Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Medjugorje, un trimis al papei pentru exigențele credincioșilor

De Andrea Tornielli

Papa numește un "trimis special" al său la Medjugorje. Dar nu pentru a face un supliment de investigație cu privire la aparițiile mariane începute în 1981 și încă neîntrerupte, așa cum se făcea ipoteza de unele anticipări. În centrul preocupărilor lui Francisc sunt pelerinii foarte mulți care vizitează parohia și locul primelor apariții în sătucul din Herțegovina devenit un centru marian printre cele mai frecventate din lume.

"La data de 11 februarie 2017, Sfântul Părinte - se citește în comunicatul Secretariatului de Stat al Vaticanului - l-a desemnat" pe monseniorul Henryk Hoser, arhiepiscop-episcop de Warszawa-Praga (Polonia), "să meargă la Medjugorje ca trimis special al Sfântului Scaun".

Imediat după aceea nota clarifică motivele numirii și îi circumscrie obiectivele, dezmințind pe cei care considerau că Bergoglio nu ar vrea noi investigații după cele aprofundate și care au durat cinci ani, încheiate în 2015 de comisia de cardinali și experți conduși de cardinalul Camillo Ruini.

"Misiunea - se mai citește în comunicat - are scopul de a dobândi cunoștințe mai aprofundate ale situației pastorale a acelei realități și, mai ales, ale exigențelor credincioșilor care ajung acolo în pelerinaj și, pe baza lor, să sugereze eventuale inițiative pastorale pentru viitor. De aceea, va avea un caracter exclusiv pastoral". Trebuie subliniată expresia "exclusiv pastoral", care explică bine finalitățile funcției lui Hoser. Care nu va trebui să o facă pe agentul 007 al Congregației pentru Doctrina Credinței, ci va trebui să intre în miezul problemelor pastorale prezente de mulți ani la Medjugorje.

Nu este un mister că un contrast atavic îi contrapune pe franciscani clerului secular și episcopului diecezei competente, care este cea de Mostar. Episcopul precedent, Pavao Zanic, precum și actualul, Ratko Peric, sunt profund contrari aparițiilor. Una dintre concluziile la care a ajuns comisia Ruini se referea tocmai la problemele pastorale. Printre propuneri aceea de a transforma parohia din Medjugorje în sanctuar care să depindă direct de Sfântul Scaun. O altă posibilitate era în schimb aceea de a dezmembra teritoriul Medjugorje de dieceza de Mostar pentru a reînființa o veche dieceză desființată.

Cu numirea de astăzi se confirmă atitudinea papei Francisc față de aceste fenomene. Cu toate că a avertizat de mai multe ori cu privire la atenția bolnăvicioasă față de "mesajele" și "secretele" atribuite Sfintei Fecioare Maria, care în unele cazuri ajunge să-i abată pe unii credincioși de la inima mesajului evanghelic, Bergoglio arată mare respect față de ceea ce se întâmplă în aceste locuri. Și în cazul lui Medjugorje, milioane de persoane au trecut pe acolo și se întorc acolo, participând la intense exerciții spirituale și în multe cazuri descoperind credința sau regăsind credința pierdută.

Cât privește fenomenul și originea sa, comisia Ruini a concluzionat sugerând o pronunțare favorabilă pentru recunoașterea naturii supranaturale a primelor apariții mariane, suspendând în schimb evaluarea despre tot ceea ce a venit după aceea. Așa cum se știe, conform relatării vizionarilor - tineri care între timp au devenit adulți - Sfânta Fecioară Maria după ce a apărut pe colina apropiată de localitate și apoi în biserica parohială, ar continua să le apară la ore sau zile prestabilite oriunde s-ar afla ei.

Concluziile comisiei Ruini, care a evaluat o enormă cantitate de documente, a analizat toate mesajele, a ascultat pe toți martorii și de mai multe ori chiar pe vizionari, au fost încredințate lui Francisc în 2014. De atunci dosarul a trecut la Congregația pentru Doctrina Credinței. Papa însuși, în timpul zborului de întoarcere de la Sarajevo, le spusese jurnaliștilor că Ruini a făcut "o muncă frumoasă", anunțând o iminentă discutare a cazului la fostul Sfânt Oficiu. Însă de atunci n-au mai fost noutăți.

Directorul Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke, a subliniat că "misiunea trimisului special este un semn de atenție a Sfântului Părinte față de pelerini. Scopul nu este inchizitor, ci strict pastoral. Trimisul nu va intra în chestiunea aparițiilor mariane, care sunt de competența Congregației pentru Doctrina Credinței, și va fi în contact cu episcopul diecezan, cu frații minori franciscani - cărora le este încredințată parohie din Medjugorje - și cu credincioșii din acel loc". Apoi a concluzionat: "Este o misiune pentru pelerini, nu este împotriva nimănui".

Semnalul numirii episcopului polonez indică așadar care este prioritatea pontifului: exigențele pelerinilor, îngrijirea lor pastorală. Monseniorul Hoser, conclude nota vaticană, "va continua să exercite funcția de arhiepiscop-episcop de Warszawa-Praga" și este prevăzut ca "să încheie mandatul său în vara următoare".

(După Vatican Insider, 11 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat