Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Comemorarea fericitei Maica Speranța

În ziua de miercuri, 8 februarie 2017, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Barticești, a avut loc celebrarea unei sfinte Liturghii solemne în memoria fericitei Maica Speranța a lui Isus, mesagera Iubirii Milostive.

A fost un motiv de sărbătoare și o zi memorabilă în care i-am adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru darul acordat Bisericii sale prin persoana fondatoarei noastre.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar. Împreună cu parohul locului, pr. decan Alois Moraru, au concelebrat nouăsprezece preoți din diferite parohii. Celebrarea a fost animată de corul comunității pregătit și dirijat de către domnul dascăl Petrică Balint.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de către părintele Iosif Dorcu, responsabilul diecezan pentru Radio Maria, care a vorbit despre Collevalenza, ținta a zeci de mii de pelerini, precum și despre fericita Maica Speranța, protagonista insistentă a difuzării evlaviei către Iubirea Milostivă. Sfinția Sa a evidențiat câteva calități și caracteristici ale ei, comparând-o cu alte personalități ale Bisericii din secolele trecute, cum ar fi: sfânta Tereza de Avila, numită și Tereza cea Mare, reformatoarea și fondatoarea a Ordinului Carmelitan; Ecaterina de Siena, patroana Europei, sfătuitoarea înțeleaptă a multor mari personalități.

Sfânta Faustina Kowalska împreuna cu Maica Speranța aduc în secolul al XX-lea, în prim plan, una din realitățile pe care noi aproape le uitasem din prea mult rigorism și legalism, adică milostivirea lui Dumnezeu. Și iată că aceste două personalități l-au inspirat și pe sfântul Ioan Paul al II-lea care a instituit Duminica Divinii Îndurări.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea a voit să evidențieze că misiunea Bisericii este mai ales aceea de a-i oferi omului remediul pentru neliniștea și tristețea sa, ea devenind mijlocitoarea îndurării, profesând-o, proclamând-o și practicând-o printr-o convertire personală, sacramente, iertare și iubire. Grija Sfântului Părinte papa Paul al II-lea este aceea de a-i chema pe oameni la adevărul îndurării, la iubirea omului față de om; milostivirea este răspunsul mereu actual și necesar la nevoile cele mai profunde și stringente ale lumii zilelor noastre.

Sanctuarul de la Collevalenza este principalul punct de referință care are menirea de a anunța lumii iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Așa cum știm, în apropierea multor sanctuare se găsește un izvor de apă. Collevalenza este numită de mulți "micul Lourdes al Italiei", deoarece acolo, lângă sanctuar se află o fântână adâncă de 122 de metri care, după spusele Maicii Speranța, a fost voită de însuși Isus și a cărei apă este și va fi "folositoare atât pentru trup, cât și pentru suflet". Mii de pelerini se îndreaptă spre Collevalenza cu credință și încredere pentru a-și vindeca sufletul prin harul Spovezii și apoi pentru însănătoșirea trupului.

Apoi părintele predicator a continuat să vorbească despre Maica Speranța, spunând că prin zâmbetul și prin teologia ei, prin gândirea, caritatea și maternitatea ei vine și vorbește deschis despre milostivire. De fapt, noi nu putem gândi creștinismul și mântuirea fără milostivire, mântuirea noastră nefiind altceva decât rodul milostivirii; Maica Speranța este o mamă pentru cei săraci și bolnavi, lucru evidențiat prin motoul său "Totul din iubire", și apoi mamă pentru fiicele și fiii celor două congregații pe care le-a fondat. Testamentul său spiritual este o moștenire lăsată fiilor și fiicelor sale și constă în principal în trăirea darului celor trei virtuți teologale: o credință vie care este fundamentul vieții creștine, o speranță puternică ce ne dă curaj pe drumul vieții și o dragoste arzătoare și milostivă ce ne face asemănători cu Cristos.

După omilie a urmat momentul reînnoirii adeziunii din partea membrilor Laicilor Iubirii Milostive. Acest gest a exprimat angajarea lor de a se dărui slujirii lui Dumnezeu și Bisericii în conformitate cu carisma și spiritualitatea Familiei Călugărești a Iubirii Milostive.

După sfânta Liturghie, pentru a continua frumoasa sărbătoare, a urmat o agapă fraternă; Preasfințitul și preoții au luat prânzul în casa surorilor, Laicii Iubirii Milostive în oratoriul parohial, iar copii și credincioșii au primit dulciuri și diferite iconițe.

Mulțumim părintelui paroh, Alois Moraru, și părintelui vicar, Ovidiu Bejenaru, pentru frumoasa colaborare și atenția pe care ne-o acordă mereu cu multă delicatețe și dragoste.

Mulțumim și celor de la Radio Maria, pentru că au făcut posibil să ajungă în casele multor oameni această transmisie în direct de la sfânta Liturghie, care dă posibilitatea să cunoască multe personalități din cadrul Bisericii, printre care se află și fericita Maica Speranța.

Slujitoarele, Fiii și Laicii Familiei Iubirii Milostive

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 februarie: Barticești: Comemorarea fericitei Maica Speranța


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat