Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Lombardi: "E frumos a avea un papă emerit care se roagă pentru Biserică, pentru succesorul său"

"De fiecare dată când vedem imagini cu papa Francisc și cu predecesorul său împreună este o mare bucurie pentru toți și un frumos exemplu de unire în Biserică, în varietatea condițiilor". Este părerea părintelui Federico Lombardi, președinte al Fundației vaticane Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea.

Fostul director al Sălii de presă a Sfântului Scaun a fost intervievat de Radio Vatican la patru ani de la gestul inedit al lui Benedict al XVI-lea de a renunța la slujirea petrină, petrecut la 11 februarie 2013.

"Modul în care a trăit și trăiește acești ani - explică părintele Lombardi cu privire la Ratzinger - corespunde cu ceea ce ne spusese, adică să trăiască în rugăciune, în retragere, dintr-un punct de vedere spiritual și cu extremă discreție, slujirea sa de însoțire în rugăciune a vieții Bisericii precum și de solidaritate cu succesorul său chiar în responsabilitatea sa. Asta e ceea ce se întâmplă, în seninătate deplină".

Fostul director al Sălii de Presă vaticane a comentat că este "într-adevăr foarte frumos a avea pe Papa emerit care se roagă pentru Biserică, pentru succesorul său. Este o prezență pe care noi o simțim, știm că el există și chiar dacă nu-l vedem des, când îl vedem toți suntem foarte bucuroși pentru că îl iubim".

Părintele Lombardi, care l-a întâlnit pe Benedict al XVI-lea în diferite ocazii în ultimele luni, spune că l-a găsit "perfect din punctul de vedere al lucidității, al prezenței spirituale, mentale", deci "este o adevărată plăcere să stai cu el".

Venind la raportul dintre Benedict al XVI-lea și Francisc, părintele Lombardi explică faptul că este un fapt "inedit", dar "trăit cu extremă seninătate și normalitate, pentru că motivația și modul în care s-a petrecut acest lucru a fost extrem de liniar, clar, senin".

El subliniază că Bergoglio "simte desigur" sprijinul predecesorului său, cu prezență și cu rugăciuni, "cultivă acest raport, uneori cu vizite, uneori cu telefoane, desigur cu multe semne de familiaritate, de respect și de așteptare a sprijinului spiritual".

Părintele Lombardi conclude așadar că "da, trăim această realitate inedită, dar este frumoasă, este mângâietoare; aș spune că de fiecare dată când vedem imagini ale Papei Francisc și predecesorul său împreună este o mare bucurie pentru toți și este un frumos exemplu de unire în Biserică, în varietatea condițiilor".

(După Zenit, 10 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat