Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Vincenzo Paglia: "Milostivirea este antidotul pentru naționalisme"

De Giacomo Galeazzi

"Pericolul este selecția socială a manipulatorilor", explică arhiepiscopul Vincenzo Paglia, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață, care la Națiunile Unite a întâlnit ONG-urile care se ocupă de copilărie, viață și familie.

Care sunt provocările bioetice care așteaptă Biserica milostivirii a lui Francisc?

Probabil pentru prima dată, în istoria umană, omul proiectează să configureze și să reconfigureze biologic legăturile constitutive ale identității sale personale (diferența sexuală, legătura bărbat-femeie, nașterea copilului, dispozițiile psihice, funcțiunile mentale). Pe de altă parte, identitatea personală este tot mai mult concepută ca un recipient gol, la dispoziția voinței individuale. Este opțiunea individualistă despre care vorbește și papa Francisc în Amoris laetitia. Nu este straniu că, în această supă de cultură, crește o euforie a atotputerniciei - aceea pe care anticii o numeau ybris - foarte asemănătoare cu un sindrom de tată veșnic. Faptul este că atunci când pui mâinile pe pomul vieții, pui mâinile pe vlăstarii săi viitori. Și pe noi toți.

Este o schimbare de epocă?

Mulți bărbați și femei încep să se întrebe de ce n-ar trebui să poată alege formatul preferat al copiilor pe care să-i aibă, de ce n-ar putea să decidă momentul cel mai oportun al morții lor, de ce n-ar trebui să aibă acces la prestații supraomenești, induse chimic, biologic, cibernetic. Și prea puțini reflectează asupra faptului că această presupusă optimizare a eficienței manipulatoare va deveni unul dintre cele mai extraordinare dispozitive de selecție de masă: foarte puțini vor putea s-o guverneze, foarte mulți care vor fi rebutați. Imaginea milostivirii, evocată de dumneavoastră, conduce în sfârșit toate aceste întrebări într-un cadru de relații interpersonale ale bărbaților și femeilor care se vor dedica pentru a mărturisi pasiunea față de umanitatea vulnerabilă care formează comunitatea reală, contrastând selecția socială impusă de manipulatori. Imaginea faimoasă a Bisericii ca spital de campanie, făcută celebră de papa Francisc, indică și un spirit nou și pentru societățile democratice așa-numite avansate. Guvernance democratică va trebui să se înregistreze în această direcție: să iasă din autoreferențialitatea birocratică a aparatelor și să se îngrijească de legăturile reale ale comunității umane.

Care este abordarea Sfântului Scaun față de apărarea vieții?

Așteptarea și speranța față de rolul de mare autoritate morală și de prezidiu umanist universale pe care Biserica îl interpretează prin reprezentanța Sfântului Scaun și în ansamblul său sunt destinate să crească. O lucrare care angajează Biserica însăși să iasă din logica aparatelor și birocrațiilor pentru a asuma instantaneitatea - și aș spune consistența - unei rețele a mărturiei trăite și familiale. Tocmai am atins cu mâna faptul că această transformare este deja în acțiune chiar în marile instituții ale reprezentanței ecleziale. Reprezentanța Sfântului Scaun la Națiunile Unite, de exemplu, cu care am avut contact chiar săptămâna trecută la New York, stabilind, grație muncii nunțiului apostolic, contacte directe cu câteva ONG-uri, nu numai catolice, care se ocupă - pe teren - de copii, de familie și de viață. În aceste conturi Biserica catolică trebuie să-și facă auzit glasul său într-o fază poluată uneori de tresăltări naționaliste.

În ce mod se desfășoară activitatea Academiei Pontificale pentru Viață?

Academia Pontificală poate să contribuie la această mare provocare culturală punând în teren toate energiile care-i derivă de la prezența de studioși și experți în diferite discipline - de la teologie la filozofie, de la științele sociale la medicină - care provin din toate părțile lumii. Actul principal al Academiei Pontificale pentru Viață va fi desigur următoarea adunare generală a Academiei, mutată în octombrie din cauza reînnoirii colegiului de academicieni, unde vom trata câteva dintre nodurile tocmai amintite, și care va avea ca titlu: "A însoți viața. Noi responsabilități în era tehnologică". Apoi, lucrăm la o serie de întâlniri despre chestiuni specifice decisive pentru viața umană: eutanasia, îngrijirile paliative, interacțiunea dintre om și mașină, raportul dintre minte și creier, cartografierea genomului uman. Sunt numai câteva teme pe care vrem să le aprofundăm științific pe de o parte și să le ducem la atenția opiniei publice pe de altă parte. Desigur, prin această muncă de sensibilizare a lumii științei se tinde și la facilitarea unei confruntări mai puțin birocratice și contractuale, dar mai mult de confruntare și de dialog cultural, a Bisericii cu interlocutorul politic și instituțional din diferitele națiuni și din diferitele guverne.

Care sunt dezvoltările în apărarea vieții și care sunt posibilele fronturi de colaborare interreligioasă?

Desigur, pentru a desfășura această misiune, Academia nu poate lucra numai în cadrul domeniului catolic. Biserica are o tradiție înțeleaptă care-i permite, ba chiar o obligă, să dialogheze cu alte tradiții religioase și culturale. Sper să poată lucra în următorii ani cu vasta lume asiatică, arabă, africană, și așa și mai departe. Deja de acum, Papa a voit ca în colegiul reînnoit al academicienilor să fie prezenți nu numai experți catolici, ci și reprezentanți din celelalte confesiuni creștine, din alte religii, din diferite tradiții umaniste mondiale.

(După Vatican Insider, 11 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat