Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată delegației ecumenice a Bisericii Evanghelice din Germania (6 februarie 2017)

Iubiți frați și surori,

Cu plăcere vă adresez bun venit și vă salut cordial. Îi mulțumesc episcopului regional Bedford-Strohm pentru cuvintele sale respectuoase - ein Mann mit Feuer im Herzen - și sunt bucuros de prezența cardinalului Marx: faptul că președintele Conferinței Episcopilor din Germania însoțește delegația Bisericii evanghelice din Germania este rod al unei colaborări de multă vreme și expresie a unui raport ecumenic format în decursul anilor. Vă urez să mergeți înainte pe acest drum binecuvântat de comuniune fraternă, continuând cu curaj și hotărâre spre o unitate tot mai deplină. Avem același Botez: trebuie să mergem împreună, fără să încetăm!

Este semnificativ că, la a 500-a aniversare a Reformei, creștini evanghelici și catolici profită de ocazia comemorării comune a evenimentelor istorice din trecut pentru a-l pune din nou pe Cristos în centrul raporturilor lor. Tocmai "chestiunea despre Dumnezeu", despre "cum putem avea un Dumnezeu milostiv" era "pasiunea profundă, impulsul vieții și al întregului drum" al lui Luther (cf. Benedict al XVI-lea, Întâlnirea cu reprezentanții Bisericii evanghelice din Germania, 23 septembrie 2011). Ceea ce îi anima și îi neliniștea pe reformatori era, în fond, să indice drumul spre Cristos. Este ceea ce trebuie să ne stea la inimă și astăzi, după ce am întreprins din nou, mulțumire fie lui Dumnezeu, un drum comun. Acest an de comemorare ne oferă oportunitatea de a face un alt pas înainte, privind la trecut fără supărări, ci conform lui Cristos și în comuniune cu El, pentru a repropune bărbaților și femeilor din timpul nostru noutatea radicală a lui Isus, milostivirea fără limite a lui Dumnezeu: tocmai ceea ce reformatorii în timpurile lor voiau să stimuleze. Faptul că chemarea lor la reînnoire a provocat dezvoltări care au dus la diviziuni între creștini a fost desigur tragic. Credincioșii nu s-au mai simțit frați și surori în credință, ci adversari și concurenți; prea mult timp au alimentat ostilități și s-au îndârjit în lupte, stimulate de interese politice și de putere, uneori fără măcar să-și facă scrupule în a folosi violența unii împotriva altora, frați împotriva fraților. În schimb astăzi îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că în sfârșit, "dând la o parte orice povară", în mod fratern "să alergăm cu perseverență în lupta care ne stă înainte, ținând ochii ațintiți la Isus" (Evr 12,1-2).

Vă sunt recunoscător pentru că, prin această privire, aveți intenția de a vă apropia, cu umilință și sinceritate, de un trecut care ne îndurerează, și să împărtășiți repede un important gest de pocăință și de reconciliere: o funcțiune ecumenică, intitulată "A însănătoși amintirea - a-l mărturisi pe Isus Cristos". Catolici și evanghelici din Germania, veți putea astfel să răspundeți, în rugăciune, la chemarea puternică pe care o simțiți împreună în țara originară a Reformei: a purifica în Dumnezeu amintirea pentru a fi reînnoiți interior și trimiși de Duhul să-l duceți pe Isus la omul de astăzi. Cu acest semn și cu alte inițiative ecumenice prevăzute anul acesta - cum ar fi pelerinajul comun în Țara Sfântă, congresul biblic comun pentru a prezenta împreună noile traduceri ale Bibliei și ziua ecumenică dedicată responsabilității sociale a creștinilor - aveți în suflet să dați o configurație concretă "Sărbătorii lui Cristos" pe care, cu ocazia comemorării Reformei, intenționați s-o celebrați împreună. Redescoperirea izvoarelor comune ale credinței, însănătoșirea amintirii în rugăciune și în caritate și colaborarea concretă în răspândirea Evangheliei și slujirea fraților să fie impulsuri de a înainte și mai zvelt pe drum.

Grație comuniunii spirituale reîntărite în aceste decenii de drum ecumenic, astăzi putem deplânge împreună falimentul ambilor cu privire la unitate în contextul Reformei și al dezvoltărilor succesive. În același timp, în realitatea unicului Botez care ne face frați și surori și în ascultarea comună a Duhului știm, într-o diversitate de acum reconciliată, să apreciem darurile spirituale și teologice pe care le-am primit de la Reformă. La Lund, la 31 octombrie 2016, i-am mulțumit Domnului pentru asta și am cerut iertare pentru trecut; pentru viitor doresc să confirm chemarea noastră fără întoarcere de a mărturisi împreună Evanghelia și de a continua pe drumul spre unitatea deplină. Făcând asta împreună, se naște și dorința de a intra pe parcursuri noi. Tot mai mult învățăm să ne întrebăm: această inițiativă, putem s-o împărtășim cu frații noștri și surorile noastre în Cristos? Putem parcurge împreună o altă bucată de drum?

Diferențele în chestiuni de credință și de morală, care încă mai subzistă, rămân provocări pe parcursul spre unitatea vizibilă, la care tânjesc credincioșii noștri. Durerea este simțită în special de soții care aparțin la confesiuni diferite. În mod atent este nevoie să ne angajăm, cu rugăciune insistentă și cu toate forțele, ca să depășim piedicile încă existente, intensificând dialogul teologic și întărind colaborarea dintre noi, mai ales în slujirea celor care mai mult suferă și în păzirea creației amenințate. Chemarea urgentă a lui Isus la unitate (cf. In 17,21) ne interpelează, precum și pe întreaga familie umană, într-o perioadă în care experimentează sfâșieri grave și noi forme de excludere și de marginalizare. Și pentru aceasta responsabilitatea noastră este mare!

În speranța ca această întâlnire să mărească ulterior comuniunea dintre noi, îi cer Duhului Sfânt, artizan și renovator al unității, să vă întărească pe drumul comun cu mângâierea care vine de la Dumnezeu (cf. 2Cor 1,4) și să vă arate căile sale profetice și îndrăznețe. Invoc din inimă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra voastră a tuturor și asupra comunităților voastre și vă cer, cu rugăminte, să mă amintiți în rugăciune. Vă mulțumesc mult și aș vrea să vă invit acum să ne rugăm împreună "Tatăl Nostru".

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat