Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (12 februarie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Liturgia de astăzi ne prezintă o altă pagină din Predica de pe munte, pe care o găsim în Evanghelia lui Matei (cf. 5,17-37). În acest text, Isus vrea să-i ajute pe ascultătorii săi să facă o recitire a legii mozaice. Ceea ce a fost spus în vechea alianță era adevărat, dar nu era totul: Isus a venit pentru a da împlinire și pentru a promulga în mod definitiv legea lui Dumnezeu, până la ultima virgulă (cf. v. 18). El îi manifestă finalitățile originare și îi împlinește aspectele autentice și face toate acestea prin predica sa și mai mult încă prin oferirea de sine pe cruce. Astfel Isus învață cu să facem pe deplin voința lui Dumnezeu și folosește acest cuvânt: cu o "dreptate superioară" față de cea a cărturarilor și fariseilor (cf. v. 20). O dreptate însuflețită de iubire, de caritate, de milostivire, și de aceea capabilă să realizeze substanța poruncilor, evitând riscul formalismului. Formalismul: asta pot, asta nu pot; până aici pot, până aici nu pot... Nu: mai mult, mai mult.

În mod deosebit, în Evanghelia de astăzi Isus examinează trei aspecte, trei porunci: uciderea, adulterul și jurământul.

Cu privire la porunca "să nu ucizi", El afirmă că este încălcată nu numai de uciderea efectivă, ci și de acele comportamente care ofensează demnitatea persoanei umane, inclusiv cuvintele injurioase (cf. v. 22). Desigur, aceste cuvinte injurioase nu au aceeași gravitate și vinovăție ca uciderea, dar se situează pe aceeași linie, pentru că sunt premisele ei și revelează aceeași răutate. Isus ne invită să nu stabilim o ierarhie a ofenselor, ci să le considerăm pe toate dăunătoare, deoarece sunt determinate de intenția de a face rău aproapelui. Și Isus dă exemplul. A insulta: noi suntem obișnuiți să insultăm, este ca și cum am spune "bună ziua". Și asta este pe aceeași linie a uciderii. Cine-l insultă pe fratele, îl ucide în propria inimă pe frate. Vă rog, să nu insultăm! Nu câștigăm nimic...

O altă împlinire este adusă legii matrimoniale. Adulterul era considerat o încălcare a dreptului de proprietate a bărbatului asupra femeii. Isus în schimb merge la rădăcina răului. Așa cum se ajunge la ucidere prin injurii, ofense și insulte, tot așa se ajunge la adulter prin intențiile de posesie față de o femeie diferită de propria soție. Adulterul, ca și furtul, corupția și toate celelalte păcate, sunt concepute mai întâi în interiorul nostru și, odată făcută în inimă alegerea greșită, se realizează în comportamentul concret. Și Isus spune: cine privește o femeie care nu este femeia sa cu intenție de posesie este un adulterin în inima sa, a început drumul spre adulter. Să ne gândim un pic asupra acestui lucru: asupra gândurilor rele care vin în această linie.

Apoi, Isus le spune discipolilor săi să nu jure, deoarece jurământul este semn al nesiguranței și al duplicității cu care se desfășoară relațiile umane. Se instrumentalizează autoritatea lui Dumnezeu pentru a da garanție evenimentelor noastre umane. Mai degrabă suntem chemați să instaurăm între noi, în familiile noastre și în comunitățile noastre un climat de limpezime și de încredere reciprocă, așa încât să putem fi considerați sinceri fără a recurge la intervenții superioare pentru a fi crezuți. Neîncrederea și suspiciunea reciprocă amenință mereu seninătatea!

Fecioara Maria, femeia ascultării docile și a supunerii bucuroase, să ne ajute să ne apropiem tot mai mult de Evanghelie, pentru a fi creștini nu "de fațadă", ci de substanță! Și acest lucru este posibil cu harul Duhului Sfânt, care ne permite să facem totul cu iubire, și astfel să facem pe deplin voința lui Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți pelerini prezenți, familiile, grupurile parohiale, asociațiile.

În mod deosebit, îi salut pe elevii de la Institutul "Carolina Coronado" din Almendralejo și pe credincioșii din Tarragona, din Spania; precum și grupurile din Caltanissetta, Valgoglio, Ancona, Pesaro, Torino și Pisa, și comunitatea neocatecumenală "Sfântul Francisc de Paola" din Torino.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și să nu uităm: a nu insulta; a nu privi cu ochi răi, cu ochi de posesie femeia aproapelui; a nu jura. Trei lucruri pe care le spune Isus. Este atât de ușor! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat