Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Vieții Consacrate

În ziua de 5 februarie 2017 s-a celebrat cea de-a XXI-a Zi Mondială a Vieții Consacrate în Dieceza de Iași. Evenimentul aceasta nu trebuie confundat cu un moment trăit sub egida nostalgiei, ci ca un moment în care noi, persoanele consacrate, dorim să luăm în considerație posibilitatea de a trece dincolo de ceea ce face parte din experiența umană.

Persoanele consacrate din Zona Bucovinei s-au adunat în bazilica minor de la Cacica, unde au dedicat un timp unei reflecții concrete asupra unui argument pe care membrii Adunării Plenare a Congregației pentru Institutele de Viața Consacrată și a Societăților de Viață Apostolică l-au prezentat papei Francisc: Fidelitatea și abandonul în viața consacrată.

Acest argument devine o preocupare stringentă în viața consacrată, o situație de fapt care trebuie tratată cu multă seriozitate de toți. "Vocația, cum de altfel credința, este o comoară pe care noi o purtăm în vase de lut; pentru aceasta trebuie să o păstrăm cu mare atenție, așa cum se păstrează lucrurile cele mai prețioase", a amintit papa Francisc, invitând pe toți cei consacrați "la a cultiva în fiecare zi, în rugăciune, credința, speranța și caritatea și a le întări printr-o formare teologică și spirituală profundă, care să apere aceste virtuți de moda și cultura efemerului și să permită celor consacrați să umble înrădăcinați în credință".

Papa Francisc, bucurându-se de o formare religioasă profundă, ne-a și indicat anumite remedii care să ne ajute să fim fideli față de angajamentele pe care le-am făcut prin profesarea sfaturilor evanghelice: "Dacă viața consacrată vrea să-și păstreze misiunea sa profetică și fascinația sa, continuând să fie o școală a fidelității pentru cei de aproape și pentru cei de departe, atunci trebuie să-și păstreze prospețimea și noutatea, punând mereu în centru pe Isus care este atracție pentru spiritualitate și forță în misiune, să arate frumusețea urmării lui Cristos și să iradieze speranță și bucurie. Speranță și bucurie. Acestea ne fac să vedem cum trăiește o comunitate, și ce este în interiorul unei comunități. Acolo există speranță, există bucurie? Înseamnă că acolo totul este în ordine. Dar atunci când lipsește speranța, când nu este bucurie, situația este urâtă". După părerea Sfântului Părinte, "un aspect care va trebui să fie îngrijit cu precădere este viața fraternă în comun", "alimentată de rugăciunea comunitară, de citirea și meditarea Cuvântului, de participarea activă la sacramentele Euharistiei și a Reconcilierii, dialogul fratern și comunicarea sinceră între membrii comunității, existența îndreptării frățești și a milostivirii față de fratele sau sora care păcătuiește, împărtășirea responsabilităților". Toate acestea trebuie însoțite de "mărturia grăitoare a vieții simple lângă cei săraci și de misiunea care să privilegieze preferințele existențiale".

După această reflecție oferită de unul dintre frații franciscani conventuali care slujesc în bazilică, a urmat recitarea sfântului Rozariu, animat de către persoanele consacrate și de către grupul de credincioși laici simpatizanți ai Surorilor de la Siret.

La ora 11 s-a celebrat sfânta Liturghie împreună cu credincioșii din Cacica și cu pelerinii în trecere. Pasajul evangheliei unde Isus spunea: "Voi sunteți sarea pământului", "Voi sunteți lumina lumii" a fost providențial pentru noi, ne-a ajutat să reflectăm asupra importanței de a ne păstra mereu sensul existenței noastre și gustul consacrării în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Să nu uităm că noi, persoanele consacrate, am fost chemați dintre creștinii laici, iar vocația noastră este darul lui Dumnezeu. Isus ne-a vorbit, iar noi am încercat să ne comportăm asemenea Fecioarei Maria care, "păstra toate aceste cuvinte în inima ei" (Lc 2,51). Fiecare dintre noi și-a reînnoit angajamentul de a trăi consacrarea proprie după specificul carismei sale, dar și cu dorința "de a-l însoți pe Isus ca să se întâlnească cu poporul său, să fie în mijlocul poporului său", așa cum ne-a îndemnat și papa Francisc în omilia rostită în sărbătoarea Prezentarea la Templu.

După sfânta Liturghie, a urmat o agapă fraternă la parohie, pentru ca la orele 13.30 să ne reîntoarcem în bazilică unde, în tăcere și meditație, am petrecut un timp împreună cu Isus din preasfântul sacrament și ne-am rugat Domnului să facă din noi "profeți de speranță" și să îndepărteze de la noi "dorința" de a mai fi "profesioniști" ai sacrului, așa cum ne-a îndemnat și papa Francisc. A fost un moment de comuniune, de fraternitate... dar și un moment în care ne-am rugat pentru toți aceia care au abandonat viața consacrată... Pentru această zi și pentru darul chemării la viața consacrată, Doamne, noi îți mulțumim și te rugăm să ne păstrezi statornici pe cale consacrării noastre.

Sr. Joanna Maksim,
Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Cacica: Ziua Vieții Consacrate


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat