Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea persoanelor consacrate

În ziua de duminică, 5 februarie 2017, circa o sută de persoane consacrate din zona Roman s-au întâlnit la Barticești, în casa surorilor "Fiicele Iubirii Milostive", pentru a sărbători ziua dedicată lor la nivel mondial. Cele trei momente principale care au structurat întâlnirea au fost următoarele: 1) conferința ținută de părintele Fernando Manni, din Congregația "Fiii Iubirii Milostive"; 2) sfânta Liturghie celebrată împreună cu poporul în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul"; 3) adorația euharistică în aceeași parohie.

Pe lângă aceste trei momente principale amintim și prânzul, pregătit cu iubire de surorile gazdă.

Cele două "procesiuni" dus-întors între casa surorilor și parohie (circa doi kilometri și jumătate de fiecare dată, dimineață pentru sfânta Liturghie, după amiază pentru adorația euharistică) au ajutat la deschiderea apetitului pentru prânz, respectiv a gustului pentru rugăciune. În parohie și în biserică am fost primiți cu căldură de părintele Alois Moraru, paroh de Barticești și decan de Piatra, precum și de părintele vicar, Ovidiu-Gabriel Bejenaru.

Conferința despre viața consacrată, ținută de părintele Fernando Manni, a fost structurată în trei părți, în care au fost amintite o serie de documente ale Bisericii referitoare la viața consacrată. Prima parte a fost intitulată "Frumusețea consacrării noastre", inspirată dintr-un discurs al papei Francisc cu ocazia Anului dedicat Vieții Consacrate, din 2015. A doua parte a fost intitulată "Dăruirea de sine" și a fost inspirată din Bula de convocare a Jubileului Milostivirii, intitulată Misericordiae vultus, la nr. 14. A treia parte a fost inspirată din documentul promulgat la încheierea Jubileului Milostivirii, intitulat Misericordia et Misera, subliniind ideea că "Anul milostivirii se încheie, se închide și poarta sfântă, dar poarta inimii noastre trebuie să rămână larg deschisă". Părintele Fernando a voit să evidențieze că, pentru Dumnezeu, noi nu suntem numere, ci suntem persoane, bărbați și femei dăruiți slujirii lui Dumnezeu și Bisericii. Iubirea noastră provine din conștiința că suntem iubiți, de aceea nu putem fi triști, căci "o urmare tristă a lui Cristos înseamnă o tristă urmare". Chemarea noastră se bazează pe faptul că Isus ne-a privit în ochi pe fiecare și ne-a spus: "tu ești important pentru mine, contez pe tine". Prin urmare, "unde sunt călugării este bucurie", iar această bucurie trebuie transmisă celor din jur. O inimă înflăcărată de iubirea lui Isus încălzește inimile celor pe care îi întâlnește.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Leon Budău, din Ordinul Fraților Capucini, la care au concelebrat doisprezece preoți din diferite ordine și congregații, împreună cu parohul locului, fiind animată de corul comunității. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Marius-Petru Bîlha, OFMConv, în timpul căruia a subliniat două idei principale, cu plecare de la sfânta Evanghelie a zilei: "Voi sunteți sarea pământului... voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). Sarea nu este un element strict necesar, dat fiind faptul că cei la regim nu o folosesc - așa predicatorul - dar ea face ca mâncarea să fie gustoasă. Toți creștinii, printre care persoanele consacrate ocupă un loc aparte, "sunt sarea pământului", acest dat de fapt este evidențiat de folosirea indicativului, care descrie o stare anume. Deci nu este vorba despre un imperativ, ci despre o împărtășire a darului lui Cristos, Cel care nu doar a dat gust omenirii, ci a schimbat-o ontologic, prin urmare, i-a schimbat și înfățișarea. De asemenea, lumina lui Cristos "este" prezentă în identitatea creștinilor, deoarece primită la botez. Persoanele consacrate strălucesc de o lumină specială, ce transpare din dăruirea lor totală în urmarea lui Cristos, însă toți creștinii reflectă lumina ce strălucește din altarul crucii și luminează pe tot omul ce zace în întuneric și în umbra morții. La sfârșitul sfintei Liturghii persoanele consacrate au reînnoit dăruirea lor, citind o formulă de consacrare pregătită de animatori.

Adorația euharistică a fost animată de cei doi responsabili ai vieții consacrate din zona Roman, sora Maria Dâscă, de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi, și de către părintele Claudiu Eva, SVD, care au împărțit anumite foi din care au citit mai mulți frați și surori, precum și părintele decan Alois Moraru. Menționăm că și la acest eveniment au participat credincioși din comunitatea din Barticești. După terminarea adorației, părintele vicar Ovidiu-Gabriel Bejenaru a început "Coronița milostivirii", ca novenă de pregătire pentru sărbătoarea fericitei Maici Speranța, fondatoarea Fiicelor și Fiilor Milostivirii. La rugăciune au participat și persoanele consacrate prezente.

Întâlnirea s-a încheiat cu salutări călduroase și luări de rămas bun în curtea bisericii, unde frații și surorile s-au mai întreținut câteva momente, iar unii dintre credincioșii care ieșeau din biserică șopteau cuvintele lui Isus: "Sunt asemenea îngerilor" (Lc 20,36).

Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Roman: Întâlnirea persoanelor consacrate


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat