Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Nu eutanasiei, vaccinurile sunt "o obligație socială"

De Salvatore Cernuzio

Un categoric "nu" eutanasiei și îndârjirii terapeutice, în lumina și a dezbaterii parlamentare italiene cu privire la sfârșitul vieții, și o incitare la vaccinare pentru că "o scădere a vaccinurilor în populație ar putea duce la un mare pericol pentru cel care nu are posibilitatea de a se vaccina din motive imunitare". Vaticanul publică "Noua cartă a lucrătorilor sanitari" care aduce la zi ediția din 1995, dar care reafirmă poziția contrară a Bisericii despre "dreptul la moartea dulce", dictând liniile-călăuză "cât mai clare posibil" pentru problemele etice de înfruntat în lumea sănătății.

Documentul a fost ilustrat la 6 februarie 2017 în Sala de Presă vaticană în timpul prezentarea celei de-a XXV-a Zile Mondiale a Bolnavului (ZMB), care se va desfășura la Lourdes. de vineri, 11, până sâmbătă, 12 februarie 2017, și care va fi prezidată de delegatul papal cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin. Printre cei care au luat cuvântul au fost secretarul noului Dicaster pentru Dezvoltarea Umană Integrală, Monseniorul Jean-Marie Mupendawatu (prefectul, cardinalul Peter Appiah Turkson, n-a putut participa pentru că este răcit), Alessandro De Franciscis, președinte al Oficiului Constatărilor Medicale din Lourdes, și Antonio Spagnolo, profesor de bioetică și director al Institutului de Bioetică de la "Universit? Cattolica" din Roma.

Chiar Spagnolo a prezentat noutățile din noul document față de ediția precedentă, care, tradusă în 19 limbi, a reprezentat timp de circa 20 de ani un vademecum teologic-moral-medical pentru lucrătorii sanitari. Înainte de toate, "Noua Cartă" nu se adresează numai clasicelor figuri profesionale sanitare (medici, infirmieri etc.) ci cheamă în cauză și biologi, farmaciști, administratori, legislatori în materie sanitară, lucrători în sectorul public și privat. Apoi, ea introduce conceptul de "dreptate sanitară", asupra căreia se repercutează "distribuirea inegală a resurselor economice, mai ales în țările cu retribuție scăzută sau mai puțin dezvoltate".

În acest context, se citește în document, "strategiile sanitare menite pentru urmărirea dreptății și a binelui comun, trebuie să fie sustenabile economic și etic. De fapt, în timp ce trebuie să salvgardeze sustenabilitatea fie a cercetării fie a sistemelor sanitare, ar trebui în același timp să facă disponibile medicamente esențiale în cantități adecvate, în forme farmaceutice accesibile și de calitate garantată, însoțite de o informare corectă și cu costuri accesibile pentru fiecare și pentru comunități".

De aceea, toți industriașii și cei care sunt legați de producerea de medicamente ar trebui să plece "de la o viziune de solidaritate și dreptate", a subliniat directorul Institutului de Bioetică de la "Universit? Cattolica" din Roma: "Trebuie eliminate cam toate acele situații care duc la un acces mai mic la medicamente, dintre care multe sunt astăzi deosebit de scumpe".

Spațiu amplu în Cartă și pentru problema "sfârșitului vieții". Într-o secțiune dedicată lui "A muri" se reafirmă datoria de "a respecta bolnavul în faza finală a vieții, excluzând fie să se anticipeze moartea (eutanasia), fie să se amâne cu așa numita «îndârjire terapeutică»". "Circa zece ani de literatură științifică - a amintit De Franciscis - afirmă că unei persoane bolnave îi este dată libertatea de a-i prezenta medicului sau celui care-l asistă sentimentele sale religioase, binefacerile asupra eficacității terapiei și asupra calității vieții sunt neîndoielnice". Totuși, deși trebuie să se respecte "voința rațională și interesele legitime ale pacientului", medicul "nu este un simplu executant", ci "păstrează dreptul și obligația de a se sustrage de la voința care nu este în acord cu propria conștiință".

La fel de relevantă, în acest context, este tema hrănirii și hidratării, chiar și artificial administrate, care trebuie considerate "printre îngrijirile de bază datorate muribundului, când nu sunt prea grele sau când nu aduc nicio ameliorare". "Suspendarea lor nejustificată - afirmă Carta - poate avea semnificația unui adevărat act de eutanasie, dar este obligatorie".

De aceeași actualitate, chestiunea vaccinurilor. Interpelat în această privință, Spagnolo a remarcat în timpul conferinței că "a reduce la minim posibilitatea de contagiere pentru aceea care nu se pot vaccina, este o datorie socială". Trebuie ținut cont, a spus el, că "o scădere a vaccinurilor în populație ar putea duce la un mare pericol pentru cel care nu are posibilitatea de a se vaccina din motive imunitare".

Noua Cartă este pentru moment disponibilă în italiană: "Este un dar pentru a XXV-a Zi Mondială a Bolnavului - a explicat Mons. Jean-Marie Mupendawatu, secretar al Dicasterului pentru Dezvoltarea Umană Integrală. Este aproape gata ediția în engleză sub îngrijirea Conferinței Episcopale din Statele Unite, și se tratează cu Fundația "Raoul Follereau" pentru a finanța o ediție franceză în folosul mai ales al Africii francofone.

Cât privește Ziua Mondială a Bolnavului, au explicat vorbitorii, ea se va deschide solemn în după-amiaza zilei de vineri 11 februarie, cu o Liturghie a cardinalului Parolin și o conferință a cardinalului Turkson. Sunt în program momente de rugăciune și conferințe, până la încheierea, luni dimineața, cu Liturghia în sanctuarul din Lourdes. Organizatorii așteaptă peste zece mii de participanți.

(După Vatican Insider, 6 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat