Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Drumuri noi

La un an după întâlnirea de la Havana

De Kurt Koch

La un an distanță de la întâlnirea papei Francisc cu patriarhul de Moscova și al întregii Rusii Chiril, care a avut loc la Havana la 12 februarie 2016, cardinalul președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relațiile Ecleziastice Externe ale Patriarhiei, au intervenit la universitatea din Friebourg - unde acesta din urmă este profesor și unde și cardinalul a predat câtva timp - la o comemorarea a evenimentului istoric. Întâlnirea a fost organizată de Barbare Hallensleben, de la Institutul de Studii Ecumenice din ateneul elvețian. Publicăm fragmente din discursul ținut de cardinal.

Întâlnirea de la Havana a fost primită în toată lumea ca un semn de speranță într-un moment istoric întunecat de numeroase conflicte. Desigur, în Rusia patriarhul a fost criticat în unele medii ecleziale pentru acel pas făcut în direcția Bisericii Catolice. Acele atacuri au permis să se înțeleagă mai bine, mai ales în Occident, până la ce punct a fost vorba despre un gest curajos din partea primatului Bisericii ruse. La sfârșitul întâlnirii, Sfântul Părinte a declarat: "Am prospectat o serie de inițiative, care cred că sunt valabile și care se vor putea realiza". Ca pentru orice eveniment istoric, fără îndoială va avea nevoie de timp pentru ca întâlnirea de la Havana și Declarația comună să poată da roadele lor.

Aș vrea să menționez trei direcții posibile care se pot lega de ecumenismul pastoral mărturisit de Declarația comună: ecumenismul sfinților, ecumenismul cultural și ecumenismul acțiunii comune. Primul domeniu este de ordin spiritual, fundament al oricărui ecumenism. Unul dintre roadele întâlnirii istorice de la Havana a fost o intensificare a relațiilor fraterne dintre Bisericile noastre. Deja la 13 februarie la Havana, după ziua întâlnirii istorice, patriarhul Chiril m-a primit, și apoi din nou la 22 noiembrie 2016 la Moscova, cu ocazia zilei de naștere, în timp ce papa Francisc l-a primit pe mitropolitul Hilarion la 15 septembrie și apoi din nou la 10 decembrie cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naștere. Ei bine, am rămas uimit să constat că acele întâlniri multiple au fost ocazia pentru a practica un ecumenism al sfinților.

La Havana, papa Francisc a oferit patriarhului câteva relicve ale sfântului Ciril, patronul său ceresc, în timp ce patriarhul i-a dăruit o icoană a Născătoarei de Dumnezeu de Kazan, care amintea de cea oferită patriarhului Alexis al II-lea de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, în 2004, prin predecesorul meu, cardinalul Walter Kasper. Tot în acest "schimb de daruri", patriarhul Chiril la 15 septembrie a transmis Sfântului Părinte, prin mitropolitul Hilarion, câteva relicve ale sfântului Serafin de Sarov, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ruși din Occident. La rândul său, Sfântul Părinte, la 22 noiembrie, a dăruit patriarhului, prin intermediul meu, câteva relicve ale sfântului Francisc, sfântul său patron, unul dintre sfinții occidentali cei mai apropiați de sfântul Serafin prin experiența bucuriei pascale și aspirația sa la pacea întregii creații. Papa Francisc a scris în urările sale adresate patriarhului: "Fie ca acești doi martori extraordinari ai lui Cristos, deja uniți în cer, să mijlocească pentru noi, pentru ca să lucrăm împreună în manieră tot mai strânsă în favoarea unității depline pentru care s-a rugat Isus Cristos".

Declarația comună subliniază și acest ecumenism al sfinților: "Împărtășim tradiția spirituală comună din primul mileniu al creștinismului. Martorii acestei tradiții sunt Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, și sfinții pe care-i venerăm. Între ei sunt nenumărați martiri care au mărturisit fidelitatea lor față de Cristos și au devenit «sămânță de creștini»" (nr. 4). Una dintre perspectivele importante ale întâlnirii de la Havana ar putea să fie așadar o aprofundare a acestui ecumenism al sfinților, mai ales prin schimbul de relicve și de icoane care vor fi propuse spre venerația credincioșilor. Ar fi și un mod pentru a da apropierii Bisericilor noastre o dimensiune mai populară, care se poate defini pe bună dreptate "pastorală". În mod și mai îndrăzneț, nu s-ar putea face pași spre o recunoaștere reciprocă a unor sfinți? De exemplu, Grigore din Narek, care a trăit și el după despărțirea dintre Biserica Catolică și Biserica armeană, în 2015 a fost proclamat învățător al Bisericii de către papa Francisc. Sfinții din Bisericile noastre, deja uniți în cer, sunt călăuzele noastre și cei mai buni mijlocitori ai noștri pentru a realiza unitatea dintre noi.

Un al doilea domeniu, în care întâlnirea de la Havana a adus deja diferite roade, este ceea ce putem numi ecumenism cultural. Domeniul cultural mi se pare esențial pentru a continua de-a lungul drumului unității. Așa cum știm bine, factorii culturali, începând de la diferențele lingvistice, au desfășurat un rol determinant în diviziunile dintre creștini. Așadar este fundamental a cunoaște cultura celorlalți pentru a înțelege mai bine modul în care percep Evanghelia. Cu atât mai mult când este vorba despre catolici și despre ortodocși, mi se pare că această cunoaștere reciprocă permite să înțelegem că, dincolo de diferențele culturale legitime, împărtășim aceeași credință exprimată în mod diferit, conform geniului specific al fiecărui popor și al fiecărei tradiții.

Numai la puține săptămâni după întâlnirea de la Havana, la 1 martie, s-a reunit în Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor grupul mixt de lucru pentru coordonarea proiectelor culturale dintre Sfântul Scaun și patriarhia de Moscova, care reunește reprezentanți ai diferitelor organe ale Sfântului Scaun și ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Una dintre inițiativele cele mai nemijlocite a fost organizarea de "vizite de studiu", reciproce, la Roma și la Moscova, pentru tineri preoți ortodocși și catolici din Patriarhia de Moscova, profesori din diferite institute superioare ale Bisericii ortodoxe ruse, au venit la Roma pentru a cunoaște mai bine Curia Romană, universitățile, colegiile pontificale și locurile sfinte din oraș. La fel, de la 26 august la 4 septembrie, în al doilea an consecutiv, un grup de zece tineri preoți catolici, studenți la diferite universități pontificale romane, au fost invitați de Departamentul pentru Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei de Moscova și de Școala de Doctorat și Înalte Studii Teologice "Sfinții Ciril și Metodiu" pentru o vizită de studiu la Moscova și la Sankt Petersburg, care le-a permis să cunoască locurile sfinte din aceste orașe, să întâlnească reprezentanți ai Bisericii ortodoxe și să se inițieze cu limba rusă.

Aceste vizite de studiu sunt ocazii unice pentru tinerii preoți din cele două Biserici pentru a depăși prejudecățile și a avea un schimb de idei cu privire la preocupările lor pastorale, urmând exemplul primaților lor la Havana. Sunt și oportunități privilegiate pentru a recunoaște darurile celorlalți, așa cum a subliniat recent papa Francisc în omilia pentru sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul: "O reconciliere autentică între creștini va putea să se realizeze când vom ști să recunoaștem darurile unii altora și vom fi capabili, cu umilință și docilitate, să învățăm unii de la alții - să învățăm unii de la alții -, fără a aștepta ca să alții să învețe mai întâi de la noi".

În sfârșit, aș vrea să evoc perspectivele ample deschise de Declarația comună pentru un ecumenism practic, în ceea ce privește chestiunea creștinilor din Orientul Mijlociu, libertatea religioasă, solidaritatea cu săracii, familia sau tinerii. Această aprofundare a relațiilor bilaterale nu va putea avea decât consecințe pozitive asupra relațiilor dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul său, mai ales în dialogul teologic internațional.

(După L'Osservatore Romano, 14 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat