Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin: Boala nu anulează demnitatea umană

"Doresc să vă încurajez pe toți să contemplați în Maria, Vindecătoarea bolnavilor, garanta duioșiei lui Dumnezeu față de orice ființă umană". Așa s-a adresat papa tuturor bolnavilor de la contul său de Twitter @Pontifex, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului care este astăzi, în comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes (11 februarie 2017).

Celebrările sunt prezidate anul acesta de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, numit de papa ca delegat al său în orașul francez de la poalele Pirineilor. La liturghia internațională din această dimineață, cardinalul a vorbit numeroșilor bolnavi și credincioși care umpleau sanctuarul marian: "Dumnezeu nu ne cere să fim niște «super-eroi». Nu cere nici să negăm că trăim dificultăți", eventual "îmbrăcând masca unui bărbat sau a unei femei «superior» față de ceea ce-l umilește sau îl limitează. Dumnezeu ne cere să-i dăm crezare și să ne încredem în el", a spus secretarul de stat.

Care a îndemnat "să nu ne fie frică", pentru că Domnul "este aproape de noi, nu ne uită; noi suntem importanți pentru el; noi suntem cei cu care el vrea să împărtășească însăși viața sa". "Cristos deschide poarta bucuriei, a iubirii pentru toți, independent de limbă, de popor, de cultură, de culoarea pielii", a afirmat el.

De aici o încurajare dată bolnavilor pentru ca să nu fie înfrânți de temeri în slăbiciunile bolii: adesea, a spus el, tocmai fragilitatea este "principalul obstacol în relația cu Dumnezeu și cu ceilalți". Modelul la care trebuie privit, conform cardinalului, este Neprihănita care cu acel "iată-mă" al său a avut un rol de neînlocuit în istoria mântuirii și a Bisericii. Acest «iată-mă» "ia formă în mijlocul multiplelor experiențe problematice": Maria, a afirmat cardinalul, "este chemată să lase totul pentru a trăi experiența sărăciei și a excluderii pe care istoria o rezervă celor care, într-un mod sau în altul și din motivele cele mai variate, s-au pierdut".

"Aceasta nu este aceeași experiență pe care am trăit-o în momentul bolii, al suferinței, al fragilității, al morții?", a întrebat el, "trăind aceste momente nu ne simțim dintr-o dată despuiați, privați de obișnuințele zilnice? Câți s-au simțit într-o stare de sărăcie radicală, locuită mai mult de întuneric decât de lumină? Câți au simțit dintr-o dată că au devenit o povară pentru ei înșiși și pentru alții? Câți s-au simțit sau au fost transformați în obiecte, numere, protocoale?".

"Dacă astăzi, aici și acum, Mama Neprihănită ne determină să primim, să dorim, să căutăm și să construim dialogul acelui «iată-mă», dialogul care ne face credincioși, ea face asta nu ca o privilegiată ci ca o săracă, una care știe bine ce înseamnă tot ceea ce se învârte în jurul timpului suferinței și fragilității pentru că l-a trăit înainte", a spus secretarul de stat al Vaticanului.

În după-amiaza de astăzi va ține o meditație în timpul celebrării adorației euharistice; va urma, imediat după aceea, ritualul ungerii bolnavilor. În schimb aseară, cardinalul i-a însoțit pe pelerini în timpul procesiunii tradiționale cu lumânări la sanctuarul marian, aducând salutul papei Francisc tuturor celor prezenți și amintind că "fragilitatea nu anulează niciodată demnitatea preaînaltă și intrinsecă a fiecărei ființe umane". "Demnitatea umană - a remarcat el - este ceva ce nimeni nu poate șterge sau compromite".

(După Vatican Insider, 11 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat