Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Punți de dialog în Egipt

Colocviu cu patriarhul de Alexandria al copților în vizita ad limina

De Nicola Gori

O punte de dialog care trebuie să facă față fanatismului și fundamentalismului crescând, într-o țară cu mare majoritate musulmană: este rolul pe care și l-a luat în Egipt Biserica coptă catolică, ai cărei episcopi au făcut în zilele trecute vizita ad limina Apostolorum. În acest interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano, patriarhul Ibrahim Isaac Sedrak vorbește despre necesitatea de a mărturisi valorile umane și creștine, insistând asupra unei prezențe puternice mai ales în domeniul educativ și sanitar.

Care sunt principalele provocări pe care trebuie să le înfruntați?

Înainte de toate aceea a dialogului. Când vorbesc despre Egipt nu vorbesc ca un creștin, ci ca egiptean. Cetățenia este importantă pentru noi și încercăm s-o subliniem mereu, mai ales în raporturile cu prietenii noștri musulmani, îndeosebi cu aceia de mentalitate deschisă care încearcă să ducă înainte dialogul.

Cum este raportul vostru cu ei?

Astăzi lucrurile s-au schimbat, există libertate a cuvântului, chiar dacă din păcate nu lipsesc forme de control. Desigur, când se vorbește despre religie, se riscă să se zdruncine sensibilitatea persoanelor și asta poate duce la reacții chiar excesive. Poporul egiptean este foarte sensibil, însă când vede că persoanele folosesc violența știe să distingă bine. Majoritatea populației nu vrea această instrumentalizare și știe că fundamentalismul nu vine de la Dumnezeu, nu este o religie. Tocmai din cauza asta Egiptul își pierde identitatea sa, caracterul său de țară cu civilizație antică. Pentru aceasta poporul reacționează.

Unde este posibil de găsit un teren de întâlnire?

În domeniul educativ. Din păcate societatea egipteană suferă de atâtea lipsuri în acest domeniu. Avem peste 40% de analfabeți. Problema principală este că din cauza lipsei locului de muncă părinții nu-i trimit pe copii la școală, ci îi pun să muncească. Ce putem să facem? Desigur, școlile catolice ajută mult în acest sens, dar ajung numai la unele sectoare ale societății. În aceste institute este organizat un cours de vie ("curs de viață"), în care sunt prezentate valorile umane și creștine împărtășite, și asupra acestora se reflectează și se discută cu copiii. Musulmanii nu trăiesc această experiență ca o evanghelizare directă: se simt tratați cu respect și nu cu ipocrizie. Și acest lucru este foarte important. Dar alături de analfabetismul tout court există analfabetismul religios. În nordul Egiptului, o zonă foarte săracă și neglijată, sunt activi frații musulmani. În trecut au existat acorduri între guverne și frățietate. Aceasta din urmă nu trebuia să se ocupe de politică, dar putea crea școli interne unde se învățau atâtea lucruri împotriva țării și a religiei însăși. Astfel au format generații care nu gândesc și nu-și pun întrebări, ci sunt închise la dialog. Asta creează fanatismul care la momentul potrivit se arată. Trebuie să spun că din punct de vedere caracterial egiptenii sunt pașnici, însă când se atinge religia sunt foarte sensibili. Noi creștinii egipteni știm cum să ne comportăm când vorbim despre religie și care sunt temele împărtășite asupra cărora să dialogăm.

La această situație se adaugă problemele provocate de criza economică. Cu ce consecințe?

Criza economică nu face altceva decât să mărească dificultățile. Și turismul nu decolează. Nu există locuri de muncă, nu există dezvoltare industrială. Creșterea populației pune noi provocări. Avem în fiecare an un milion și jumătate de nașteri. Asta comportă că la școală sunt clase cu o sută douăzeci de copii. Imposibil de învățat în aceste condiții. Sunt probleme concrete care cer răspunsuri. Biserica face partea sa. Școala catolică este pentru toți, atmosfera care se respiră acolo este liniștită. Educatorii sunt recrutați în manieră obiectivă. Dimpotrivă, școlile statale nu sunt în măsură să satisfacă nevoia educativă, prin urmare cei mici pentru formarea lor depind mai ales de familie. Dacă unul vine dintr-o familie de fanatici, primul cuvânt pe care-l adresează un copil care nu e musulman este: tu ești creștin, deci ești un necredincios. Asta creează o problemă. Înainte, episoade de acest gen erau mult mai puțin răspândite. Existau oameni înțelepți care se opuneau acestui sistem și aveau curajul să ia poziție. Astăzi nu mai există aceste persoane. Oricum trebuie să spun că egiptenii, dincolo de religie, în viața zilnică trăiesc aceleași crize și dificultăți. Și se vede asta când se întâmplă ceva deplorabil, precum atentatul din decembrie 2016 la biserica coptă ortodoxă "Sfântul Petru" din Cairo, unde au murit treizeci de persoane: cu acea ocazie nu numai creștinii au plâns victimele, ci și atâția musulmani care nu împărtășesc aceste acte.

Cum s-au inserat creștinii în societate?

Există un cuvânt care nu-mi place: condescendență. Se acordă creștinilor libertatea de a trăi bine. Dar nu este corect a spune așa. Eu sunt egiptean, deci nu accept această concesie. Sunt cetățean egiptean înainte de a fi musulman sau creștin. Noi amintim mult conceptul de cetățenie. Președintele Al Sisi vorbește bine despre cetățenie și despre diversitate. De mai multe ori repetă că ele sunt voite de Dumnezeu. Trebuie să trăim împreună deoarece suntem diferiți. Este al treilea an de când președintele la Crăciun merge la creștinii ortodocși. Nu s-a întâmplat niciodată înainte. La noi trimite reprezentanți. Recunosc că există un progres în relații, grație și multor musulmani care lucrează în mijloacele de comunicare și evidențiază clar acest lucru. Totuși, trebuie să recunoaștem că pentru a schimba mentalitatea este nevoie de timp.

Care este realitatea Bisericii copte catolice?

Suntem o parte a minorității creștine în cadrul unei populații de circa nouăzeci și unu de milioane de persoane cele mai multe musulmane. Biserica creștină cea mai mare numeric este cea coptă ortodoxă, care are circa douăsprezece milioane de credincioși. Catolicii sunt aproape două sute cincizeci de mii și același număr sunt protestanții. Aceste trei Biserici au un consiliu comun pentru a face auzit glasul lor la guvern și la populație. Noi, copții catolici, avem un sinod compus din patriarh și din șapte episcopi, la care se adaugă patriarhul emerit, cardinalul Antonios Naguib. Există proiectul de a mări numărul episcopilor prezenți în sinod. În pofida numărului mic de catolici, sunt bine considerați în societate datorită muncii desfășurate în domeniul educativ, umanitar și caritativ. Avem o sută șaptezeci de școli catolice și multe spitale. Dat fiind că Biserica noastră coptă reprezintă majoritatea catolicilor, patriarhul său este președinte nu numai al sinodului ci și al Conferinței Episcopale Egiptene, compusă din episcopii copți și din cei din celelalte rituri, adică latini, greco-melchiți, armeni, caldei, sirieni. Biserica noastră are și două congregații călugărești: surorile egiptene ale Sfintei Inimi și surorile copte al Sfintelor Inimi a lui Isus și a Mariei.

Cum s-a desfășurat vizita ad limina?

Cu vizita ad limina am cunoscut mai mult Vaticanul și dicasterele. Am celebrat liturghia cu Papa Francisc în capela din casa "Sfânta Marta" și l-am întâlnit timp de peste o oră. Se simte că Papa este un om care știe să asculte și se pune în sintonie cu persoana pe care o are în fața sa. În Egipt este stimat mult nu numai de catolici, ci de toată populația. De mai multe ori am exprimat dorința ca să vină în țara noastră. De data aceasta i-am încredințat o scrisoare de invitație din partea sinodului: ar fi cu adevărat o binecuvântare pentru noi, așa cum a fost vizita lui Ioan Paul al II-lea care a fost primit cu căldură de toți egiptenii, și de musulmani.

(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat