Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii. Cu aceste cuvinte l-au întâmpinat pe Domnul toți cei prezenți la 5 februarie 2017, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în cadrul Liturghiei tinerilor, de la ora 16, unde PS Petru Gherghel, înconjurat la altar de PS Aurel Percă și de numeroși preoți din Iași, a prezidat o Liturghie solemnă cu ocazia celei de-a XXI-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. Cu inima mistuită de focul Duhului Sfânt, la Liturghie au fost prezente numeroase persoane consacrate din Iași și din împrejurimi. Un număr mare de tineri și credincioși prezenți la sărbătoare s-au unit în cânt alături de corul tinerilor, "Juvenes Ecclesiae", pentru a-l urma așa cum se cuvine pe Isus, lumina care luminează toate neamurile.

La începutul sfintei Liturghii PS Petru Gherghel a adresat un salut tuturor persoanelor consacrate care "vor să asculte de la Isus acea demnitate pe care o încredințează, acea misiune de a fi lumină și sare pentru lumea întreagă".

După proclamarea lecturilor și a Evangheliei, PS Petru Gherghel, în cadrul omiliei, a afirmat că "întâlnirea voastră aici, la această Liturghie, este un răspuns la invitația lui Cristos, care vrea să nu uitați că aveți o misiune nobilă în această lume: de a fi lumina lumii și sarea pământului".

Excelența sa a amintit că papa Francisc cu câtva timp înainte a scris o scrisoare tinerilor, prin care anunță că "va fi celebrat un sinod special dedicat vouă, dragi tineri, în care voi înșivă să vă prezentați și să exprimați gândurile și planurile voastre pe care Dumnezeu și lumea le așteaptă de la voi. Nu este vorba despre un Sinod despre voi, ci un Sinod al vostru, în care voi să arătați lumii planurile voastre, de a răspunde la chemarea Domnului, de a fi în lume sare și lumină pentru societatea de azi și, mai ales, cea de mâine".

Preasfințitul a amintit persoanelor consacrate că au "o mare chemare și o mare datorie de a merge înaintea altora, înaintea tinerilor în drumul spre Isus și spre oameni ca niște deschizători de drumuri și ca adevărate dovezi de autentică viață creștină".

După omilie, a urmat momentul reînnoirii comunitare a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Acest gest a exprimat angajarea persoanelor consacrate de a se dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a-și trăi viața după exemplul fondatorilor lor.

A urmat mărturisirea Crezului, rugăciunea universală, rostită de o persoană consacrată și un tânăr și procesiunea în care au fost aduse darurile la altar (colac și vin, ciboriul cu ostii, Biblia și rozariul, o lumânare și un bol de sare, un glob pământesc și flori).

Cu chipurile iradiind de lumina lui Cristos și cu convingerea că misiunea lor este una specială și necesară pentru Biserică, toate persoanele consacrate s-au simțit din nou mișcate de dorința de a merge și de a vesti lumii că Isus este prezent în mijlocul nostru și ne susține mereu. Noi trebuie doar să răspundem cu "da"-ul nostru și să ne încredințăm toate nevoile și grijile noastre în mâinile lui, căci el singur este stânca noastră.

Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat