Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mai presus de politică

Catolicii în fața temelor cruciale ale timpului nostru

De Lucetta Scaraffia

Poziția avută de papa Francisc, încă din primele luni ale pontificatului, față de teme mari precum avortul, căsătoria homosexuală, eutanasia, a fost fermă și coerentă cu morala catolică, dar atentă să n-o lege de alegeri partinice. În acest mod a încercat să-i smulgă pe catolici din îmbrățișarea interesată a dreptelor. Fără a se îndepărta de principiile moralei catolice, a voit de fapt să scape de politizarea pe care aceste chestiuni au asumat-o în viața multor țări democratice, pentru a nu fi prizonier a ceea ce devenea, cu toate efectele, o aplatizare a Bisericii despre poziții strict politice. A fost o operațiune care n-a fost ușoară, care l-a costat multe critici, dar ale cărei roade se adună roadele.

Poziția Bisericii despre cele două teme cruciale ale timpului nostru, migranții și viața, este clară și autonomă de politică, așa încât se poate mișca liber fără teama de a fi imediat zdrobită de greutatea unei coincidențe aparente. Este vorba despre un echilibru dificil, care trebuie reajustat din când în când: mai ușor este să se închidă în poziții preconstituite și în aparență clare. O atitudine în parte nouă, care nu se poate confunda cu relativismul, pentru că este bazată pe conștiința profundă că de fiecare dată trebuie să se aleagă din nou și că pentru a face asta este fundamental să se miște la un nivel mai înalt decât cel al polemicii politice.

De altfel, Biserica știe de mult timp ce înseamnă a se distanța de cei care numai exterior sunt tovarăși de bătălie: Napoleon, care a făcut mult mai severă legislația împotriva avortului, desigur n-a făcut asta pentru că este mișcat de motive morale, ci pentru a garanta soldați pentru armata sa, rod al înscrierii obligatorii. Și în același mod s-au comportat guvernele europene după primul război mondial, care a determinat o hecatombă de tineri băieți. În ambele situații Biserica a știut să se distanțeze de contingențele politice, grație tocmai înălțimii morale cu care înfrunta problema.

Dar mai ales grație faptului că milostivirea, iertarea, fac parte din tradiția catolică tot atât cât și condamnarea păcatului. Tocmai acest punct de vedere deosebit permite Bisericii să iasă din ecuații schematice, în care uneori a fost închisă.

De fapt, când a fost uitată această condiție specifică, aceea care este tocmai cea care diferențiază poziția catolică de orice parte politică, Biserica sau grupuri de catolici au riscat să fie utilizate, manipulate, falsificate. Plătind cu preț mare cufundarea în jocul politic, în care la sfârșit n-a scos niciodată nimic pe perioadă lungă. Dar există mereu unii care încearcă, de o parte ca și de alta, să tragă Biserica de propria parte. Și numai ridicând punctul de vedere cu care se interpretează lumea care ne înconjoară, întorcându-ne la spiritul evanghelic fără frica de a părea naivi, se poate găsi poziția justă și liberă cu care trebuie privit la prezent.

Papa Francisc face asta, cu truda pe care o implică această descotorosire de mii de lațuri și de mii de condiționări, interne și externe. Credincioșii ar trebui să-l ajute, făcând un efort în plus pentru a înțelege ce se întâmplă, fără a se lăsa condiționați de vocile care par să știe care este calea justă numai pentru că pare cea mai ușoară.

(După L'Osservatore Romano, 8 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat