Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Jurkovič: "A adopta stilul nonviolenței pentru a rezolva crizele în lume"

Pace, iertare, nonviolență, instrumentalizarea religiei. Diferite dar legate toate între ele temele tratate de mons. Ivan Jurkovič, observator permanent al Sfântului Scaun la ONU și celelalte organizații internaționale de la Geneva, intervenind joi, 9 februarie 2017, în orașul elvețian la întâlnirea centrată pe tema dialogului despre credință, construirea păcii și dezvoltarea, promovat de Națiunile Unite și de Organizația Cooperării Islamice.

În primul rând prelatul a subliniat - așa cum prezintă Radio Vatican - că la baza raportului interreligios trebuie să fie nu toleranța ci fraternitatea. "De fapt, nu simpla toleranță este - a spus el - terenul nostru comun pentru că aceasta are o semnificație negativă". Conform lui Jurkovič, "relațiile dintre credințe religioase ar trebui să fie bazate pe conceptul mai dinamic al fraternității" deoarece "vom fi responsabili nu numai pentru acțiunile pe care le vom întreprinde ci și pentru cele pe care nu le vom demara".

Așadar este nevoie de o "îmbogățire reciprocă" ce constă, pentru a obține pacea, într-o "îmbunătățire continuă și constructivă a situației noastre ca familie umană".

La originea conflictelor și a migrațiilor, conform observatorului Vaticanului, "este o viziune limitată despre persoana umană care deschide drumul la răspândirea nedreptății și inegalității, determinând în acest mod situații de conflict".

În acest sens sunt esențiale religiile. Mons. Jurkovič a citat ceea ce a fost spus de Papa Francisc în timpul întâlnirii interreligioase, la 2 octombrie 2016, în moscheea "Heydar Aliyev" la Baku, în Azerbaidjan: religiile sunt chemate să "edifice cultura întâlnirii și a păcii, formată din răbdare, înțelegere, pași umili și concreți". "Fraternitatea și împărtășirea pe care dorim să le mărim - a adăugat Papa - nu vor fi apreciate de cel care vrea să retraseze diviziuni, să reaprindă tensiune și să scoată câștiguri din contrapoziții și contraste".

Stilul propus de Sfântul Scaun este deci "stilul nonviolenței". Comunitățile religioase și etnice - a subliniat mons. Jurkovič - nu trebuie să devină niciodată un instrument de geopolitici regionale și internaționale logice. Același Papă Francisc a amintit, într-o întâlnire din 2015 cu episcopii din Nigeria, că atunci când sunt uciși nevinovați în numele lui Dumnezeu, nu trebuie să fie chemată în cauză religia, ci manipularea sa pentru alte scopuri.

Amintind de întâlnirea Sfântului Părinte cu patriarhul rus-ortodox Kiril care a avut loc în urmă cu un an în Cuba, de întâlnirea cu luteranii la Lund din octombrie 2016, de promovarea dialogului în Venezuela și Columbia, mons. Jurkovič a afirmat angajarea lui Francisc pentru dialog și pentru promovarea păcii și a iertării. Pace, dreptate și iertare - a conchis mons. Jurkovič - sunt reciproc complementare: nu poate să fie pace fără dreptate, dar și adevărată dreptate fără iertare.

(După Zenit, 12 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat