursul «Veritas». O figură hieratică, m-a fulgerat".

Ioan al XXIII-lea?

"Papa inimii. De o statură ecumenică extraordinară".

Și Paul al VI-lea?

"Exemplară vocația sa de a dialoga cu lumea. Ecclesiam suam este o enciclică de hotar".

Și Ioan Paul al II-lea?

"Un mărturisitor al credinței. a combătut comunismul. Concepea Biserica drept o forță militantă. Calitatea sa cea mai mare? Determinarea cu care a favorizat dialogul interreligios. A voit ca să fac parte din delegația care avea misiunea de a-i încredința lui Alexis al II-lea, patriarh de Moscova, icoana Sfintei Fecioare Maria de Kazan. Limita sa cea mai mare? Închiderea în Biserică, impermeabilă cum era în fața libertății. În schimb, în Biserică libertatea trebuie să fie o constantă, în formă de confruntare și chiar de conflict".

Ratzinger: ce urmă lasă?

"Inteligența credinței și pasiunea pentru liturgie ca și credință celebrată. Pentru aceasta am voit să-i mulțumesc și în recenta întâlnire cu el. Nu uit desigur că m-a numit expert pentru două Sinoade ale Episcopilor: primul despre Cuvântul lui Dumnezeu și celălalt despre noua evanghelizare".

În sfârșit, Francisc.

"Cu el libertatea s-a reconciliat cu Biserica. Neuitând, despre Bergoglio, sensibilitatea față de cei din urmă și tensiunea ecumenică, artizan de gesturi care până mai ieri erau de neconceput".

N-ați riscat niciodată să deraiați Comunitatea din Bose?

"Nu, nu ascund orele dificile, însă niciodată tragice. Așa cum este, din fericire, un la sine față de cursul general al lucrurilor. Din 1965 până astăzi monahismul a suferit o scădere de 52%. Cultura dominantă merge într-o direcție diferită: este individualistă, societatea lichidă este dimensiunea sa".

Crucial pentru dumneavoastră, părintele Pellegrino. S-a început procedura de beatificare a succesorului, Ballestrero. Și cardinalul lui A merge împreună?

"Nu cred că urcarea la altare este o chestiune esențială, structurată cum este astăzi fabrica de sfinți. Desigur Pellegrino ar merita precedența. A fost de o statură intelectuală absolută, maestru de patristică, invitat peste tot să predea, precum și apărător al libertății, religioase și de cercetare".

O amintire despre părintele Pellegrino?

"Mă numea doctor Bianchi. «Doctor Bianchi, coborâți...», adică: veniți la Torinp. Odată cu urgență specială. Intrasem în vizorul Sfântului Oficiu datorită unei conferințe la Padova. A voit înregistrarea, s-a ocupat personal să respingă obiecțiile romane".

În spațiul de jumătate de secol s-a schimbat ideea dumneavoastră despre Dumnezeu?

"Desigur. În anii formării mele Dumnezeu se evidenția ca un judecător, sever. O față care treptat îmi va apare perversă. Isus Cristos este unica narațiune a lui Dumnezeu. N-aș reuși să cred în Dumnezeu, fără Cristos".

În raportul dumneavoastră cu Dumnezeu a fost un moment dramatic?

"Era anul 1985, am avut o gravă criză spirituală. O lungă traversare în întuneric. Ieșit din ea, am scris în jurnalul meu: «Voi cânta milostivirea ta chiar și stând în iad»".

Care este tentația monahului?

"Cine se apropie de Dumnezeu este mai ispitit decât alții, are o cunoaștere a răului pe care alții n-o au".

Suntem obișnuiți să-l înțelegem pe Enzo Bianchi ca un "progresist". Există și un Enzo Bianchi "conservator"?

"Da. Sunt fidel, foarte fidel, față de virtuțile țărănești. Respectarea cuvântului dat. Necesitatea trudei și a muncii. Sunt granitic din punct de vedere moral: în ce privește coerența, cultul legalității".

Dumneavoastră sunteți autor al multor cărți. De care sunteți mai legat?

"A ne ruga cuvântul, pentru a începe. Am scris-o la treizeci de ani. Tradusă în 35 de limbi, a reintrodus - este o recunoaștere care mă onorează - lectio divina, meditarea Cuvântului, în Biserică".

Și apoi?

"Pâinea de ieri, o călătorie în rădăcinile mele, în înțelepciunea populară, o poruncă in primis: «Fă-ți datoria, crapă, dar mergi înainte»".

Care este rugăciunea dumneavoastră?

"Rugăciunea prin excelență a monahilor sunt Psalmii. Psalmul meu este 71: «Când vine bătrânețea și părul cărunt, o, Dumnezeule, nu mă abandona...»".

Vă gândiți să vă mutați la Ierusalim, precum Carlo Maria Martini?

"Nu, voi rămâne la Boser. Și din când în când voi vizita celelalte comunități ale noastre, mai mici, unde să mă reculeg mai bine".

Veți avea mai mult timp pentru hobby-urile dumneavoastră. Care, în mod deosebit?

"Grădina. Aproape de chilia mea este un petic de pământ pe care-l cultiv personal. Roșii, ardei iuți spanioli, mici dar nu tari, salată, ceapă: este delicioasă soup ? l'oignon...".

Există o călătorie pe care ați vrea s-o faceți?

"Pe care aș vrea s-o refac. În Maroc. Eram tânăr, douăzeci de ani și ceva. Am petrecut acolo patruzeci de zile, de neuitat, cu tuaregii. Mi-au permis să stau singur cu mine însumi. Nomad printre nomazi".

(După Vatican Insider, 14 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat